Tiahne vám domov starými oknami? Zatočte so zimou raz a navždy.

4. apr 2019

Keď vonkajšie teploty klesnú pod nulu, zvyčajne sa v byte prejavia nedostatky, s ktorými si nemusíme v lete lámať hlavu. Okná, ktorými prefukuje, sú typickým príkladom. Zabrániť teplu, aby zbytočne unikalo oknami von, sa oplatí. Budete v teple nielen vy, ale aj vaša peňaženka. Ak sa rozhodnete, že si na jar zaobstaráte nové okná, neotáľajte s ich výberom, zima býva aj obdobím výhodných sezónnych cien.

Okná ako nadčasová investícia
Pri výbere okien dobre zvážte, čo od nich očakávate a kde budú slúžiť. Obmedzovať výber len na úsporu tepla zďaleka nestačí. Podľa konkrétnej situácie môže byť dôležitá napr. väčšia ochrana pred okolitým hlukom, zabezpečenie okien pred zlodejmi alebo bezpečie pre malé deti. Skúsený dodávateľ by vám mal s výberom okien poradiť a odporučiť to najvhodnejšie riešenie.

Tip pre vás: Kvalitné plastové okná možte poptat zde

Pokiaľ s nákupom okien vyriešite aj doplnky, ako sú parapety, siete proti hmyzu a tienenie, ušetríte čas aj peniaze a budete mať istotu, že všetko bude nielen dobre vyzerať, ale tiež spoľahlivo fungovať.

Obstaranie okien nie je lacná záležitosť. Aj u okien platí, že kvalita nie je zadarmo a nikto nestojí o to, obstarať si „nočnú moru“. Aby okná slúžili spoľahlivo desiatky rokov, oplatí sa venovať výberu dodávateľa náležitú pozornosť. „Poznať výrobcu okien sa oplatí. Za pár rokov môžete potrebovať napríklad servis, ak sa zákazník môže obrátiť priamo na výrobcu, predstavuje to pre neho rozhodne väčšiu istotu,“ vraví R. Kubálek, obchodný riaditeľ VEKRA okná a vysvetľuje, „často nás oslovujú ľudia, ktorí si výhodne kúpili lacné okná neznámeho pôvodu a teraz hľadajú, kto by ich opravil.“

Sú lepšie drevené alebo plastové okná?

Moderné plastové, drevené, ale aj drevohliníkové a hliníkové okná sú z hľadiska izolačných vlastností prakticky porovnateľné. Aké okná si zaobstaráte, je otázkou osobných preferencií a finančných možností. Nenechajte sa zmiasť niektorými mýtmi. Nové okná dobre tesnia a udržia tak v byte viac tepla, ale je nutné myslieť na odvod prebytočnej vlhkosti z interiéru. Pokiaľ nie je dom vybavený nútenou výmenou vzduchu s rekuperáciou tepla, je potreba naučiť sa správne vetrať a používať odsávače pár.

Každý materiál má svoje výhody aj nevýhody. Pri plastových oknách ľudia oceňujú, že sú prakticky bezúdržbové. Drevo je zase jedinečný, rokmi preverený prírodný materiál. Hliníkové okná sú mimoriadne odolné a drevohliníkové okná kombinujú luxus prírodného materiálu s odolnosťou hliníka. „Z hľadiska vlastností okien sú dôležitejšími parametrami ako materiál napríklad voľba správneho izolačného zasklenia, detaily kovania alebo konštrukčné riešenie profilov a tesnení,“ vysvetľuje R. Kubálek z VEKRY.

Pri výbere profilového systému by ste mali myslieť aj na zdanlivé detaily, pretože skutočná kvalita okien sa môže prejaviť až za niekoľko rokov. Plastové okná by mali byť dobre vystužené, výstuha zaistí, že sa okná nebudú krútiť. Pokiaľ si zaobstaráte drevené okná s kvalitnou povrchovou úpravou, zostanú pri jednoduchej starostlivosti dlho krásne.

Čo by ste mali vedieť o výbere izolačného zasklenia
Špecifikácia – izolačné dvojsklo alebo trojsklo – dnes už nestačí. Ponuka rôznych typov izolačného zasklenia so špeciálnymi vlastnosťami je široká. Ak neviete, čo si obstarať, neváhajte požiadať o radu odborníka.

Mali by ste napríklad vedieť, že bežné izolačné trojsklo netlmí hluk z okolia lepšie ako dvojsklo. Zvukový útlm sa rieši pomocou zasklenia rôznou hrúbkou sklenených tabúľ, ešte lepšie protihlukové vlastnosti má zasklenie s integrovanou fóliou. Pasívne domy potrebujú okná osadené trojsklami so zvýšenými solárnymi ziskami, také zasklenie prepustí do domu viac tepla od slnka, ktoré prehrejú interiér bytu či domu.

„Zákazník by sa mal dodávateľa opýtať na vlastnosti zvoleného zasklenia, a to nielen na parametre súvisiace s tepelnou izoláciou, ale aj na solárne zisky alebo prestup svetla,“ upresňuje R. Kubálek z VEKRY. Žiadny dopyt nie je hlúpy a dodávateľ by vám mal vedieť vždy zrozumiteľne všetko vysvetliť. Ide predsa o to, aby vám okná po všetkých stránkach vyhovovali a priniesli ako úsporu tepla, tak väčší komfort pre vaše bývanie.