Radosť z domu pre mladú rodinu

6. jún 2016

Rodina Buštových bývala v malom byte v panelovom dome. Ako kompenzáciu za malý životný priestor si prenajali neďaleko svojho bydliska pozemok, na ktorom si chceli postaviť malú chatku a tráviť tu s deťmi víkendy. Netrvalo ale dlho a zrodil sa nápad vybudovať tam rovno rodinný dom. Vďaka niekoľkým dôležitým a predovšetkým správnym rozhodnutiam nezostalo len pri plánoch a mladí manželia si dnes užívajú všetky radosti, ktoré im nové bývanie ponúka.

Prečo ste zavrhli možnosť stavať svojpomocne ?
Vzľadom k tomu, že sme mali s manželkou dve malé deti a navyše sme obaja pracovali na smeny, sa nám stavba svojpomocne zdala ako nezmysel. Navyše sme na príklade niekoľkých známych videli, ako náročné môže byť bývanie v rozostavanom dome a ako sa všetko vlečie. Preto sme zvolili variantu nechať si postaviť dom na kľúč.

Museli ste si teda nájsť stavebnú spoločnosť. Ako ste pri výbere postupovali ?
Najprv sme začali hľadať v okolí nášho bydliska, kde sa dalo nájsť vhodných firiem dosť, ale všetky po nás chceli finančné zálohy už od samého začiatku. Kvôli deťom a predovšetkým nulovej hotovosti sme nepredpokladali, že by sme dosiahli na hypotéku, museli sme teda nájsť niekoho, kto by nám pomohol aj s týmto problémom.

To sa Vám, ako vieme, podarilo. Ako sa Vám tú pravú stavebnú firmu podarilo nájsť?
Na rad prišiel internet, kde sme našli stránky spoločnosti Ekonomické stavby, s.r.o. Prečítali sme si ich ponuku, telefonicky požiadali o zaslanie katalógu hotových projektov a okamžite potom, čo prišiel, sme sa pustili do čítania. Veľmi sa nám páčila jeho prehľadnosť, boli tu rovno uvedené výšky splátok pre jednotlivé typy domov i detailný prehľad všetkých programov financovania, ktoré ES poskytujú. Dohodu sme si teda schôdzku v sídle firmy a čakali, či nám jej pracovníci pomôžu splniť náš sen.

Ako táto prvá schôdzka prebiehala ?
Predovšetkým sme rokovali o voľbe konkrétneho typového projektu, ktorý sme chceli realizovať. Vzhľadom na charakter stavebného pozemku sme dlho konzultovali s firemnými odborníkmi najvhodnejší projekt aj jeho umiestnenie. Po zvážení všetkých pre a proti troch nami vybraných variantov sme potom spoločnými silami vybrali ten najvhodnejší. V rozhodovaní nám tiež pomohla možnosť vidieť nami zvolený projekt už postavený pre iného klienta. A samozrejme sme sa nevyhli rokovania o možnostiach financovania celej stavby.

Vyriešil sa aj tento bod k Vašej spokojnosti ?
Úplne. Vďaka špeciálnym programom Ekonomické stavby s.r.o. umožňujú aj rodinám s malými deťmi a nulovou hotovosťou splniť si svoj sen o rodinnom dome. V našom prípade nám firemní špecialisti vyjednali prekleňovací úver na počiatočnú zálohu a potom nám pomohli získať hypotéku. Všetko prebiehalo veľmi rýchlo a pracovníci ES sa nám snažili maximálne vychádzať v ústrety.

Sledovali ste, ako samotná stavba rastie ?
Samozrejme, všetko sme sledovali s veľkým nadšením aj patričnou dávkou zvedavosti. Jazdili sme tam tak často, ako to len išlo, aj mimo plánované odovzdanie jednotlivých etáp. Ako laici sme neboli schopní posúdiť, či všetko prebieha, ako má a ako sa hovorí, dôveruj, ale preveruj. Preto sme si najali aj nezávislého odborníka, ktorý nám k našej radosti potvrdil, že boli dodržiavané všetky stavebné a technologické postupy a všetko zodpovedalo dokumentácii.

Realizácia : Ekonomické stavby, s.r.o.
Názov domu : Ekonomik N 7