Rozvody a inštalácie pri jednovrstvových konštrukciách. Problém alebo zbytočná obava?

8. máj 2023

V poslednom čase sa veľmi často stretávame s otázkou kvality vyhotovenia muriva a či, prípadne ako veľmi ovplyvnia fyzikálne vlastnosti jednovrstvového muriva prítomnosť rozvodov, predovšetkým elektroinštalačných krabičiek.

Dbajte na správnosť vyhotovenia

V obvodových stenách sa zásuvky vyskytujú úplne bežne a pokiaľ sú dobre osadené, nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo. Predovšetkým je potrebné, aby sa zásuvky inštalovali do dostatočného množstva sadry, ktorá dokonale utesní vyvŕtanú (v žiadnom prípade nemáme na mysli vysekanú) dieru a zabránia prúdeniu vzduchu z interiéru do exteriéru. V zimných mesiacoch je vlhký teplý vzduch príčinou vzniku kondenzátu vnútri muriva. No murivo z tehál si s bežným množstvom kondenzátu ľahko poradí a voda sa rozptýli do väčšej plochy vďaka kapilárnym procesom a na murive nie je vidno žiadnu zmenu. O kvalite vyhotovenia muriva najlepšie svedčí Blower door test. Ak ním objekt prejde, vyhovuje i kvalita vyhotovenia zásuviek.

Na porovnanie tepelnoizolačných vlastností steny pred a po zásahu do muriva bola zvolená elektroinštalačná podomietková krabička s priemerom 71 mm, ktorá sa osádza do vyvŕtaného otvoru s priemerom 73 mm a hĺbkou cca 40 mm. Táto hĺbka vy mala byť viac než dostatočná na kvalitné osadenie krabičky do sadry.

Čísla hovoria jasne

Pri vyvŕtaní takéhoto hlbokého otvoru „oslabíme“ obvodovú stenu a v mieste umiestnenia krabičky dôjde k zhoršeniu tepelnoizolačných vlastností a zvýšeniu súčiniteľa prestupu tepla o 8 % v prípade muriva z tehál HELUZ Family 50 2in1 a o 11 % z tehál HELUZ Family 38 2in1. Pri neplnených tehlách je tento pomer rovnaký. Pokiaľ je v jednom štvorcovom metri muriva jedna krabička, potom dôjde k nárastu hodnoty súčiniteľa prestupu tepla iba v tomto jednom štvorcovom metri so zabudovanou krabičkou o 0,04 % pri tehlách HELUZ Family 50 2in1 a o 0,05 % pri tehlách HELUZ Family 38 2in1. Toto možno považovať za zanedbateľné tak v rámci posudzovaného jedného štvorcového metra, ako aj v prípade celého obvodového muriva domu, ktoré sa bežne pohybuje okolo 150 m2.

Blowerdoor test ako potvrdenie

Ďalší pohľad na prítomnosť elektroinštalačných krabičiek môže vzbudzovať obavy z prúdenia vzduchu a kondenzácie vody v murive, ako bolo zmienené v úvode. Pripomeňme, že v tomto prípade sa zaoberáme iba inštaláciami, ktoré sú riadne vyhotovené, t. j. otvory sú vyvŕtané a krabičky osadzované do prebytku sadry, aby nám zo žiadnej zásuvky nefúkalo. Ešte výhodnejšie je použitie elektroinštalačných krabičiek s membránou. No ani pri použití krabičiek bez membrány a ich riadnom osadení do sadry nie je potrebné mať z kondenzátu v mieste ich inštalácie obavy. Nejde len o inštaláciu elektrokrabičiek, sú to i káblové chráničky na pretiahnutie káblov.

Na niektorých domoch z tehlových materiálov máme možnosť opakovane uskutočňovať Blower door testy a počas viac ako 10 rokov nebola v okolí elektroinštalačných krabičiek zistená žiadna kondenzácia alebo vznik plesní. Tento jav sa neprejavuje ani pri oslabení muriva v miestach vodovodného potrubia, dokonca ani odpadového potrubia, pre ktoré býva vytvorená inštalačná dutina o dosť širšia a zasahuje i hlbšie do muriva,“ hovorí Ing. Martin Coufalík zo spoločnosti HELUZ.

Tehla a jednovrstvová konštrukcia z HELUZ-u je istota

Tehlové murivo je tvarovo stále a  vplyvom starnutia nedochádza k jeho degradácii. Nie je potrebné používať rôzne tesniace pásky, ktoré časom starnú a môžu strácať svoju tesniacu schopnosť.

Kvalitu vyhotovenia nielen elektroinštalácií alebo sanitárnych rozvodov, ale aj celého muriva, napojenia priečok a stropnej konštrukcie či omietok nám najlepšie overí Blower door test. Ten má podľa našich skúseností najlepšie výsledky pri jednovrstvovej obojstranne omietnutej konštrukcii. A tieto parametre si zachováva i v priebehu času, pretože nehrozí odlepovanie vzduchotesniacich pások alebo degradácie iných vzduchotesnosť zlepšujúcich prvkov, pretože obojstranne omietnutá jednovrstvová tehlová konštrukcia nič také nepotrebuje a je prirodzene vzduchotesná,“ dopĺňa Ing. Martin Coufalík.

TIP:

Blower door test je metóda merania prievzdušnosti obálky budovy pomocou tlakového spádu. Blower door test slúži na overenie kvality vyhotovenia obvodového plášťa budovy z pohľadu jeho vzduchotesnosti, ktorá je dôležitá na minimalizáciu tepelných strát budovy. HELUZ túto službu ponúka, objednať si ju môžete tu: https://www.heluz.cz/cs/blower-door-test-formular