Roletový a žalúziový preklad HELUZ: Aby nebolo horúco ani zima

25. mar 2019

Okna sú najslabší článok domu vo faktickom i prenesenom zmysle slova. Len pár milimetrov hrubé sklenené tabule sú v časoch výstavby nízkoenergetických domov s väčšími zasklenými plochami a presvetlenejších interiérov cestou najväčších tepelných únikov v zime a v  lete nimi zase prúdi do interiérov najviac tepla. Do tretice sú najzraniteľnejším miestom z hľadiska bezpečnosti. Narastá tým význam vonkajšieho tienenia a treba naň myslieť už v projekte. Aby dom s čistými líniami nešpatili schránky s vonkajšími žalúziami dodatočne prilepené na fasádu, vyrába spoločnosť HELUZ v rámci svojho kompletného systému i nosné roletové a žalúziové preklady so schránkou na v podstate akúkoľvek tieniacu techniku.

„Vonkajšie tienenie je v dnešnej dobe nízkoenergetickej výstavby dôležité, pretože v zime chceme ušetriť teplo, ktoré nám uniká najviac cez okno, a ak sa nechceme v lete v interiéri upiecť, tiež musíme okno zatieniť. Zároveň nám tieniace prvky poskytujú súkromie a pomáhajú nám zabezpečiť dom,“zhrnul benefity tienenia Ing. Pavel Heinrich, produktový manažér spoločnosti HELUZ.

Tienenie je dobré riešiť už v projektovej fáze. Vtedy môže projektant či architekt navrhnúť použitie špeciálneho nosného roletového a žalúziového prekladu HELUZ, ktorý sa osadí počas realizovania hrubej stavby. Navrhovanie v kompletnom systéme HELUZ je veľmi jednoduché, nosné žalúziové a roletové preklady HELUZ dodržiavajú jednotný modulový systém hrubej stavby.

V žalúziových a roletových prekladoch HELUZ je skrytá schránka na tieniacu techniku

Žalúziové a roletové preklady HELUZ sú multifunkčný celistvý výrobok. Sú nosné, majú v sebe už zabudovanú tepelnú izoláciu a je v  nich integrovaná schránka na umiestnenie tieniacich systémov (vonkajších žalúzií alebo roliet). Používajú sa ako preklady nad okennými otvormi v obvodových stenách. Samotnú tieniacu techniku, ktorou môžu byť žalúzie, rolety alebo tzv. screeny (niektorí výrobcovia dokážu kombinovať napríklad roletu so sieťou proti hmyzu), potom môže investor dorobiť kedykoľvek, pokojne až rok po kolaudácii,“ pokračuje Ing. Pavel Heinrich. Stavbu možno, samozrejme, užívať i bez osadenia tieniacich prvkov a otvor na žalúzie stačí prekryť plechom.

Žalúziové a roletové preklady HELUZ sú určené na zakrytie stavebných otvorov od šírky 600 mm (pri dodatočnom kontaktnom zateplení muriva musí byť minimálna šírka okna väčšia) až po maximálnu svetlosť otvoru 3 850 mm. Výška okenného otvoru na montáž vonkajších roliet alebo žalúzií je minimálne 600 mm a maximálne 3 000 mm pre roletu. Súčasťou prekladu sú zabudované lišty na upevnenie držiakov tieniacich systémov.

Vyšší užívateľský komfort, nižšie tepelné straty aj hlučnosť, ochrana pred skleníkovým efektom

„Naše preklady sú určené primárne pre tehly na výstavbu jednovrstvového tepelnoizolačného muriva od hrúbky 38 cm do hrúbky 50 cm. Zároveň však tieto preklady možno použiť v prípade muriva s dodatočným zateplením, pri použití kontaktných zatepľovacích systémov je možné preklad predsadiť až 150 mm pred líce muriva. Preklad teda možno položiť i na tridsiatku tehlu, pri ktorej sa použije 16 cm zateplenie,“ vysvetľuje Ing. Pavel Heinrich, produktový manažér spoločnosti HELUZ.

Nosný žalúziový a roletový preklad HELUZ je dôležitý prvok v prípade pasívnych a nízkoenergetických domov, je to systémové riešenie montáže vonkajších žalúzií alebo roliet. Tie potom zaisťujú užívateľský komfort, znižujú tepelné straty, hlučnosť, chránia pred skleníkovým efektom, čím zabraňujú prehriatiu miestností v letných mesiacoch. Navyše skrývajú pred zvedavcami i nepozvanými návštevníkmi, ochraňujú okná pred poveternostnými vplyvmi, a tým predlžujú ich životnosť.