Sporenie alebo úver? Oboje

27. máj 2019

Snívať, túžiť a mať predstavu o tom ako bývať je nádherné. Preto, aby tieto predstavy získali aj reálne kontúry, sa ľudia obracajú na Prvú stavebnú sporiteľňu. Nečudo, veď je to banka so „špeciálnym“ poslaním, pomáhať ľuďom bývať.

Dnes je už bežné, že ten, kto chce bývať, jednoducho požiada banku o úver. Iste, veď žijeme v čase historicky najnižších úrokových sadzieb úverov na bývanie, ale i v čase zásadného sprísňovania v ich poskytovaní. Žiadna banka už klientovi nedá sto percent hodnoty kupovanej nehnuteľnosti. Týka sa to hlavne úverov so záložným právom na nehnuteľnosť, ktorý ľudia využívajú na kúpu, výstavbu či rozsiahlejšiu rekonštrukciu svojho bývania. Podľa najnovších opatrení Národnej banky Slovenska, zvyšných 20 % si musia ľudia vykryť z vlastných zdrojov. Práve preto dnes opäť stúpa význam stavebného sporenia. Tí, ktorí si sporia dlhšie, disponujú nasporenými zdrojmi, ktoré môžu elegantne použiť pri financovaní bývania. Ani pre tých, ktorí ešte nezačali nie je neskoro. Mnoho ľudí to začína chápať, preto si uzatvárajú zmluvy o stavebnom sporení teraz a pripravujú si prostriedky do budúcnosti. V Prvej stavebnej sporiteľni si môže uzatvoriť zmluvu o stavebnom sporení každý. Samozrejme, za tých najmenších to spravia ich rodičia. Pripravia im tak pekný štart do života.

Potrebujete peniaze skôr, ako nasporíte zvyšných 20 %?
Riešenie je veľmi jednoduché. Aj ten kto si ešte v PSS nezačal sporiť, aj ten, ktorý sporí len krátko, môže PSS požiadať o medziúver. Vďaka nemu získa financie na svoje vytúžené bývanie vtedy, keď ich potrebuje. Navyše má medziúver zabezpečený nehnuteľnosťou teraz mimoriadne nízku úrokovú sadzbu, už od 1,29 % ročne, zafixovanú na 5 rokov a splácanie je možné rozložiť až na 30 rokov. Pri tejto kombinácii výška mesačnej splátky neohrozí ani rozpočet rodín s nižšími príjmami.

Chystáte sa rekonštruovať ale rozpočet prevyšuje hodnotu nehnuteľnosti?
Aj v tomto prípade má PSS výbornú správu. V rámci svojej ponuky úverov má aj taký, ktorý nie je potrebné zabezpečiť nehnuteľnosťou. Aj v tomto prípade však platí, že sporiaci klienti ho získajú s lepšími podmienkami. Ani ostatní však nemusia zúfať. Zatiaľ, čo sporiaci klient PSS môže získať úver do 50 000 €, nesporiaci klient, ktorý zodpovedne spláca alebo už splatil iný úver až do 45 000 € a úplne neznámy žiadateľ do 15 000 €. Peniaze z tohto úveru môžete použiť aj na dofinancovanie zvyšných 20 % hodnoty nehnuteľnosti alebo iných bytových potrieb.

Máte ďalšie otázky? Pokojne sa pýtajte!
Odpovede na všetky ostatné otázky o stavebnom sporení ako aj o financovaní vášho bývania vám rád zodpovie niektorý z obchodných zástupcov. Ich zoznam nájdete na www.pss.sk alebo zavolajte na telefónne číslo 02/58 55 58 55.