Rekonštrukcia kúpeľne v panelovom byte má svoje pravidlá

31. mar 2020

Čaká vás rekonštrukcia kúpeľne v panelovom byte? Neviete, čím začať a na čo si dať pozor? Prečítajte si naše rady a dozviete sa, ako opticky zväčšiť priestor, čo z kúpeľne odstrániť a či vybrať vaňu, alebo sprchový kút. 

Všetky kúpeľne v panelových bytoch majú jednu spoločnú vlastnosť – sú malé. Zariaďte si ju preto tak, aby pôsobila väčším dojmom – miesto získate, keď priestor čo najviac prečistíte a v necháte v ňom len to najdôležitejšie vybavenie. Práčku dajte do kuchyne a kôš na bielizeň umiestnite dômyselne vedľa skrine na chodbe.

Vytvorte v kúpeľni vzdušný priestor

Väčšinu vecí uložte do kúpeľňových skriniek a úložný priestor vytvárajte skôr pozdĺž stien než v priestore. Myslite na to, že sprchový kút, vaňa a okolie umývadla musia byť dobre prístupné. Nič by vás nemalo obmedzovať v pohybe a nikde by nemal trčať do priestoru roh nábytku. Skrátka, postarajte sa o to, aby kúpeľňa pôsobila čo najvzdušnejším dojmom.

Stavte na svetlé farby, svetlá a zrkadlá

V menšej kúpeľni vyberajte svetlé farby obkladov, tmavé odtiene by priestor opticky zmenšili. Tiež nezabudnite kúpeľňu dostatočne osvetliť – jedna žiarovka nestačí, doprajte si poriadne hlavné svetlo a investujte aj do niekoľkých menších svetiel nad umývadlo. Celkový priestor zväčšia aj zrkadlá. Stačí zavesiť na stenu jedno väčšie a kúpeľňa bude pôsobiť vzdušne.

Vyberte sprchový kút namiesto vane

Ak máte už väčšie deti a ďalšie neplánujete, dajte radšej prednosť sprchovému kútu. Takým spôsobom získate v kúpeľni viac miesta a do budúcna si ušetríte veľa starostí. V seniorskom veku je totiž vstup do sprchového kúta jednoduchší než do vane. Viete, ako vybrať kvalitný sprchový kút? 

Spoznáte ho napríklad podľa týchto parametrov:

  • Je vyrobený z tvrdeného skla, nie z plastu.
  • Dá sa zmontovať rýchlo a bez komplikácií.
  • Má kolieskové pojazdy na kovových nosičoch.
  • Pánty sú zapustené do skla.
  • Vyzerá moderne.

Veľkým oblúkom sa vyhnite sprchovým kútom, ktoré vyzerajú lepšie v katalógu než naživo a už v obchode sa zle otvárajú a drhnú. Tiež ak majú len plastové kolieska, sklo sa nedá odklopiť pri čistení, rúčky zle držia a nie sú odolné, leštený hliníkový rám sa príliš neleskne. Ak navyše chýba návod na inštaláciu, sprchový kút ani nevybaľujte a rovno ho vráťte predajcovi. Pri výbere sprchového kúta sa skrátka zamerajte hlavne na preverené produkty renomovaných značiek.

Vaňu vyberajte podľa najväčšieho člena rodiny

Ak vám vaňa vyhovuje viac a nechcete sa jej vzdať, myslite pri výbere na to, aby bola priestranná, správne tvarovaná a aby sa vám do kúpeľne zmestila a hodila. Rozmery vane vyberajte nielen podľa dispozície miestnosti, ale aj podľa najväčšieho člena rodiny. Dajte pozor na tvar, ktorý sa zužuje. Štíhly muž sa do nej vojde, statnému chlapovi však v nej dobre nebude. Ak máte navyše doma štvornohého kamaráta, je dôležité brať ohľady aj naňho, aby bolo kúpanie čo najpríjemnejšie a aby vaňu nenávratne nepoškriabal.