Predávate byt? Zvýšte svoje šance poctivou prípravou.

1. máj 2016

Dopyt po bytoch v mestách rastie. Neznamená to však, že sa predá všetko a za vašu vysnívanú cenu. Kým však vpustíte do ponúkanej nehnuteľnosti realitného makléra alebo prvých záujemcov, poriadne sa na to pripravte. Tí, ktorí nenechajú nič na náhodu predajú rýchlejšie a lepšie. Nemusíte robiť nákladnú rekonštrukciu, pretože peniaze do nej investovanej sa vám zrejme predajom nevrátia. Dá sa to však aj jednoduchšie. Špecialistami na úpravu nehnuteľnosti pred predajom sú profesionáli, ktorí ponúkajú službu Home Staging, no v istej miere si však pomôžete aj sami.

1. Pravidlo prvé – Poriadok je základom dobrého dojmu

Keď predávate byt v ktorom momentálne aj žijete, pripravte sa na častejšie upratovanie v neštandardných termínoch. Neupravená posteľ, rozťahaná bielizeň, špinavé uteráky, či prach v policiach kupujúceho skôr odradí ako motivuje. Nutné bude riadne vyvetrať a upraviť závesy či žalúzie na oknách tak, aby sa dnu dostalo svetlo (ak nejde o izbu, kde sa v lete slnko momentálne opiera do okien). Ťažké vône z osviežovačov, ktoré majú prebiť napríklad arómu kuchyne po varení, môžu mať opačný účinok. Kúpili by ste si smradľavý a neuprataný byť? Inšpirovať sa môžete aj aktuálnou ponukou bytov a fotografiami, ktoré sú prvým kontaktom kupujúceho s nehnuteľnosťou. 

2. Pravidlo druhé – Voľný priestor pôsobí pozitívne

Ak je to aspoň trocha možné, odpracte drobný nábytok či osobné veci tak, aby v byte vzniklo čo najviac voľného priestoru. Jednoduché máva úspech – drobnosti dajte do pekných škatúľ a uložte do políc, voľné plochy povrchovo ošetrite (leštidlom a podobne, podľa materiálu povrchu). Skúste sa inšpirovať v predajniach s nábytkom alebo si pozrite vizualizácie interiérov bytov v novostavbách. Sú urobené tak, aby si záujemcovia chceli nábytok či byt kúpiť. A to je rovnaký cieľ, ako máte vy.

3. Pravidlo tretie – Ak investície, tak malé. Chcete predsa zarobiť.

Nejaké mikro-investície budú zrejme potrebné. Nemusíte napríklad meniť staršiu dlažbu v kuchyni alebo v kúpeľni. Zvyčajne bude stačiť iba načisto prešpárovať poškodené miesta, vymeniť staré gumené závesy pri vani, skontrolovať, vyčistiť a obnoviť tesnenie.

Tmavé závesy v izbách môžete nahradiť farebnými, aby zariadenie bolo sviežejšie, rovnakú farbu môžu mať dekoračné vankúše. Na stôl pridajte vázu s kvetinami a farebne zladený obrus so zariadením. Chceli by ste aj vymaľovať no neviete, akú fabru použiť? Veľmi na tom záleží. Nechajte si poradiť článkom o tom, akou farbou vymaľovať a stavte na istotu.