Tipy na úsporu energie

24. aug 2018

S našimi tipmi na úsporu energie myslíme na Vás a Vašu peňaženku ...

Význam tepelnej izolácie
Najdôležitejším faktorom pri šetrení energií určených na vykurovanie je správna a kvalitná izolácia vášho domu. Ak je vaša izolácia v súlade s normou, vplyv na úsporu energií bude očividný. V prípade, že ide o byt v bytovom dome, kde nie sú vykurované susedné byty, bude mať táto skutočnosť za následok stratu tepla v domácnosti a zvýšenú spotrebu energie. Rovnako dôležité je, aby mal byt na najvyššom poschodí vynikajúcu izoláciu strechy. Ak odstránime tieto nedostatky, dosiahneme výrazné úspory paliva.

Je dôležité pravidelne merať a monitorovať teplotu vášho domu pomocou teplomeru
Teplomery by mali byť namontované v priestoroch ako je obývacia izba alebo jedáleň a teplota musí byť monitorovaná. Ideálna teplota v obytnom priestore pre zimné mesiace je ca. 22°C. Ak sa v miestnosti nenachádza žiaden priestorový termostat na udržanie tejto teploty, nastavenie teploty sa môže vykonať na vykurovacom kotle. To znamená, že ak je kotol nastavený na 60 °C a teplomer v našom dome ukazuje 24-25 ° C, potom je na kotle nastavená príliš vysoká teplota. V takom prípade môžete znížiť teplotu kotla na 45-50 °C tak, aby teplota v miestnosti klesla na 22 °C. Nastavenie kotla na zníženie teploty vody v radiátoroch o 5 °C spôsobí zníženie izbovej teploty o približne 1 °C. Toto zníženie teploty bude mať za následok približne 5 až 10 percentnú úsporu paliva.


Použitie izbového termostatu
Pomocou izbového termostatu môžete ušetriť až 10% paliva. Poloha izbového termostatu je dôležitá. Mala by byť umiestnená na mieste, kde môže byť správne zaznamenaná teplota (napríklad na vnútornej stene obývacej izby). Funkčnosť izbového termostatu a jeho nastavení môžete otestovať tak, že vedľa neho umiestnite teplomer. Podľa globálnych noriem by mal byť izbový termostat nastavený na 22 °C, čo je ideálna teplota v zimných podmienkach. Ak je nastavená vyššia hodnota, výdavky na energie sa zvýšia. Ak nastavíme termostat na 22 °C, ale náš dom nie je dostatočne vykúrený, môže sa zvýšiť teplota na vykurovacom kotle.

Použitie modulačného ovládania miestnosti
Veľkou výhodou vykurovacích systémov s kondenzačnými kotlami Bosch je, že kotly Bosch nie sú riadené obyčajným termostatom (s funkciou zapnúť/vypnúť), ale dokážu spolupracovať s modulačným priestorovým regulátorom. Použitie modulačného riadenia miestnosti zabezpečuje úplnú kompatibilitu medzi vašim kondenzačným kotlom a vašim domovom. Tieto inteligentné ovládacie prvky umožňujú nastaviť výkon vášho kotla podľa požiadaviek vášho domu. Udržiavajú teplotu v domácnosti konzistentne na úrovni, ktorú chcete dosiahnuť a zároveň zabezpečujú ideálne nastavenie výkonu kotla.
Príklad: Vozidlo, ktoré neustále zastavuje a rozbieha sa v prevádzke, spaľuje viac paliva, vystavuje sa zvýšenému opotrebovaniu a hrozí mu väčšie riziko poruchy. Na druhej strane, vozidlo, ktoré upravuje svoju rýchlosť podľa dopravného stavu, sa rozbieha a zastavuje menej často, spáli menej paliva a predlžuje svoju životnosť. Kondenzačné kotly, ktoré pracujú s modulačnou reguláciou, prispôsobujú svoj výkon podľa požiadaviek vášho domu s menším počtom štartov. To sa odzrkadlí na úspore energie a predĺženej životnosti vykurovacieho zariadenia.

Význam termostatických ventilov
Termostatické ventily nám umožňujú oddelené ovládanie teploty v každej miestnosti vo vašom dome. Termostatické ventily sú namontované na radiátoroch a sú vybavené regulátorom teploty. Preto môžeme pre každú izbu nastaviť inú teplotu. Napríklad kuchyňu môžeme nastaviť na 20 °C a detskú izbu na 24 °C. V miestnostiach, ktoré majú dostatok slnečného svetla sa termostatické ventily zatvárajú, čím zabraňujú prehrievaniu miestnosti.

V chladnom počasí je úspornejšie prevádzkovať kotol na nižšiu teplotu ako ho vypnúť
Ideálna teplota cez deň je 22 °C, v noci zas 18 °C. Ak máte izbový termostat, mali by ste nastaviť tieto hodnoty. Ak izbový termostat nemáte, teplota v miestnosti sa môže merať teplomerom a teplota na kotle by mala byť nastavená tak, aby bola v miestnosti dosiahnutá požadovaná teplota. Pokiaľ je dom dobre izolovaný a teplota neklesá príliš rýchlo keď večer vypneme kotol, nie je potrebné aby bežal kotol aj v noci.

Prevádzka kondenzačného kotla pri nižšej teplote vám vždy prinesie väčšie úspory
Dôležité je, aby sme vykurovali náš domov na vhodnú teplotu. Z tohto dôvodu je namontovanie izbového termostatu skutočne dôležité, pretože zaručuje, že teplota nášho domu je vždy udržiavaná na ideálnej úrovni. Ak nie je k dispozícii priestorový termostat, teplota domu sa môže merať teplomerom. Potom však musíme nastaviť teplotu na kotle tak, aby teplota v domácnosti bola 22 °C. Toto nastavenie teploty kotla sa bude líšiť v závislosti od toho, akú má dom izoláciu. To znamená, že v jednom dome, kde sa kotol nastaví na teplotu 55 °C, udržuje vnútornú teplotu 22 °C, ale v inom dome budeme môcť udržiavať dom pri 22 °C nastavením kotla na teplotu 45 °C. To závisí výhradne od podmienok v domácnosti (jej poloha, stav, izolácia, počet radiátorov atď.) Prevádzková teplota kotla, pomocou ktorej sa dosiahne ideálna teplota miestnosti, sa môže líšiť.


Udržiavanie teploty vášho domova v zimných mesiacoch pri teplote 22 °C je komfortným nastavením
Ak je vám napriek tomu chladno, teplotu si môžete zvýšiť. V takom prípade však vzrastie spotreba energie. Udržanie vášho domova v ideálnej teplote bez ohľadu na to, o akú teplotu ide, znamená zvýšenie spotreby energie o 5-7%. Úsporu môžete dosiahnuť nosením teplejšieho oblečenia a udržaním vlhkosti v domácnosti na určitej úrovni (50-55%). To zvýši váš pocit tepla pri nižších teplotách.

Dôležitosť pravidelnej údržby kotla a vykurovacích telies
Počas chladného obdobia bude váš kotol pracovať približne 3-4 mesiace, v priemere 6-7 hodín denne. Počas tejto doby je úplne normálne, že sa kotol zanesie a znečistí. Toto narúša prenos tepla a znižuje účinnosť daného kotla. Práve preto je dôležitý pravidelný servis nielen samotného kotla ale celého vykurovacieho systému.

Dôležitosť zabezpečenia voľného priestoru okolo radiátorov
Ak máte v domácnosti záclony, je dôležité aby radiátory neboli schované za záclonami. Taktiež je vhodné aby medzi vykurovacím telesom a vonkajšou stenou bola inštalovaná dodatočná izolácia. Týmto spôsobom tepelná energia neunikne, ale zostáva v miestnosti. Ak je to možné, zabráňte aby čokoľvek blokovalo prednú stranu radiátorov (napr. kreslá alebo iný nábytok).

Význam kondenzačných kotlov pri úsporách
Kondenzačné kotly sú bez ohľadu na polohu alebo prevádzkovú teplotu vášho domu vždy úspornejšie ako bežné kotly. Ak sú prevádzkové teploty nízke a/alebo je v domácnosti väčší počet radiátorov, účinnosť bude ešte vyššia. Kondenzačné kotly sú veľmi pokročilé z hľadiska technológie a princípu fungovania a sú veľmi ekonomickými zariadeniami. Od septembra 2015 sa ich používanie stalo povinným v krajinách Európskej únie.

Robert Bosch, spol. s r.o.
Divízia Termotechnika – Junkers
www.junkers.sk