Pomarančový bungalov na vidieku vyrástol kvôli deťom a vnúčatám

15. dec 2014

Každý z nás si môže splniť sen o bývaní vo vlastnom dome podľa svojich predstáv a požiadaviek. Stačí osloviť v správnom čase tých správnychľudí. Pán Malovec z Košíc ako erudovaný ekonóm dá na fakty. Preto pri tomto dôležitom životnom kroku nezaváhal a išiel na istotu - obrátil sa na Ekonomické stavby. Vzápätí sa jeho túžba - bývať v atraktívnom bungalove neďaleko juhozápadných hraníc Slovenska  - stala inšpiratívnou skutočnosťou.  

 Aký bol váš prvotný zámer? Prečo ste sa rozhodli pre výstavbu nového domu?

Prvým impulzom bol môj odchod do dôchodku. Súčasne sme sa rozhodli, že chceme ísť bývať čo najbližšie k našim deťom a vnúčatám v Bratislave a Prahe. Do tretice sme si zvolili zameniť ruch veľkomesta za pokojnejší vidiek. Vyhliadli sme si malebnú obec na Záhorí a kúpili tam stavebný pozemok, kde by bol dostatok priestoru na jednopodlažný dom s garážou a stredne veľkou záhradou. Od tohto momentu bol už len krok k štartu výstavby nášho nového rodinného hniezda.

Sú viaceré možnosti výstavby nového domu. Prvá - na Slovensku tradičná - je svojpomocná, druhá – modernejšia a pohodlnejšia - je stavba na kľúč. Okrem toho existuje kombinácia oboch typov podľa potrieb a možností budúcich majiteľov. Prečo ste sa rozhodli výlučne pre druhý, modernejší spôsob?

Stavbu na kľúč sme bez otáľania zvolili z dôvodu veľkej vzdialenosti nášho vtedajšieho bydliska od miesta výstavby. V tejto otázke sme mali jasno od začiatku. Práve kvôli tomu, že sme sa rozhodli stavať dom na opačnej strane Slovenska, azda najväčšou výzvou pre nás bolo nájsť dôveryhodnú a profesionálnu stavebnú spoločnosť.  

 Ako dlho vám trvalo, pokým ste objavili a rozhodli sa práve pre Ekonomické stavby?

Stavebnú spoločnosť som hľadal a vyberal asi pol roka. Dal som si na tom záležať. Napokon ma pri našom výbere presvedčilo to, že Ekonomické stavby sú nadnárodná spoločnosť. No a v tomto prípade na mňa zabrala aj reklama. 

 V súčasnosti sú v strednej Európe populárne drevostavby. Neuvažovali ste o takomto inovatívnom riešení?

Pohrával som sa zo začiatku aj s takouto myšlienkou. Preto som poctivo zisťoval a porovnával výhody a nevýhody drevostavieb a murovaných domov. Preštudoval som množstvo informácií a prečítal desiatky článkov na internete. No dospel som k záveru, že pri tvorbe nášho nového domova stavíme na overenú klasiku.

Mali ste pred prvým stretnutím so zástupcami stavebnej firmy  konkrétnu predstavu o dispozičnom riešení vášho nového domu? Alebo ste sa spoliehali na katalógovú ponuku projektov Ekonomických stavieb, prípadne ich poradenské a doplnkové služby?   

Kvôli našim špecifickým požiadavkám na nový dom som si z ich katalógu jednoznačne nevybral. Mali sme totiž už vopred premyslenú predstavu, čo od bývania v našom rodinnom dome očakávame. Dohodli sme sa, že nakreslím jeho základný pôdorys a pošlem ho architektovi stavebnej firmy. Bolo to pre nás v skutku ideálne riešenie.  

Takže ste mali jasno aj v otázke typu najvhodnejšieho domu pre vás? 

Pre seniorov môže byť časté chodenie po schodoch problémom. Z toho dôvodu u nás zvíťazil koncept bungalovu. Je jednoduchý,  praktický, bezbariérový a univerzálny.

 Ktoré ďalšie služby z ponuky stavebnej firmy ste využili? 

Priznám sa, že som veľmi uvítal vybavenie stavebného povolenia. Túto možnosť som využil z dvoch dôvodov – mojej vtedajšej pracovnej vyťaženosti a veľkej vzdialenosti pôvodného bydliska a stavby.

Ako prebiehalo financovanie výstavby? Stotožnili ste sa s niektorou z ponúk finančného programu Ekonomických stavieb, alebo ste sa rozhodli radšej pre vlastné zdroje či hypotéku?

Mal som pripravené vlastné finančné prostriedky, a tak mi dokonale  vyhovovalo prehľadné a postupné splácanie ceny domu v závislosti od jednotlivých etáp jeho výstavby.   

Výška rozpočtu je v Ekonomických stavbách pevná a záväzná. Bolo pre vás príjemné mať počas výstavby túto finančnú istotu?

Určite áno, dokonca to bolo z našej strany podmienkou pri podpísaní zmluvy. Poskytlo mi to komfort v náročnom období zmien. Nemusel som v obavách z hrozby neúmerného navýšenia rozpočtu výstavby doň už dodatočne zasahovať, alebo napríklad násilne voliť lacnejšie varianty.

Máte na mysli výber kvalitných stavebných materiálov?

Áno, pri finančnej istote som si v odborných stavebných otázkach mohol dovoliť nechať najlepšie a kompletne poradiť. Nemusel som teda zmeniť žiadny typ odporúčaného stavebného materiálu, ani druh strechy či obvodového muriva. Bolo to vtedy pre mňa zárukou kvality, čo dnes, po nasťahovaní do domu môžem s určitosťou  potvrdiť.   

Ako spätne hodnotíte celý proces výstavby?

Prípravné práce, priebeh i záver stavby prebiehali zásluhou pána Takáča bez problémov alebo zdržania. Postupnú výstavbu domu som sledoval cez internet vďaka fotografiám môjho nového suseda. Z Košíc som iba odsúhlasoval realizáciu jednotlivých etáp. V súčasnosti, po ukončení stavby som presvedčený, že som sa pri výbere staviteľa rozhodol veľmi správne.

Váš dom je hotový a vonia novotou. Nechceli by ste sa predsa len vrátiť na starú adresu?

Nie, nové bývanie nám prináša množstvo iných možností. Je tu oveľa čistejší vzduch, tešíme sa z nových susedov a  vychutnávame si možnosť oddychovať v záhrade.

Realizácia: Ekonomické stavby s.r.o.
Názov domu: individuálny projekt - bungalov
Strešný plášť: Bramac
Okná: plastové
Kúrenie: plynový kotol
Zárubne: obložkové, dvere: fóliované
Podlaha: plávajúca laminátová podlaha