Urobte zmenu tam, kde to má zmysel – teda u seba doma

4. nov 2021

Marco Buch z Nemecka už desať rokov žije v starom dome pri jazere a dbá na to, aby bol energeticky čo najefektívnejší. Keď sa o to začal hlbšie zaujímať, prekvapilo ho, koľko emisií sa dá ušetriť s novým vykurovaním. Ľudia podľa neho veľakrát vnímajú len vstupnú investíciu, nie však dlhodobú úsporu.

            Marco cestuje po svete oveľa viac ako iní. „Ľudia si možno myslia, že ochranu klímy veľmi neriešim. Nie som fanúšikom moderných áut, zato v tých starých skutočne cítim históriu,“ tvrdí. Vie, že nemá najlepšiu klimatickú stopu, preto sa snaží šetriť emisie v iných oblastiach. Podľa neho dokážeme všetci prispieť k ochrane klímy. Niektorí sa možno nevedia vzdať svojho milovaného auta, ale výmenou starého vykurovania môžeme veľa ovplyvniť. Lebo nielen automobilová doprava, ale aj naše vykurovacie systémy a ohrev teplej vody tvoria veľký podiel všetkých emisií CO₂ v domácnostiach. „Nikdy by som nepovedal, koľko emisií dokážeme ušetriť len jednoduchou výmenou vykurovania. A navyše peňazí,“ hovorí Marco.

Nové, šetrnejšie k prírode

            A práve preto všetkých vyzýva, aby urobili zmenu tam, kde to má zmysel – teda u seba doma. Cieľom je vymeniť staré vykurovanie za nové, šetrnejšie a ohľaduplnejšie k prírode. Zatiaľ čo zastaralé  vykurovacie  systémy  zaťažujú životné prostredie, moderné technológie významne prispievajú k ochrane klímy.  Napríklad  najmodernejšie  kondenzačné  kotly znižujú  emisie uhlíka o viac ako 30 %, tiež spotrebu energie a vaše prevádzkové náklady. „Tak prečo čakať, keď teraz je najvyšší čas vykurovať eko-vedome? Naozaj mám pocit, že som urobil niečo dobré pre životné prostredie,“ dodáva.

Eko-vedomé vykurovanie

            V Marcovom dome nájdeme kondenzačný kotol ecoTEC exclusive (v ponuke 20 a 25 kW, A). Tvorí ho 85 % recyklovateľných materiálov a ideálny je nielen pre staršie rodinné domy, ale aj byty. Jeho najmodernejšia kondenzačná technológia sa dokáže automaticky prispôsobiť rôznemu zloženiu plynu. Vďaka tomu je kotol pripravený na možné budúce výkyvy kvality plynu kvôli použitiu ekologických prímesí. Na prvý pohľad upúta plochým dizajnom a v interiéroch zabezpečí príjemné teplo aj komfort s teplou vodou (spolu so zásobníkom teplej vody). V domácnosti ho môžete skombinovať s obnoviteľnými zdrojmi, ako tepelné čerpadlo, solárny systém či centrálne riadené vetranie s rekuperáciou. S internetovým modulom a regulátorom sa dá ovládať aj na diaľku cez aplikáciu v smartfóne alebo tablete. Podobným riešením pre jedno aj viacgeneračné domy, je kondenzačný kotol ecoTEC plus (10 – 35 kW, A) s optimálnym pomerom ceny a výkonu.

www.vaillant.sk