Pri poistení domu či bytu pozor na podpoistenie

3. apr 2020

Hoci najničivejším živlom, ktorý minulý rok ničil náš majetok bolo krupobitie, bezpochyby najvýraznejšou poistnou udalosťou v roku 2019 bol výbuch plynu v bytovom dome v Prešove v decembri minulého roka. Explózia si vyžiadala 7 ľudských životov, kompletne zničila celý jeden bytový dom, ktorý musel byť zdemolovaný a poškodila desiatky bytov v okolí explodovanej bytovky.

Priamo v explodovanom bytovom dome mali klienti Allianz – Slovenskej poisťovne poistené 4 byty a 12 domácnosti. Stovky ďalších majiteľov okolitých poškodených nahlásili porozbíjané okná, poškodené balkóny a lodžie. Len Allianz – SP doteraz vyplatila klientom 1,7 miliónov eur za poškodenia po výbuchu. Hneď po výbuchu sa začali množiť otázky poškodených nielen v zasiahnutej lokalite, ale pýtali sa aj majitelia bytov po celom Slovensku. Najčastejšie kládli tieto otázky: Ak vyhorí celá bytovka, koľko dostanem za svoj poistený byt? Ak mám byt nepoistený, ale zničená bytovka bola poistená, na čo mám nárok? Ak mám poistenie, ale byt mám na hypotéku, vyplatí poisťovňa odškodné mne alebo banke?

ČO KRYJE KTORÉ POISTENIE

Škody na majetku po explózii si poškodení môžu uplatniť z privátneho poistenia nehnuteľnosti a domácnosti a z poistenia bytového domu. Poistenie domácnosti Môj domov kryje všetky hnuteľné veci, ktoré máme v byte - nábytok, elektroniku, šatstvo a osobné veci. Z poistenia nehnuteľnosti je kryté všetko vnútorné zabudované zariadenie bytu - podlahy, omietky, dvere, sanita, kuchynská linka či vstavané skrine. Z poistenia bytového domu sú kryté spoločné časti a zariadenia bytového domu, teda obvodové múry, strecha, schodisko, výťahy, prípojky, ale aj jednotlivé byty a ich vnútorné stavebné súčasti. 

NERISKUJTE SVOJ MAJETOK PODPOISTENÍM

Po tragickej explózii sa mnohí klienti začali preverovať svoje poistné zmluvy a zaujímali sa či ich poistná zmluva kryje aj výbuch a do akej výšky je krytý ich majetok. Mnohé, najmä staršie poistné zmluvy, sú totiž uzatvorené na nízku poistnú sumu, ktorá nepokrýva skutočnú hodnotu majetku. Majetok je tak podpoistený a v prípade poistnej udalosti je poškodenému vyplatené plnenie v pomernej časti stanovenej poistnej sumy k skutočnej hodnote bytu. V praxi to znamená, že ak si byt v hodnote 120-tisíc eur poistíte len na 60-tisíc eur, v prípade poistnej udalosti vám poisťovňa preplatí len polovicu škody. „Ak bol byt zrekonštruovaný, vymenili sme nábytok, doplnili zariadenie a elektroniku, hodnota nášho majetku sa zvýšila a treba ju aktualizovať aj v poistnej zmluve,“ vysvetľuje hovorkyňa Allianz - SP Lucia Muthová. Ak má klient správne nastavené poistenie, teda pokryté potrebné riziká a dostatočne vysokú poistnú sumu, aj v prípade totálnej škody si bude môcť z vyplateného poistného plnenia znovunadobudnúť byt v rovnakej hodnote.

OCHRANA PRED EXPLÓZIOU UŽ V ZÁKLADNOM BALÍKU POISTENIA

V poistení MÔJ DOMOV od Allianz – SP majú klienti na výber z 3 balíkov poistnej ochrany: COMFORT, EXTRA a MAX, ktoré kryjú jednotlivé poistné riziká ako prírodné živly, vodovodné škody, sklo, vandalizmus, skrat či zodpovednosť za škodu. Explózia je súčasťou už základného balíka poistenia.