Skrášlite vašu záhradu trvácnou skalkou

17. apr 2023

Sukulenty a trvalky sú skvelým doplnkom každej záhrady. Vďaka svojim nízkym nárokom na údržbu dokážu prežiť v rôznych klimatických podmienkach. V tomto článku vám odborník z Hornbachu poradí, ako si vytvoriť dokonalú skalku na záhrade.

Ak ste milovníkom rastlín, no máte problém udržať ich pri živote, alebo jednoducho nemáte dostatok času na starostlivosť, skalka so sukulentmi je pre vás skvelým riešením. Nielenže dodá vášmu exteriéru horský nádych, ale zároveň vytvorí relaxačné prostredie bez veľkej námahy. Dobrou správou je, že nepotrebujete žiadny drahý materiál, a vytvoriť skalku zvládnete za víkend.

Ideálne umiestnenie a druh pôdy

Pred vytvorením sukulentovej záhradky sa musíte rozhodnúť, kde ju umiestnite. Najlepšie je vybrať miesto, ktoré má dostatok prirodzeného svetla, ale nie je úplne celý deň vystavené priamemu slnku. Vyberajte slnečné miesto s polotieňom. Zvyčajne sa skalky zakladajú na svahovitých terénoch, aby čo najviac pripomínali horské prostredie. To ale neznamená, že si nemôžte založiť skalku na dokonalo rovnej záhrade. Sukulenty potrebujú dobre odvodnenú pôdu s výborným prúdením vzduchu. „Na zabezpečenie správnej drenáže použite zmes pôdy, ktorá obsahuje štrk, perlit alebo hrubý piesok. Môžete si kúpiť tiež vopred namiešanú kaktusovú zeminu. Vyhnite sa pestovaniu sukulentov v ťažkej pôde alebo v bežných zmesiach pre kvetináče, pretože to môže spôsobiť hnilobu koreňov a ďalšie problémy,“ upozorňuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Čo budete na skalku potrebovať

Po výbere miesta je ďalším krokom zhromaždenie potrebného materiálu. Výhodou skalky je hlavne to, že na jej vytvorenie môžete použiť takmer hocičo. Nebojte sa kreatívneho myslenia a využite všetko, čo nájdete v okolí domu.  „Rozbité tehly alebo veľké kamene môžete použiť na vytvorenie prirodzene vyzerajúceho okraja záhrady. Ostali vám po oprave strechy staré keramické škridly? Môžete ich jednoducho porozbíjať a použiť na pridanie štruktúry do pôdy. Výhodou keramických materiálov ako tehla či škridla je to, že ich tvoria prírodné suroviny, takže nie sú pre pôdu absolútne škodlivé. Vďaka tomu sa nemusíte báť, že by rastlinám bránili v prosperovaní. Používaním týchto materiálov v okolí domu nielen ušetríte peniaze, ale aj znížite množstvo odpadu,“ uvádza odborník z Hornbachu.

Mimo materiálov na vytvorenie skalky, budete potrebovať aj niekoľko základných pomôcok pri práci. „Na prácu sa vám určite zíde fúrik, ktorým budete môcť prenášať väčšie kamene a zeminu. Okrem toho budete potrebovať veľkú lopatu a menšiu lopatku a, samozrejme, ochranné rukavice. Všetky tieto pomôcky by nemali chýbať v žiadnej záhrade,“ hovorí David Benda.

Aké rastliny sú pre skalku najvhodnejšie?

Pri vytváraní skalky je dôležitý aj výber správnych rastlín. „Pred tým, než si rastliny nakúpite, zohľadnite celkovú veľkosť a vzhľad vašej záhrady. Správnym sortimentom sukulentov môžete vytvoriť rôzne výšky a textúry. Medzi obľúbené patria okrem tradičných sukulentov aj opuncie, aloe, agáve, mliečnik či echeveria,“ radí David Benda.

Skalku ale nemusia tvoriť iba tieto rastliny. Ak túžite po štipke farieb, vyberať môžete tiež z množstva trvaliek, okrasných tráv, drevín a bylín. „Skladba rastlín rozličných výšok a veľkostí dodá každej skalke oveľa prirodzenejší výraz. Z drevín môžete siahnuť po borievkach. Z okrasných tráv je obľúbená predovšetkým kostrava a kavyľ, či vysoká kortaderia. Z kvetov vyberajte napríklad horec, lomikameň, rozchodník, klinček či snežienky. Uistite sa ale, že ste vybrali rastliny, ktoré sú navzájom kompatibilné, pokiaľ ide o ich veľkosť a nároky na vodu,“ dodáva odborník z Hornbachu.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/