Týmto chybám sa žiadatelia o hypotéku málo kedy vyhnú

7. sep 2016

Každá chyba nás môže vyjsť poriadne draho, čo nepochybne platí aj pri výbere hypotéky. To nám následne skomplikuje priebeh splácania, čoho výsledkom bývajú finančné straty. Aj preto nám pomôže, ak sa s najčastejšími omylmi žiadateľov oboznámime a nebudeme ich opakovať. 

Vybrať si výhodnú hypotéku, ktorá bude čo najlepšie spĺňať individuálne nároky vyplývajúce z financovania konkrétnej nehnuteľnosti, je cieľom každého žiadateľa. Vzhľadom na bohatú ponuku produktov dostupných na trhu však táto voľba nemusí byť vôbec jednoduchá a mnohí sa pri nej nevedomky dopúšťajú chýb, ktoré sa neustále opakujú. Existuje však riešenie, ako sa zbytočným komplikáciám vyhnúť a tým je poučiť sa z chýb iných a neopakovať ich ďalej. Preto vám prinášame prehľad omylov, ktoré žiadateľov o hypotéky sprevádzajú najčastejšie. Preto či už hľadáte byt na predaj v Bratislave alebo kdekoľvek na Slovensku, týmto chybám sa vyvarujte:

1. Výber hypotéky bez prieskumu celej ponuky

Hneď prvou kardinálnou chybou, ktorej sa mnohí žiadatelia dopúšťajú, je výber produktu bez podrobnejšieho preskúmania celej ponuky. Nakoľko na Slovensku poskytuje hypotéky viacej bánk naraz, možnosť vybrať si zo širšej ponuky nám ponúka väčšiu príležitosť dopracovať sa k výhodnejšiemu úveru. K tomu nám stačí preskúmať podmienky jednotlivých hypoték, ktoré  sú aktuálne dostupné.

2. Nesprávny odhad nákladov na splácanie

Na približnú výšku nákladov na splácanie treba myslieť ešte pred podpísaním hypotekárnej zmluvy. Tento prístup bude signálom zodpovedného uvažovania, vďaka ktorému budete na splácanie dobre pripravení a výška celkových nákladov vás počas obdobia splatnosti nemôže prekvapiť. Práve nesprávny odhad týchto nákladov však spôsobuje časté problémy, ktorými sa žiadatelia dostávajú do finančnej tiesne a v horších prípadoch sa stávajú neschopní splácať. To je nepríjemná situácia, do ktorej sa môže dostať každý. Ak teda hľadáte teda na príklad byty na predaj v Košiciach, nezabudnite zvážiť svoje možnosti.

3. Najnižšia úroková sadzba býva zradná

Na výber správnej hypotéky vplýva viacero faktorov, medzi ktorými nechýba orientácia na najnižší úrok. Poskytovatelia vynakladajú obrovské peniaze na tvorbu účinných reklamných kampaní, ktoré majú klientov prilákať na najnižšie možné úroky. Splácať hypotéku s takýmto úrokom však nie je také výhodné, ako to vyzerá. Prime rate sadzby sú totiž často podmienené uzatvorením poistenia splácania alebo inými kritériami, ktoré v konečnom dôsledku zvyšujú celkové náklady na splácanie.

4. Nesprávne nastavená fixácia úroku

Ďalšou výraznou chybou, na základe ktorej je splácanie hypotéky nevýhodné, je nastavenie nesprávne fixácie úrokovej sadzby. Banky ponúkajú viacero variantov od 1-ročného až po ten najdlhší 10-ročný, pričom najskôr vám odporučia dobu fixácie na 3 alebo 5 rokov. Vyberajte si však vždy podľa seba, aby sa daný variant čo najviac prispôsobil individuálnym nárokom vašej hypotéky a celkových finančných možností.

Spraviť chybu pri výbere hypotéky ešte nemusí znamenať tragédiu, no istými finančnými stratami sa to prejaví. Nakoľko splácanie úverov trvá niekoľko rokov a mesačné splátky sa pohybujú v desiatkach až stovkách eur, najlepšie bude vyhnúť sa týmto chybám v maximálnej možnej miere. Veríme, že náš krátky prehľad 4 najčastejších omylov žiadateľov vám pomôže a pri žiadaní o hypotéku ich nezopakujete.