Strechár radí: Ako vyzerá spoľahlivé riešenie striech s nízkym sklonom?

29. jún 2015

Radí: Branislav Audy, produktový manažér spoločnosti Bramac

www.bramac.sk

Súčasné trendy v stavebníctve jednoznačne potvrdzujú, že strechy s nízkym sklonom sú stále žiadanejšie. Priaznivci modernej architektúry a nízkoenergetických domov si doteraz mohli vyberať len z materiálov ako plech a fólia, Bramac však ako prvý prichádza s ponukou robustnej strešnej krytiny vhodnej aj na nízky sklon – Bramac MAX 7°.

Bramac MAX 7°

Šikmé strechy boli donedávna jedinou možnosťou, ako využiť skladanú strešnú krytinu. Bramac ako prvý uviedol riešenie, ktoré v sebe zahŕňa všetky výhody klasickej škridly, a to pri zachovaní nízkeho sklonu. Najnižší možný sklon používaný pri skladanej strešnej krytine bol doteraz 15°. Riešenie Bramac MAX 7° túto hodnotu posúva až na 7°, čo je minimálny sklon skladanej strešnej krytiny s plným debnením. Model škridly Bramac MAX 7° je navrhnutý tak, aby eliminoval prienik vody pod krytinu. Má vysokú bočnú drážku, v hornej časti zapustené kovové prvky Rainbar a tiež špeciálne upravený tvar odvetrávacej škridly. Všetky tieto úpravy zabraňujú prípadnému vzlínaniu vody, vďaka čomu je na trhu najbezpečnejšou krytinou na nízke sklony striech. Okrem špeciálnej fólie sa na strechách s nízkym sklonom využíva ešte lepiaca hmota na spoje fólie a tesniaci tmel pod kontralaty. Pre nízky sklon je odlišne riešená aj odkvapová hrana – ide o dva špeciálne odkvapové plechy, ktoré ústia do žľabu. Jeden plech sa nachádza pod fóliou a druhý pod strešnou krytinou.

Zvýšená vodotesnosť vďaka hydroizolačnej fólii

Pri strechách s nízkym sklonom sa kladú zvýšené nároky na vodotesnosť celej konštrukcie. Vzhľadom na nízky sklon je potrebné vytvoriť plné debnenie. To by malo byť zhotovené tak, aby bol možný bezproblémový prestup vodných pár zo strešného plášťa cez debnenie a strešnú fóliu. Bramac MAX 7° sa tak dodáva s kvalitnou fóliou Top RU Resistant, ktorá je vhodná na tepelnú izoláciu alebo debnenie pri nízkom sklone. Táto fólia má povrchovú úpravu Resistant, ktorá zabraňuje prieniku vody aj v prípade kontaktu s moridlami. A vďaka lepiacim pásom priamo napojeným na vnútornú vodotesnú vrstvu vytvára stopercentne vodotesný spoj. Výstužná mriežka zabezpečuje extrémnu odolnosť proti pretrhnutiu a oderu.

Extrémna odolnosť s možnosťou systémovej záruky

Hoci ide o strechu s nízkym sklonom, je rovnako odolná ako krytina s obvyklým šikmým sklonom. Škridla MAX 7° je testovaná v jedinečnom koncernovom testovacom centre v Nemecku, kde sa simuluje množstvo prejavov extrémneho počasia. Škridla sa tak štandardne ponúka s písomnou zárukou na mrazuvzdornosť a odolnosť strešnej krytiny až 30 rokov. Pri zakúpení originálneho strešného príslušenstva je navyše možné získať aj rozšírenú písomnú záruku na funkčnosť strešného systému až 15 rokov.