SYNEGO SLIDE novinka u veľkoformátových dverí

25. apr 2021

Trend bývania v posledných rokoch vykazuje výrazný príklon ku stále väčším preskleným plochám, ktoré poskytujú viac svetla. Rovnako významnú rolu hrá dizajn a prevedenie detailov. Súbežne s týmto javom pozorujeme faktor zmenšujúcej sa obytnej plochy, čo je samozrejme dané rastúcou cenou za meter štvorcový a také prebytkom dopytu a tým pádom aj nedostatkom bytov. Rozhodne tieto trendy ovplyvňujú aj konštrukcie okenných systémov, pričom sprievodným javom je veľký záujem o veľkoformátové posuvno-zdvíhacie dvere (HS portál), alebo paralelne posuvno-sklopné dvere (PSK), ktoré prispievajú okrem iného k lepšiemu využitiu priestoru. K prednostiam HS portálu patrí komfortné a jednoduché otváranie, bezbariérový prístup, veľké rozmery a minimalistický dizajn. Nevýhodou je vyššia cena a nutnosť špeciálnej konštrukcie. PSK systém naopak ťaží z konštrukcie vychádzajúcej zo základného okenného systému a tým aj z lepšej tesnosti. Pozitívom je výrazne nižšia cena. Nevýhodou sú oveľa menšie rozmery prvkov a komplikovanejšie otváranie. Čo si vyberiete?

 

SYNEGO SLIDE

S pojmom hybridný sa pravdepodobne každý stretol v súvislosti s automobilmi, ktoré kombinujú viaceré zdroje energie pre svoj pohon. Hybrid je totižto kríženec. A teraz táto definícia vyhovuje aj novému systém REHAU, ktorý kombinuje výhody HS portálu s prednosťami PSK systému. Novinkou je systém SYNEGO SLIDE. Profil je v tomto prípade podobný HS portálu, ale vychádza z konštrukcie štandardného SYNEGA (konštrukčná hĺbka krídla 80 mm). Cieľom je osloviť potenciálnych zákazníkov, ktorí tužia po HS portálu, ale ich finančný rozpočet je nižší. Ako to funguje? V prvej fázy otvárania sa SLIDE čiastočne chová ako PSK, to znamená, že krídlo musíte vysunúť, ale v tomto prípade iba o 1 cm. Krídlo sa tak dostane na koľajnicu, po ktorej sa pohodlne odsune nabok, čiže v druhej fázy sa systém správa ako klasický HS portál. Pevná časť systému, za ktorú zabieha posuvné krídlo pri otvorení, je ukončená bežným stĺpkom zo systému SYNEGO. Vďaka tomu bola dosiahnutá väčšia presklená plocha u pevnej časti, čo ocení hlavne zákazníci, ktorí si potrpia na dizajn.



Dobrou správou je, že SYNEGO SLIDE tesní rovnako ako PSK systém a používa štandardné zasklenie (hrúbky až 51 mm). Systém vykazuje veľmi dobré tepelne-izolačné vlastnosti, hodnota Uf je do 1,2 W/m2K. Pretože celú hmotnosť skla pri pohybu bude „držať“ koľajnica, môže si SYNEGO SLIDE dovoliť výrazne väčšie rozmery prvkov, ako napríklad PSK. Na šírku môže krídlo mať 2 metre a do výšku 2,5 metra do hmotnosti 200 kg. To nemá na trhu konkurenciu. Z dôvodu tuhosti a pevnosti konštrukcie nechýba samozrejme armovanie. Hlukový útlm je identický ako u systému SYNEGO. Z pohľadu bezpečnosti je konštrukciu možné navrhnúť v triede RC2.


SYNEGO SLIDE má ešte jednu zaujímavú výhodu, totiž otvára možnosť kašírovania celého profilu, čo ocení každý, pre koho je detail dôležitý. Na výber je kompletná kolekcia farebných odtieňov KALEIDO a dekorov, vrátane KALEIDO WOODEC ako v prípade klasického SYNEGA. Výnimkou nie je ani hliníkové obloženie. Novému systému je prispôsobené kovanie ROTTO a HAUTAU.

www.rehau.sk