Praktické rady pre domácnosti: Ako minúť menej zemného plynu?

19. júl 2022

Existuje spôsob, ako v domácnosti minúť menej zemného plynu na vykurovanie a ohrev vody? To je otázka, ktorá v súčasnosti trápi mnohých majiteľov rodinných domov. Ponúkame preto niekoľko praktických tipov, ako dosiahnuť úspory. Radí odborník Milan Mach, technický špecialista značky Vaillant:

1. Nezanedbávajte servis kotla

Ide o pravidelnú každoročnú prehliadku kotla servisným technikom. Prečo je dôležitá? Ak je plynový kotol pravidelne vyčistený, predlžuje sa jeho životnosť. Okrem toho servis a pravidelná údržba môžu znížiť jeho spotrebu energie, a to vďaka jeho správnemu nastaveniu. Preto by sa mal kotol kontrolovať každoročne. Pravidelnú servisnú prehliadku požadujú všetci výrobcovia plynových kotlov v záručných podmienkach. Aj po uplynutí záruky však na jeho kontrolu určite nezabudnite. Servis si naplánujte skôr cez letné mesiace, pretože tesne pred vykurovacou sezónou alebo počas nej sú servisní technici mnohokrát beznádejne vyťažení. Servisný technik počas prehliadky skontroluje, vyčistí a nastaví kotol tak, aby správne fungoval a nedochádzalo k nadmernej spotrebe plynu.

 

2. Vymeňte regulátor

Jedným zo spôsobov, ako ušetriť množstvo zemného plynu, je inteligentný ekvitermický regulátor, ktorý bude šetriť za vás a prináša aj ďalšie výhody. Vďaka flexibilnému a inteligentnému ovládaniu systému dosiahne váš kotol vyššiu účinnosť a väčšie úspory energie. Podstatou je ekvitermické riadenie a funkcia adaptívnej vykurovacej krivky. Mnohé regulátory umožňujú jednoduché ovládanie vykurovania cez smartfón a aplikáciu, prispôsobia nastavenie vykurovania vašim zvykom a docielia flexibilnejšiu reakciu vykurovacieho systému na zmeny počasia. A to je kľúč k úsporám. Regulátor sa bežne inštaluje spolu s kotlom, je však možné ho dodatočne a priebežne vymeniť za novší, systémový, ekvitermický a smart. Vykurovacie systémy dokáže manažovať a rozšíriť o nové funkcie, pričom docieli maximálny výkon systému. Odporúčame používanie časových programov, vďaka ktorým si v domácnosti nastavíte svoje subjektívne pohodlie pomocou odpovedí na jednoduché otázky alebo výberom vhodných režimov. Výhodou najmodernejších regulátorov je precízne a prehľadné monitorovanie spotreby energií (u zariadení so zabudovanou funkciou merania spotreby energie).

 

3. Úplne nový kotol

Bude to možno znieť neuveriteľne, ale riešením, ako (mesačne a každoročne) minúť v domácnosti menej zemného plynu môže byť aj najmodernejší kondenzačný kotol. Ak ho totiž porovnáme so starým 20-ročným nekondenzačným plynovým kotlom (ktorým ešte mnohí doma vykurujú), zistíme, že v niektorých prípadoch dokáže znížiť spotrebu plynu takmer o štvrtinu. Výmena veľmi starého plynového kotla za nový preto nemusí byť až taký zlý nápad. Nové kotly totiž disponujú najmodernejšou kondenzačnou technológiou, svoje spaľovanie automaticky prispôsobujú aktuálnemu zloženiu plynu, čím dosahujú úspory plynu aj nižšie emisie.

 

4. Solárne riešenie ku kotlu

Veľkou výhodou solárnych systémov je, že sa (vo väčšine prípadov) dajú do rodinných domov namontovať aj dodatočne, v rámci renovácií. Ak chcú napríklad domácnosti s plynovým kotlom aspoň čiastočne znížiť svoju spotrebu, vhodným riešením môže byť práve solárna zostava na prípravu teplej vody. Väčšina domácností využíva solárne kolektory iba na ohrev vody. Odhadom asi 10 % inštalácií má solárny systém určený aj na podporu vykurovania. Základnými výhodami solárnych systémov sú nekonečné množstvo slnečnej energie zadarmo, žiadne emisie CO2 počas prevádzky, až do 60 % menej energie potrebnej na ohrev vody a prípadne až do 35 % menej energie potrebnej na vykurovanie priestorov. Pripomíname, že moderné solárne systémy fungujú účinne dokonca aj počas zimy.

www.vaillant.sk