Posuvné dvere pre moderné bývanie

23. nov 2016

Spojenie vonkajšieho prostredia a bytu pomocou posuvných systémov je stále obľúbenejšie. Uplatnia saako v novostavbách, tak aj v rekonštruovaných rodinných domoch.  Posuvné dvere zodpovedajú moderným trendom bývania.

Požiadavky na posuvné dvere

Okná a dvere do obvodových plášťov domovvyžadujúriešenia, ktoré poskytujú dobrú tepelnú izoláciu, a to platí aj pre posuvné dvere. „Prah posuvných dverí musí byťriešený tak, aby čo najlepšiechránil pred vlhkosťou, prachom a prechladzovaním,“hovorí Ing. J. Korbelář, technický manažér firmy VEKRA.

Veľmi obľúbeným riešením sú zdvižno-posuvné dvere tzv. HS Portal, ktoré spoja vonkajší a vnútorný priestor bez bariér. Lacnejší variant potom predstavujú odstavno-posuvné systémy, ich základom je štandardný okenný systém osadený špeciálnym kovaním.Posuvné systémy sú dostupné v hliníkovom, drevohliníkovom, drevenom i plastovom vyhotovení.

Zdvižno-posuvné systémy

Veľké posuvné presklené plochy sú výrazným prvkom moderných interiérov. Špeciálny profilový systém a kovanie HS Portal musí zaistiťľahký a bezpečný posuv krídel, ktorých hmotnosť môže pri zasklení trojsklom dosahovať až400 kg.

Profilový systém zdvižno-posuvných dverí je tvorený rámom, v ktorom sú za sebou umiestnené posuvné a pevné krídla. Vozíky pre posuv krídla sú zapustenévnútri profilu, a tak nerušia hladký a elegantný vzhľad prvku. Pri otváraní sa otočením kľučky posuvné krídlo nepatrne nadvihne a potom je možné ním ľahkoposúvať po nízkejpojazdovej lište. Ventiláciu u týchto systémov nahradzuje tzv. škárové vetranie.

TIP PRE VAS: nabidka posuvnych dveri na OknaVekra.sk

Najčastejšieide o schémuotváranias jedným pevným a jedným posuvným krídlom. Podľa materiálového vyhotoveniasú dostupné i ďalšie varianty napríklad s dvomi pevnými a jedným či dvomi posuvnými krídlami. „Tepelno-izolačný prah systému HS Portalvyniká nie len stabilitou a tvarovou stálosťou, ale je aj bezbariérový, pretože pojazdová lišta prevyšuje prah iba o 5 mm,“ vysvetľuje Ing. Korbelář z VEKRY. Tento typ posuvných systémov je možné osadiť taktiež motorovým posunom s diaľkovým ovládaním,dvere tak ľahko otvoríteaj z pohodlia pohovky.

Odstavno-posuvné a skladacie systémy

Okenný systém osadený špeciálnym kovaním, ktoré zaistí posuv krídla, to sú odstavno-posuvné dvere. Otočením kľučky krídlo odskočí od rámu a predsunie sa pred pevne zasklenú časť dverí. Pohyblivé krídlo je doplnené o sklopnú polohu krídla pre ventiláciu.

Maximálne otvorenie, kde neprekáža pevné krídlo, poskytujú posuvné skladacie dvere. Krídla sazložia ako harmonika pri stene. Pri zavretí sú potom všetky krídla v jednej línii. „Pri použití skladacích posuvných dverí musíte pamätať na to, že v interiéri je nutný priestor, kam sa budú dvere skladať,“upresňuje Ing. Korbelář z VEKRY.

Pre moderné bytové novostavby i rekonštrukcie klasické oknáalebo balkónové dvere už nestačia. Stále častejšie nachádzajú uplatnenie posuvné systémy, ktoré v sebe spájajú eleganciu i vysokú účelnosť a praktickosť. V každom prípadesútieto systémy výrazným a neprehliadnuteľným prvkom stavby. Pokiaľ sa rozhodnete osadiť svoj rodinný dom niektorým z posuvných systémov, je treba venovať pozornosťaj detailom technického riešenia, ktoré dodávateľ ponúka. Ide nie len o ľahké ovládanie, ale aj o bezpečnosť.