Presvedčivé výsledky riadeného vetrania s entalpickým výmenníkom.

8. sep 2020

Unikátny entalpický výmenník vetracích jednotiek Zehnder vytvára príjemnú optimálnu klímu v interiéri po celý rok - vďaka rekuperácii tepla a tiež vlhkosti. V zime zabraňuje nadmernému vysúšaniu vzduchu, zosychaniu drevených výrobkov a ohrieva privádzaný chladný vonkajší vzduch. To najlepšie pre spokojnosť zákazníkov.

Optimálna vnútorná klíma s rekuperáciou vlhkosti

Kvalitný vzduch chráni zdravie a majetok

Systém komfortného riadeného vetrania zaručí dostatočný prísun čerstvého vzduchu do interiéru bez prievanu, a vďaka novej generácii entalpických výmeníkov, dokáže optimalizovať aj vlhkosť v interiéri. Konštantne vysoká kvalita vzduchu v miestnosti a relatívna vlhkosť vzduchu pôsobí blahodárne na zdravie. Relatívna vlhkosť vzduchu v interiéri nižšia ako 30 % môže viesť k vysušovaniu dýchacieho ústrojenstva, negatívne ovplyvňuje zdravie, spánok a sústredenie. Nepriaznivo ovplyvňuje tiež stavebné drevené konštrukcie, napomáha zosychaniu drevených podláh, nábytku, kobercov. Aj vysoká vlhkosť v interiéri dokáže napáchať veľa škôd. Pokiaľ nie sú konštrukcie obvodových stien vhodne navrhnuté a vykonané, môže dochádzať k hromadeniu vlhkosti v konštrukcii a výskytu pliesní. Systém riadeného vetrania je teda efektívnou, zdravou a energeticky úspornou alternatívou k otváraniu okien, ktorá tiež umožňuje výrazne šetriť náklady na vykurovanie. 

Unikátny entalpický výmenník Zehnder

Entalpický výmenník – strážca optimálnej vlhkosti

Entalpický výmenník vytvára príjemnú klímu v interiéri a vysokú kvalitu vnútorného vzduchu vďaka spätnému získavaniu tepla a vlhkosti. V zime udržuje teplo a vlhkosť v interiéri, zabraňuje nadmernému vysúšaniu vzduchu a ohrieva privádzaný chladný vonkajší vzduch. V lete odvádza teplý a vlhký vzduch predtým, ako je čerstvý vzduch privedený do domu. Vytvára tak optimálnu vnútornú klímu po celý rok.

Princíp fungovania entalpického výmenníku Zehnder_rekuperácia tepla a vlhkosti

Maximálna hygiena, jednoduchá údržba, úspora nákladov

Entalpický výmenník Zehnder je, vďaka inovatívnej patentovanej konštrukcii s polymerovými membránami, jednoducho čistiteľný prepláchnutím vodou. Mnohonásobne sa tak zvyšuje jeho životnosť bez znižovania účinnosti rekuperácie. Špeciálna vrstva Microban® neprepúšťa pachy, nečistoty, mikróby a plesňové spóry všetkého druhu a zachováva tak vysoko hygienické prostredie. Priepustnou membránou je umožnený prenos iba vodnej pare medzi odvádzaným a privádzaným vzduchom. Mikroorganizmy membránou neprejdú, pretože sú väčšie ako molekuly vodnej pary. Prenos vodnej pary tiež znižuje rosný bod v entalpickom výmenníku. Použitie predohrevu, alebo protimrazovej ochrany, je teda nutné až pri vonkajších teplotách okolo –6 °C a nižších. Čo vedie k vyššej energetickej účinnosti bez zníženia komfortu v dôsledku zníženého prívodu vzduchu. Zákazníci tak získajú optimálnu vnútornú klímu a zároveň ušetria náklady na elektrickú energiu. Entalpický výmenník, vďaka spätnému získávaniu vlhkosti, odstraňuje tiež potrebu odvodu tzv. kondenzátu. Znižuje tým čas aj náklady na inštaláciu a zvyšuje flexibilitu pri umiestnení vetracej jednotky. Entalpický výmenník Zehnder vyžaduje minimálnu údržbu. Dá sa z vetracej jednotky ľahko vybrať a prepláchnuť vodou. Tým zabezpečiť dlhodobo vysokú účinnosť rekuperácie. Entalpický výmenník je možné kedykoľvek dokúpiť a komfortnú vetraciu jednotku Zehnder ním dovybaviť.

Unikátny z hľadiska jednoduchej údržby_entalpický výmenník Zehnder

Prečo riadené vetranie s rekuperáciou tepla a vlhkosti

Entalpický výmenník zabezpečuje ešte väčšiu energetickú účinnosť pri stabilne vysokom prívode vzduchu – stupeň účinnosti rekuperácie je až 86 % tepla a vlhkosti až 73 % (hodnoty pre jednotku Zehnder ComfoAir Q 350TR s entalpickým výmenníkom). V porovnaní s bežným výmenníkom tepla dokáže predávať z odvádzaného vzduchu do privádzaného čerstvého vzduchu aj vysoký podiel (až 60–70 %) vzdušnej vlhkosti, a tak pasívne, bez dodatočnej elektrickej energie, pomáhať optimalizovať relatívnu vlhkosť vzduchu v rodinnom dome.

Riadené vetranie Zehnder s rekuperáciou tepla a vlhkosti ponúka širokú paletu výrobkov a individuálne riešenie vhodné pre každý rozpočet. Komplexný stavebnicový systém riadeného vetrania s malým počtom zladených súčastí umožňuje časovo nenáročnú inštaláciu, šetrí čas, náklady a uspokojí aj najnáročnejšie požiadavky. Vetracie jednotky Zehnder vďaka inovatívnej konštrukcii, vysokej účinnosti rekuperácie tepla až 95 % a nízkej spotrebe elektrickej energie splňajú najprísnejšie energetické štandardy. Sú certifikované renomovanou nezávislou organizáciou Passive House Institute.

Pokiaľ by ste chceli svoj systém komfortného riadeného vetrania Zehnder rozšíriť o entalpický výmenník, od 1.7. do 31.10. 2020 môžete využiť špeciálnu predajnú akciu a zaobstarať si entalpický výmenník za zníženú cenu o 33 %.

Vetracia jednotka Zehnder ComfoAir Q

Bezplatný odborný návrh

Pokiaľ zvažujete alebo riešite systém riadeného vetrania, spoločnosť Zehnder ponúka profesionálnu podporu, odborné poradenstvo a vypracovanie bezplatného odborného návrhu systému vetrania. Nie je nič jednodušie ako vyplniť krátky formulár a získať bezplatný návrh systému riadeného vetrania Zehnder.