S inteligentnými termostatmi pohodlne ušetríte

8. nov 2021

Mať v každej miestnosti správnu teplotu presne v ten správny čas je najľahšou cestou, ako si znížiť náklady na vykurovanie. Pohodlne to zabezpečia inteligentné termostaty Somfy. A nielen to.

Na čo slúžia?

Rovnako ako štandardné izbové termostaty, aj inteligentné termostaty Somfy sú určené na ovládanie zdrojov tepla a dokážu regulovať teplotu podľa vopred nastavených denných či týždenných programov. Na rozdiel od tých klasických ich však môžete ovládať aj na diaľku. Somfy Termostat io je novým prírastkom do systémov inteligentnej domácnosti riadenej jednotkou TaHoma, Somfy Connected možno ovládať prostredníctvom mobilnej aplikácie pre android a iOS, ktorá je takisto kompatibilná s TaHomou.

Oba typy existujú v drôtovej i bezdrôtovej verzii. Dajú sa teda jednoducho inštalovať na miesto doterajšieho izbového termostatu, pre bezdrôtové môžete zvoliť akékoľvek umiestenie, pretože nevyžadujú káblové prepojenie s kotlom. V domácnostiach so zónovým vykurovaním sú schopné riadiť každú miestnosť či oblasť samostatne. Sú vybavené detskou poistkou, ktorá chráni displej pred zvedavými prštekmi detí.

Pre výber správneho typu termostatu využite, prosím, konfigurátor.

Dokáže sa učiť

Somfy termostat io sa dokáže presne prispôsobiť zvyklostiam vašej domácnosti. Počas prvého mesiaca používania v takzvanom učiacom cykle termostat „pozoruje“ teplotu vo vašom dome: ako rýchlo sa nahrievajú radiátory i podlaha a ako prispieva k zvyšovaniu teploty prevádzka domácnosti – pobyt osôb v jednotlivých miestnostiach v určitých časoch, varenie, prevádzka spotrebičov… Tým sa naučí, kedy má zahájiť či prerušiť vykurovanie. Potom dokáže začať vykurovať v dostatočnom predstihu tak, aby presne naplnil vaše požiadavky, napríklad aby bolo o 6 hodine ráno v kuchyni 21 oC. A takisto sa naučí nekúriť zbytočne – napríklad vypne kotol dostatočne včas pred vaším plánovaným odchodom, aby sa využila tepelná zotrvačnosť radiátorov či podlahového vykurovania.

Sila je v súčinnosti

Vďaka zapojeniu do automatizovaného systému TaHoma môžu termostaty spolupracovať s ďalšími prvkami domácnosti, najmä motorizovanými vonkajšími roletami a žalúziami. V slnečných dňoch sa rolety vytiahnu, aby sa interiér prehrial slnečnými lúčmi, a zároveň sa zníži výkon kotla, v nevľúdnom počasí sa zas rolety zatiahnu a chránia pred únikmi tepla. Podobne je to v lete, keď sa pri zvýšení teploty okná automaticky zatienia.

K úsporám za vykurovanie prispieva i detekcia otvoreného okna, keď termostat zareaguje na náhle zníženie teploty vypnutím vykurovania.

Termostaty Somfy prispievajú i k regulácii vlhkosti vďaka integrovanému vlhkomeru. Ak sa zaznamená zvýšená vlhkosť, napríklad pri sušení bielizne, môže sa zopnúť odvlhčovač či otvoriť strešné okno. A, naopak, pri poklese vlhkosti začne pracovať zvlhčovač.