S úverom na pozemok sme odštartovali stavbu

18. jan 2016

Pre  manželov Nemcových bolo dôležité nájsť spoločnosť, ktorá im pomôže ustáť hektický začiatok stavby. Rozbehnúť predaj vlastných nehnuteľností a súčasne zohnať vhodný pozemok na nový dom - si vyžadovalo naozaj dôkladné naplánovanie všetkých detailov. Potom už zostávalo jediné - osloviť vhodnú spoločnosť na realizáciu.

Hovoríte, že stavba rodinného domu bol vždy váš spoločný tajný sen. Čo vás primälo k tomu ho zrealizovať?
Áno, mať vlastný dom bol naozaj tajný sen nás oboch. Bývali sme v byte 3 + 1 a z rušného mesta sme takmer každý víkend utekali na našu chatu v horách. Stále sme ale premýšľali nad tým, aké by to bolo mať vlastný domček a ako by sme to mohli dosiahnuť. Riešenie bolo jediné:  nájsť vhodný pozemok, predať byt aj chatu a zohnať stavebnú spoločnosť. Až potom sme sa mohli pustiť sa do stavby.


Podarilo sa vám všetko uskutočniť podľa plánu?

Čakali sme na najvhodnejšiu dobu na predaj našich nehnuteľností. Zhodou okolností sme objavili aj pekný pozemok na okraji mesta. Rýchlo sme sa pustili do hľadania stavebnej spoločnosti, ktorá pre nás pozemok odkúpi a začne na ňom pracovať, zatiaľ čo sa budeme venovať predaju našich nehnuteľností. Nakoniec sa všetko podarilo podľa plánu.

Zvolili ste si pre spoluprácu spoločnosť Ekonomické stavby. Rozhodlo u vás pri výbere hlavne to, že poskytujú službu "Úver na pozemok"?
Áno, bol to jeden z hlavných dôvodov, prečo sme si ES vybrali. Našli sme niekoľko stavebných firiem, ale svojou ponukou služieb Ekonomické stavby nechávali tie ostatné za sebou. Úver na pozemok nám umožňoval realizovať naše plány s odkúpením pozemku a začatím prác skôr, než bol hotový predaj našich nehnuteľností. Využili sme tiež ďalší program a to "Maximálna služba". Pred uzavretím zmluvy sme navštívili niekoľko stavieb, aby sme sa presvedčili, ako stavba domu v skutočnosti prebieha.

Prečo ste sa vôbec rozhodli pre dom na kľúč?
Celé roky, čo sme vlastnili chatu, sa na nej stále niečo opravovalo a rekonštruovalo. Veľa sa tam celá rodina nadrela a tak táto skúsenosť nás prinútila k obstaraniu domu na kľúč. Chceli sme si užívať pocit. že síce staviame dom, ale nemusíme pracovať na stavbe. Vôbec nám nevadilo, že na stavbe svojpomocne by sme nejakú tú korunu ušetrili.


Stavebnú spoločnosť ste mali teda vybranú. Čo vás teda čakalo ďalej?
Na stretnutie do ES sme prišli už s určitou predstavou, ako by mal dom vyzerať. Všetko sme prekonzultoval s manažérom projektu a spoločne sme vybrali typ domu N7-10, ktorého interiér sme si upravili podľa vlastných požiadaviek. Potom prišiel na rad detailný rozpočet, ktorý sme konzultovali aj s vlastným nezávislým technickým dozorom. Vyberali sme skôr z tých drahších a kvalitnejších materiálov, pretože sme chceli mať istotu, že všetko bude spracované do posledného detailu bez chybičiek.

Prejdime od projektu k samotnej stavbe. Ako ste boli s jej priebehom spokojní?
Samotná stavba domu trvala jeden rok.Iniciovali sme ju v marci 2008 a v apríli nasledujúceho roka sme sa sťahovali do nového. Celá stavba a hlavne jej záver sa niesol v duchu férového rokovania medzi nami a manažérom stavby. Veľmi si vážime, že všetky ústne aj písomné  dohody boli dodržané. Tiež oceňujeme, že pracovníci ES dbali na to, aby bolo všetko do bodky splnené tak, ako sme si na začiatku dojednali. Vďaka tomu stavba prebiehala plynule a nezrovnalosti sa vyskytovali len veľmi zriedka. Spokojnosť je teda na našej strane veľká.


Váš dom ešte vonia novotou, ale napriek tomu ste sa už iste s novým bývaním zžili. Čo vám ako rodine nový domček priniesol?
Určite je to viac pohody a radosti zo života. Občas si zaspomíname, aké to bolo v našom starom byte, ale nikdy by sme sa do neho už nechceli vrátiť. Vo svojej dobe nám byt spĺňal predstavy o dobrom bývaní, ale teraz vidíme, že môžeme žiť omnoho pestrejší a kvalitnejší život. V tomto dome nám odštartovala ďalšia etapa nášho spoločného života a zatiaľ si to užívame plnými dúškami.