Rodinný dom s vlastným wellness? Z Ytongu postavíte aj sami!

2. máj 2016

Úsporný dom svojpomocne a bez zateplenia, navyše s prístavbou na bazén a wellness. Znie vám to ako nesplniteľný plán? So stavebným systémom Ytong sa to zvládnuť dá – bol stvorený pre rýchlu a jednoduchú výstavbu, úspornú prevádzku a všestranné použitie. A ak si na niektoré práce netrúfnete, v Ytongu vám pomôžu a poradia.

Inšpiráciou veľkoryso priestranného domu bol typový projekt z katalógu.Realizácie sa chopil sám investor. Svoje predstavy konzultoval s technickým poradcom Ytongu– chcel stavať vlastnými silami, len s využitím poradenských služieb Ytongu. Preto spoločne zvolili kompletné systémové riešenie – jednovrstvové murovanie s radom z tepelnoizolačných tvárnic, stropy z Ytongu a schody.

Jednovrstvové murovanie – výstavba bez rizík a zdravá klíma

Jednovrstvové murovanie má rad výhod – ušetrí čas výstavby i materiál, navyše neriskujete prípadné problémy, ktoré môžu vzniknúť pri kontakte dvoch rôznorodých materiálov. Patria k nim plesne medzi obvodovým murivom a zateplením, horľavosť niektorých izolačných materiálov a zlé prevedenie zateplenia. Jednovrstvové murivo oproti tomu prispieva k celkovej kvalite vnútornej klímy v dome, odvádza prebytočnú vlhkosť a pri presušení vzduchu ju privádza späť. Dalo by sa povedať, že stavba „dýcha“.

Dom, ktorý je členitý – pozostáva sa z dvoch blokov domu a wellness, je zaradený do energetickej triedy B. Majiteľ pri projekte počítal od začiatku s dotovaným vykurovaním na pelety, ktoré si sami vyrábajú. S tepelnoizolačnými tvárnicami je však aj pri jednovrstvovom murovaní možné dosiahnuť ešte lepších parametrov, ako v tomto prípade, keď bola použitá najmenšia vyrábaná hrúbka tvárnic 375 mm. Navyše v tomto roku do sortimentu pribudla inovovaná Lambda YQ. Jej návrhový súčiniteľ prechodu tepla vypočítaného pre stenu bez omietok hrúbky 375 mm s hodnotou Uu = 0,213 W/(m2.K) je v intervale odporúčanom normou pre pasívne domy. Murivo s hrúbkou 450 mm spĺňa aj podmienku pre obvodové steny stanovené v Novej zelenej úsporám a s murivom hrúbky 500 mm je možné postaviť dom s najvyššou dotáciou od štátu, a to bez zateplenia stien.

Strop z Ytongu potrebuje menej námahy aj profesijnej zdatnosti

Súčasťou stavebného riešenia je aj použitie stropu Ytong, pri dome vo variante Ytong Klasik a v časti nad wellnessYtongEkonom. Montáž týchto stropov je rýchla, jednoduchá a vyžaduje podstatne menej profesijného umu a námahy, pretože prebieha bez nadbetonávky a armovacích oceľových sietí. „Práca je bezpečná –napríklad nehrozí zakopnutie o siete armatúry. Jednotlivá vložka „unesie“ 420 – 720 kg podľa použitej hrúbky, čo zamedzí ďalšiemu riziku úrazu. Jednoducho povedané touto montovanou konštrukciou pri stavebných prácach neprepadnete. Stropné vložky veľmi ľahko skrátite pílou v priečnom aj pozdĺžnom smere.Príslušné náradie si môžete požičať u nás, plány kladenia sú v cene“ vysvetľuje Ing. JanHalamka, technický poradca Ytong, ktorý bol zároveň stavebným dozorom tohto projektu.

Schody sú pochôdzne už druhý deň po montáži

Zo sortimentu Ytong sú aj schody, ktoré Ytong dopraví narezané presne podľa projektovej a vykonávacej dokumentácie a doprava je v cene. Montáž je jednoduchá na realizáciu a zvládne ju murár s jedným pomocníkom. „Oproti klasickému železobetónovému schodisku odpadá debnenie, výstuž, betonáž, hutnenie, vlhčenie betónu pri zrení, oddebňovaní či likvidácia odpadov z debnenia. Schodisko je pochôdzne do 24 hodín a medzi jeho prevádzkové výhody patrí vysoká stabilita a minimum krokového hluku,“ vysvetľuje výhody tohto prvku Ing. Halamka.

Odborné poradenstvo od projektu po dokončenie stavby

Odborné poradenstvo investor využíval počas celej doby výstavby – najprv výpočet materiálu a jeho dodania, potom s pomocou Ytong majstrov založili rohy stavby a dostali spracované plány kladenia. Technickí poradcovia boli nápomocní po celú dobu prípravy a realizácie, čo viedlo k zdarnému výsledku.