Unikátna akustická tehla HELUZ je určená na vnútorné priečky v rodinných domoch aj medzi bytmi

6. apr 2021

Tehlový blok HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená významne prispieva k zvýšeniu akustického komfortu v interiéroch. Je určený predovšetkým na murovanie priečok medzi miestnosťami v rodinných domoch aj medzibytové priečky. Ide o kompaktný tehlový blok zložený z dvoch tehlových tvaroviek spojených minerálnou vlnou bez ďalších mechanických spojov. Ponúka praktické spojenie jednoduchého vyhotovovania jednovrstvovej konštrukcie s výhodným správaním konštrukcie dvojitej, a to nielen z hľadiska zvukovej izolácie, ale aj pokiaľ ide o vlastnosti tepelnoizolačné.

Murovací blok HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená je určený na murovanie nenosných konštrukcií – deliacich stien alebo priečok. Vďaka vloženej minerálnej vlne sú zaistené ich výborné zvukovoizolačné vlastnosti (vzduchová nepriezvučnosť Rw = 57 dB) a významne je redukovaný aj prenos konštrukčného hluku. Tehla novej generácie ponúka aj ďalšie skvelé úžitkové vlastnosti, a to najmä tepelnoizolačné, ktoré sú pri stene z HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsenej takmer dvakrát lepšie než pri tradičnom riešení z AKU tehál.

Menšia hrúbka steny aj nižšia plošná hmotnosť

Pre investorov sú však dôležité aj ďalšie vlastnosti tohto murovacieho bloku. Medzi ne patrí hrúbka steny, ktorá je oproti tradičnému riešeniu menšia o 4 cm, bez povrchových úprav má iba 210 mm. Tehla HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená tak šetrí zastavanú plochu a vytvára väčšiu úžitkovú plochu v interiéri. Nižšia je, naopak, plošná hmotnosť stien a teda statické zaťaženie vodorovných konštrukcií. Nespornou výhodou je aj jednoduchá realizácia.

Riešenie nielen pre rodinné domy

Uplatnenie nachádza HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená v mnohých situáciách. Ideálne riešenie predstavuje pre priečky v rodinných domoch – napr. na odhlučnenie pokojových zón, ako je spálňa, či na elimináciu sanitárneho zvuku z kúpeľne, ruchu v detskej izbe, garáži alebo dielni. Vhodná je pritom pre bungalovy aj poschodové domy. Jej vlastnosti sa hodia tiež pri stavbe priečok v penziónoch na oddelenie jednotlivých izieb, v bytových domoch na odhlučnenie výťahových šácht či spoločných priestorov v kancelárskych budovách atď.

VÝHODY AKUSTICKEJ TEHLY HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ

- lepšie akustické (zvukovoizolačné) vlastnosti, vzduchová nepriezvučnosť Rw = 57 dB
- kompatibilita s brúsenými blokmi HELUZ pre obvodové steny
- lepšie tepelnoizolačné vlastnosti
- menšia plošná hmotnosť
- jednoduchá realizácia
- úspora miesta
- technické parametre tvarovky 

Postup murovania priečky z tehál HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená

Montáž steny sa robí pomocou systémových materiálov. Je dôležité, aby hotová stena bola pružne oddelená od ostatných konštrukcií. Na stavbu stien sa používa výhradne technológia murovania na PU tenkovrstvové lepidlo (HELUZ pena) vrátane systémového riešenia konštrukčných detailov na napojenie na priliehajúce konštrukcie. Maximálna výška steny je obmedzená na 3,5 m. Steny je možné realizovať pri teplotách od −10 °C.

01 Asfaltový pás

Na podlahu sa položí ťažký asfaltový pás hrúbky minimálne 3,5 mm. Pás je širší než budúca stena približne o 50 mm na každú stranu od líca neomietnutej steny preto, aby nedošlo k prepojeniu omietky s podlahou.

02 Zakladacia malta

Na asfaltový pás sa nanesie zakladacia malta v dvoch pruhoch cca 90 mm širokých.

03 Drážka

Medzi pruhmi je medzera 30 – 40 mm, ktorá zodpovedá hrúbke minerálnej vlny v tehlových blokoch HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená.

04 Minerálna vlna s penou

Na ostenie súčasných stien sa pripevní tuhá minerálna vlna hrúbky 20 mm a šírky cca 22 cm, a to napr. pomocou PU peny HELUZ.

05 Prvý rad s penou

Vymuruje sa prvý rad tehál. Murivo sa muruje na systémovú PU penu HELUZ (čierna kartuša). Nanášajú sa celkovo dva pruhy peny. Prírezy a malé medzery v styčných škárach sa vyplňujú PU penou, ale iba na šírku jednej tehlovej tvarovky, nie na celú hrúbku steny. Maximálna medzera medzi prírezom a vatou na ostení súčasnej konštrukcie je 10 mm.

06 Kotvy podlepené penou

Do každej druhej ložnej škáry sa použijú dve antikorové kotvy podlepené penovou páskou na pripevnenie k súčasným stenám. Pri vkladaní kotiev do ložnej škáry je potrebné tehlové tvarovky mierne zbrúsiť – vytvoriť drážku pre kotvu, aby nedošlo k roztvoreniu ložnej škáry. Kotva sa k súčasnej stene pripevní pomocou príchytky, popr. samoreznou skrutkou.

07 Vymurovanie po strop a vyplnenie

Vymuruje sa stena až po strop. Medzi stropom a stenou sa ponechá medzera vysoká približne 20 mm. Škára medzi stropom a murivom sa vyplní protipožiarnou PU penou TYTAN B1 (červeno-čierna kartuša). Hrúbka škáry môže byť max. 20 mm.

08 Orezanie vaty

Pred omietaním sa odstránia presahujúce materiály. Oreže sa minerálna vlna v ostení a PU pena pod stropom.

09 Omietanie

Celá stena sa kompletne omietne. Na omietanie je vhodné používať strojovo nanášané omietky.

10 Prerezanie

Čerstvá omietka sa prereže murárskou lyžicou, špachtľou alebo nožom až na minerálnu vlnu v ostení a na PU penu pod stropom pozdĺž priloženej laty. Vznikne škára hr. 3 – 5 mm.

11 Vyplnenie

Vzniknutá škára sa vyplní systémovým protipožiarnym akrylovým tmelom TYTAN QSA 141. Čerstvý tmel sa zapraví stierkou. Po vyzretí omietok sa stena vymaľuje.

Video montážny návod vrátane typických konštrukčných detailov: