Pýtame sa odborníka – Trendy vo výrobe okien

7. sep 2017

Pred takmer dvomi desiatkami rokov začal veľký boom stavebných rekonštrukcií, k tomu neodmysliteľne patrí aj výmena okien. Kam sa za tých 20 rokov posunul trh, akésú dnešné okná, čo zákazníci najviac žiadajú a majú biele plastové okna svoje najlepšie roky už za sebou? Opýtali sme sa Ing. Mileny Tomčíkovej, produktovej manažérky tradičnejčeskejznačky VEKRA.

Aký je trh okien v ČR dnes a ako prekonali „okenári“ krízu, ktorá v minulých rokoch postihla stavebníctvo v ČR?

Ing. Tomčíková: Predovšetkým je dnes viac konsolidovaný. Keď sa pozrieme na stále najväčší segment plastových okien, tak pred r. 2008 bolo v ČR niekoľko stoviek výrobcov. Predovšetkým tých malých, kde výroba spočívala vozváracom automate„v garáži“. Dopyt ale bol veľký a uživili sa všetci. Potom prišiel rok 2010 a s ním prepad v rádoch desiatok percent. Rad malých výrobcov nevydržal, pokiaľ v obore pokračovali, potom často len ako dodávatelia okien z väčšej časti lacnej zahraničnej produkcie. Ale skončil i rad veľkých a dokonca najväčších výrobcov. Boj o zákazníka a cenu sa naplno rozhorel, zákazník síce často dostane doslova „astronomickúzľavu“, ale všetko má svoje „ale“. Kvalita plastových okien je totiž ukrytávnútri a pokiaľ niekto mimoriadne lacno predáva, musí niekde ušetriť. Stále sa na nás obraciarad ľudí, ktorí pred pár rokmi kúpili nové plastové okná neuveriteľne výhodne a dnes majú problémy.

TIP: kvalitná plastová okná dodá spoločnosť VEKRA

Je ťažké obstáť dnes na trhu?

Ing. Tomčíková: Pochopiteľneáno, hlavne zákazníci sa naučili tlačiť na cenu. Ale kvalita je kvalita, pokiaľ na ňu rezignujete, skôralebo neskôr sa to obráti proti vám. Preto VEKRA stavila na vlastnú výrobu, a to všetkých ponúkaných okien. Plastové okná vyrábame v závode v Husinci, drevené a drevohliníkové okná v prevádzkach vo Veľkom Meziříčí a v Zašovej, hliníkové okná sa vyrábajú v Kúpeľoch Toušeň. Je to síce náročné, ale vieme si postrážiť kvalitu a pokiaľ náš zákazník chce vidieť, ako sa práve jeho okná vyrábajú, radi mu to ukážeme. Zákazníci často navštevujú napríklad závod vo Veľkom Meziříčí, kde je moderná prevádzka na výrobu eurookien.

Čo plastové okná, majú svoje najlepšie roky za sebou?

Ing. Tomčíková: V tuzemsku je to stále najžiadanejší produkt. Plastové okná kúpia takmer ¾ našich zákazníkov, drevo síce z roka na rok rastie, ale plast stále vedie. V súčasnej dobesú populárnenapríklad šede plastové okná, ktoré na prvý pohľad pripomínajú hliník. Ale inak bielafarba i drevodekory sú stále populárne. Plastové okná poskytujú výborný pomer cena - kvalita, tepelnú úsporu poskytnú rovnakú ako drevené okná a nemusíte sa starať o ich povrchovú úpravu. Pokiaľ sa k nim „slušnesprávate“, staráte sa o ich čistotu a raz za rok skontrolujete a premažete kovanie, vydržia desiatky rokov. Drevo má prakticky neobmedzenú životnosť, ale predsalen je potrebné starať sa o povrchovú úpravu. Čudovali byste sa, kde všade byste našli plastové okná, napríklad do moderných drevostavieb sú veľmi žiadané.

Sú dnešné plastové okná iné než pred 20 rokmi?

Ing. Tomčíková: Samozrejme, že áno. Plastové profily za tú dobu výrazne zväčšili svoju stavebnú hĺbku, pretože tázodpovedá za úsporu tepla, takžesúomnoho úspornejšie než predtým. Neplatí to známe klišé, že čím viac komôr,tým lepšie plastovéokná.V ponuke sú plastové okná, ktoré svojimi parametrami vyhovujúpožiadavkám pasívnych domov. Z plastových profilov môžete vyrábať atypické okná a taktiež v poslednej dobe veľmi obľúbené zdvižno-posuvné systémy tzv. HS Portal. Ale stále je to plast, aj keďspevnený oceľovou výstuhou a tak má napríklad obmedzenie z hľadiska veľkosti vyrábaných prvkov. U väčších rozmerov okien a dverí savždy zaoberáme statikou prvku. Nepredali by sme zákazníkovi napríklad veľké okná bez dostatočne zosilneného zasklenia. Máme svojeskúsenosti a vieme, čo naše výrobky vydržia. Musia zákazníkom dobre slúžiť i za desiatky rokov.

Akým smeromsa budú plastové okná vyvíjať v budúcnosti?

Ing. Tomčíková: Môžeme povedať, že dnešné tepelno-izolačné vlastnosti plastových okien súnaozaj výborné, prakticky na hranici možností – predsa len okno nie je stena. Nie je možné čakať, že výrobcovia budú prichádzať so stále úspornejšími a úspornejšími oknami. Ale zlepšenia sústále, napríklad vyplnenie komôr tepelnými izolantmi, nový typ oceľových výstuh s vloženou živicou a teda s prerušeným tepelným mostom. Sú tu i niektoré technologické inovácie z hľadiska zvárania a samozrejme ponuka dizajnu, či už v oblasti tvaru alebo farieb. Stále sa pracuje na zlepšení kvality montáže, pretože tá je minimálne rovnako dôležitá, ako kvalitné okno. Na zlepšeniach stále pracujeme nielen my ako výrobcoviaplastových okien, ale aj dodávatelia plastových profilov. Bude sa rozširovaťaj ponuka materiálových kombinácií, konkrétne u plastu napríklad plastohliníkové okná atď. Stále je čo zlepšovať.

Ďakujeme za rozhovor a prajeme značke VEKRA mnoho spokojných zákazníkov.