Postavte dom podľa svojich predstáv!

23. mar 2015

Vďaka „skladačke“ z  Ytongu  vznikajú pekné a funkčné domy aj svojpomocou.

Biely pórobetón umožňuje stavebníkom vytvoriť stavbu, kde aj bez predchádzajúcich remeselných znalostí dosiahnu presné murovanie. Systém komponentov v praxi znamená, že od jedného výrobcu kúpite na seba presne zapadajúce diely „od suterénu po strechu“. Odpadne tak riziko nepresností a problémov, ktoré môžu vznikať pri kontakte rôznych materiálov.

Výsledkom je zdravá vnútorná klíma, výborné tepelnoizolačné vlastnosti a dom, ktorý má všetky predpoklady vyhovieť aj nárokom budúcich generácií. O svoje skúsenosti sa s nami podelili pani Renáta a pán Michal, ktorý má najväčší podiel na návrhu a dizajne. Dozviete sa, ako sa s Ytongom pracuje a aké služby stavebníkom firma poskytuje, aby všetko zvládli rovnako ako profesionáli.

Ktorý materiál zo sortimentu Ytongu ste použili?

Na výstavbu rodinného domu sme použili tvárnice pre nosné steny Ytong so šírkou 300 mm a vo vnútri priečkovky 200mm a 125mm. Zvonku sme zateplili Multiporom 180mm.

Prečo ste sa rozhodli práva pre Ytong? Ktoré vlastnosti vás presvedčili?

Vychádzali sme z informácií, že dobrý rodinný dom by sa nemal zatepľovať. To znamená, že sme na výstavbu chceli použiť taký materiál, ktorý by tomu zodpovedal. Možností, ako zatepliť dom, je množstvo. No Ytong a Multipor sú vytvorené v podstate z jedného, rovnakého materiálu. Napríklad, pálené tvárnice a polystyrén sú dva prvky rôzneho charakteru.

Páčila sa nám presnosť tvárnic, jednoduchosť pri výstavbe a minimalizovanie tepelných prestupov, s použitím tenkej vrstvy lepidla (bez využitia malty). Ytong nás oslovil na výstave Coneco 2009. Pri porovnaní tepelnoizolačných vlastností, ktoré boli rozhodujúce pri projektovaní rodinného domu s nižšou energetickou náročnosťou, sme sa rozhodli pre kombináciu tvárnic s hrúbkou 300 mm a 200mm Multiporu. Až v roku 2010 pri realizácii výstavby domu sa ponuka Multiporu rozšírila aj o hrúbku 180 mm, ktorú sme zvolili.

Aké sú vaše skúsenosti z výstavby s týmto materiálom?

Výstavba rodinného domu bola rýchla a presná. Pri dĺžke domu 18,5 m je odchýlka iba 4mm. Neobávali sme sa problémov pri vytváraní presných drážok, napríklad pre elektroinštaláciu. Tým, že boli steny krásne rovné, odpadol dôvod nánosu hrubších omietok a zvýšenej spotreby omietacieho materiálu v interiéri aj exteriéri.

Využili ste pri stavbe poradenské služby Ytongu?

Využili sme ponúkanú službu bezplatného výpočtu spotreby materiálu podľa zaslaného pôdorysu a rezov rodinného domu z projektu. Tiež sme ocenili bezplatný dovoz materiálu priamo na stavbu (platila sa iba vykládka paliet). Rovnako tak sme si nechali spracovať cenovú ponuku, spolu s odporúčanými stavebninami. Odborné a technické poradenstvo bolo k dispozícii v každom okamihu, keď sme ho potrebovali. Preto chceme vyjadriť úprimné poďakovanie technickému zástupcovi firmy.

Ako sa vám v dome býva? Osvedčil sa Ytong?

V rámci našich finančných možností sme si nemohli dovoliť realizáciu pasívneho rodinného domu (napr. použitie tepelných čerpadiel či rekuperáciu). Funkčnosť nami zvoleného materiálu Ytong 300 a Multipor 180 v plnej miere splnila naše očakávania. Po štyroch rokoch bývania oceňujeme, že sme zainvestovali do Multiporu, napriek jeho vyššej cene oproti iným izolačným materiálom. Do dnešného dňa všetkým známym odporúčame produkty Ytongu pri plánovaní a výstavbe rodinného domu. V kombinácii so slnečnými kolektormi sa náš dom dostal na B úroveň energetickej náročnosti (i keď len vzhľadom k veľkosti zastavanej plochy). V prípade, že by sme si zvolili aspoň rekuperáciu, naša energetická náročnosť by bola na úrovni A (podľa údajov z energetického certifikátu).

Box
Úžitková plocha 145 m2, jednoposchodový, 4+KK na pozemku 600 m2.