Príbeh domu s krásnym výhľadom

25. apr 2016

Sen o príjemnom bývaní v rodinnom dome má mnoho ľudí, ale každému sa ho nepodarí uskutočniť. Naši hostitelia mali odvahu a chuť ísť za svojím rozhodnutím. A podarilo sa!

Príbeh domu začali písať pred piatimi rokmi, keď plánovali budúcnosť vrátane detí a domu. Vtedy bývali v paneláku v okresnom meste, ale túžili po väčšom súkromí, ktoré by im poskytol domček so záhradou. Dlho neváhali a rozhliadali sa po vhodnej parcele. "Najskôr sme hľadali pozemok okolo hlavného mesta, ale nakoniec sme z mnohých dôvodov zakotvili na vidieku, odkiaľ pochádza manžel a má tu rodičov. Tiež je tu na dosah príroda ako stvorená pre výlety na bicykli. Páčil sa nám nielen členitý pozemok na konci dediny, ale aj zázemie pre deti ako je škôlka, škola, ihrisko i športový areál. A do okresného mesta je to kúsok.”

Dispozícia a detaily domu
Samozrejme, že základ pohodlného a kvalitného bývania vychádza z dispozície domu, ktorú majitelia čiastočne ovplyvnili. Avšak aj každý detail, ktorý sa podarí dotiahnuť do konca je rovnako dôležitý. "Keď sme zariaďovali predchádzajúci byt, veľa som čítala časopisy o bývaní a dizajne, kde som tiež objavila ponuku Ekonomických stavieb. Domy ma zaujali a neskôr ma prekvapilo aj ústretové rokovania zástupcov firmy," pochvaľuje si hostiteľka spoluprácu. Z katalógu si vybrali dom podľa ceny a usporiadania miestností. Hľadali hlavne jednoduchú stavbu, žiadne zbytočne zložité tvary, nechceli ani nič veľkého kvôli údržbe.

Aj typový dom sa dá upraviť
Oslovil ich typový dom, ktorého dispozíciu konzultovali s tetou - architektkou. "Nemali sme potrebné skúsenosti ani predstavivosť a ona nám veľa poradila. Trebárs v podkroví sa dvíhali steny, aby neboli tak skosené a priestor miestností sa zväčšil. Tiež sme sa vzdali garáže a rozšírili tak úžitkovú plochu interiéru.“ Zmenili aj druh stavebného materiálu, miesto Ytongu zvolili Porotherm. "Firma nám pomohla vybaviť stavebné povolenie aj hypotéku na dom aj záhradu, ktorá sa ale trochu pretiahla. Inak stavba prebiehala podľa harmonogramu. Možno preto, že sme mali okrem firemného ešte vlastný stavebný dozor. Základová doska sa postavila na jeseň roku 2009, ďalší rok dom a v marci 2011 sme sa sťahovali." spomína hostiteľka.

Svetlo, priestor a pohodlie
Pri vstupe do domu každého napadne, že majitelia vsadili na svetlo, priestor a pohodlie. Dom pôsobí harmonicky, je vzdušný a presvetlený. V jeho rozvrhnutí sa dokonale snúbi prirodzenosť a funkčnosť s praktickosťou. Poskytuje nielen pohodlie, ale väčšina prvkov v dome je premyslená do detailu. Účelný pôdorys dvojpodlažného domu je navrhnutý tak, že vyžaruje pokojnú atmosféru. Príjemný prvý dojem sa násobí vo chvíli, keď otvoríme vstupné dvere. Predsieň s otvorenou šatňou, ktorú si navrhla sama hostiteľka, voľne prechádza do modernej spoločenskej miestnosti s krbom, prepojenej francúzskym oknom so záhradou. Otvorený priestor dáva pocit rozľahlosti a voľnosti, ktorý podčiarkuje príliv slnečných lúčov. V prízemí sa nachádza ešte pracovňa, malá technická miestnosť a kúpeľňa so sprchovacím kútom. Z predsiene sa vstupuje po schodisku do druhého podlažia, kde sa nachádzajú dve detské izby, spálňa a kúpeľňa s rohovou vaňou.

Zaujme jednoduché poňatie
Ako z priestorového usporiadania, tak zo zariadenia interiéru vyžaruje cielená bezprostrednosť. Rozšírenie dispozície domu do všetkých strán zodpovedá nárokom zatiaľ trojčlennej rodiny, ale mladý pár počíta s druhým dieťaťom. Hostitelia využili otvorený priestor a prepojili sedenie, jedálenský kút a kuchyňu do jedného celku. Za jasného počasia z tohto miesta poteší pohľad na blízke hory.

Priestranná kuchyňa čistých línií, ktorá tvorí podstatnú časť obytnej zóny na prízemí, je vyrobená z lamina. V koncepte kuchynskej linky sa odráža triezvosť. "S návrhom a so vstavanými spotrebičmi nám pomohlo kuchynské štúdio, ale upravili sme si ho podľa vlastných potrieb i predstáv a montovali sami vrátane spotrebičov. Barový pult, oddeľujúci kuchyňu od jedálenského stola, nám dorábal miestnej stolár. "Zvolili praktické dvierka s dyhou wenge, ktorá sa vkusne dopĺňa s laminátovou podlahou a dezénom dverí. Systém kuchyne je funkčný nielen z hľadiska úložných priestorov, ale na dosah je aj pracovná plocha, umývacie i varné centrum. Pritom je kuchyňa dosť priestranná a svetlá, je to umiestnením priamo proti oknu na južnej strane. Pri rozvrhnutí kuchyne sa ušetrilo trochu miesta aj na špajzu, ktorá je od kuchyne oddelená stenou.”

Spálňa v oddychovej zóne
V oddychovej zóne na druhom poschodí sú situované detské izby, spálne a priestrannejšia kúpeľňa s rohovou vaňou. "Sami sme vyberali sanitárnu keramiku vrátane obkladov a dlažby v kúpeľniach, podlahovú krytinu aj dvere. Tiež sme dom sami farebne doladili a zariaďovali, sčasti novým, ale aj pôvodným nábytkom. Nová je len kuchynská linka, zvyšný nábytok sme si priviezli z predchádzajúceho bytu. Steny zatiaľ ešte pracujú, takže s výmaľbou čakáme.”

Záhrada sa dočká úprav
Záhrada ešte nie je oplotená a dokončená nie je ani výsadba rastlín. Ešte tento rok hostitelia plánujú úpravy záhrady, nejaké príjemné posedenie tak, aby si so synom užili voľného priestoru. Záhradu budú osadzovať podľa vlastného návrhu, počítajú s pomocou rodičov. Do budúcnosti ich čaká stavba chodníkov a oplotenia pozemku.

Po troch rokoch bývania by majitelia nemenili takmer nič, až na krb, ktorý by dnes umiestnili do rohu. So súčasným rozdelením miestností sú spokojní, pretože dom využívajú do posledného centimetra. Majú radosť aj z výberu pozemku v dedine, ktorá pre deti i dospelých pripravuje veľa aktivít. A nadšení sú aj z cyklotrás a kopčekov v okolí.

 

Technické údaje:
Developer: Ekonomické stavby, s.r.o.
Pozemok: 1138 m2
Stavebný materiál: Porotherm
Strešná krytina: Bramac
Zateplenie: 15 cm polystyrén
Vykurovanie: tepelné čerpadlo a krb
Podlahy: laminátové plávajúce