Podlahové, stenové a stropné vykurovanie a chladenie Gabotherm®

24. sep 2021

Efektívne vykurovanie a chladenie domácnosti, ktoré vám vydrží na celý život? Systém Gabotherm® je ucelený súbor starostlivo vybraných komponentov špeciálne navrhnutých pre nízkoteplotné vykurovanie a chladenie.

Ako fungujú plošné sálavé systémy vykurovania?

Pri obvyklom vykurovaní je vykurovacím telesom ohrievaný vzduch, ktorý prúdi smerom hore ku stropu a čiastočne ochladený sa vracia späť k podlahe. V miestnosti vzniká „konvekcia“ - charakteristické prúdenie vzduchu a pomerne veľký rozdiel teplôt vzduchu pod stropom a pri podlahe.

Pri sálavom vykurovaní je pomer obrátený – tepelný tok ohrieva vzduch (voľne ním prechádza) a k šíreniu tepla dochádza predovšetkým sálaním.

 

Najvýznamnejšou výhodou sálavých systémov je vytvorenie homogénneho tepelného poľa v interiéri – v celej izbe alebo dome je rovnaká teplota. Dokonalá tepelná pohoda je tak zabezpečená nižšou vykurovacou teplotou, čo je základnom pre úsporu energie.

 

Plošné sálavé systémy sú vynikajúce aj z estetického hľadiska – nie sú potrebné žiadne radiátory a neobmedzujú vás pri zariaďovaní domácnosti nábytkom alebo doplnkami.

 

Chceli by ste mať vo svojom domove počas horúcich dní príjemne chladno?

Zmenou klimatických podmienok máme čoraz horúcejšie letá, preto je táto téma čoraz viac aktuálna. Aké chladenie je pre náš organizmus najlepšie?

Každému sa už stalo, že dostal prievan, prípadne ho boleli uši alebo krk z nadmerného chladu z klimatizačných zariadení. Sú efektívne, výkonné, vychladia vzduch rýchlo a dôkladne. Avšak miera a intenzita ich chladenia je často v rozpore s našim zdravím.

Plošné chladenie podlahou, stenou alebo stropom zabezpečuje optimálnu tepelnú pohodu aj v horúcich letných dňoch, a to najprirodzenejším spôsobom – sálaním. Do potrubného rozvodu je privádzaná studená voda a ochladzovanie prebieha jemným sálaním medzi chladiacou plochou a všetkými teplejšími plochami v miestnosti, vrátane človeka. Predmety sa postupne ochladzujú a vytvára sa homogénne pole, v ktorom sa cítime dobre aj pri teplote 26 – 28°C – pretože teplota je rovnomerná. Ak je vo vonkajšom priestore teplota od 32 – 35°C, je to optimálny teplotný rozdiel, ktorý nášmu organizmu neškodí, naopak, chráni ho pred prehriatím.

 

 

Môžem vykurovať a chladiť s jedným systémom?

Systém plošného vykurovania a chladenia Gabotherm® umožňuje celoročnú prevádzku. V letných mesiacoch je vypnutý, alebo sa využíva na chladenie, v zime sa využíva na vykurovanie a v systéme obieha vykurovacia voda. Pre vykurovanie je možné využiť akýkoľvek nízkoteplotný zdroj tepla – plynový kondenzačný kotol, tepelné čerpadlo a dokonca aj kombináciu so solárnym zariadením.

Aby bolo možné systémom plošného vykurovania a chladenia Gabotherm® v zime vykurovať a v lete chladiť, je potrebné vybrať vhodný zdroj vykurovania a chladenia. Týmto zdrojom sú splitové alebo monoblokové tepelné čerpadlá, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a zároveň dokážu efektívne vykurovať, ale aj chladiť, čo vám ušetrí neskoršie náklady na klimatizačné zariadenia.

 

Náš tip:

Najrozšírenejším vykurovaním v rodinných aj bytových domoch je teplovodné veľkoplošné sálavé vykurovanie, ktoré je charakterizované umiestnením vykurovacej plochy do stavebných konštrukcií, teda do podlahy, stropu alebo steny. Akákoľvek plocha je vhodná pre plošné systémy vykurovania alebo chladenia. Záleží predovšetkým na vašich konkrétnych podmienkach a požiadavkách. Plošné systémy môžeme aj vzájomne kombinovať - napríklad ako ideálna sa v praxi ukazuje kombinácia podlahového vykurovania a stropného chladenia, prípadne možno obe plochy použiť pre vykurovanie alebo aj chladenie naraz, čo vedie k veľmi vysokým výkonom.

 

Základným prvkom systému Gabotherm® sú polybuténové rúrky viacerých rozmerov. Polybutén je materiál špeciálne vyvinutý pre plošné sálavé vykurovanie. Je veľmi pružný, s ideálnou hrúbkou, vďaka čomu výborne odovzdáva teplo alebo chlad. Má veľmi dlhú životnosť porovnateľnú so životnosťou budovy.

Nezáleží na tom, aký dom si plánujete zaobstarať. Vykurovanie aj chladenie vám navrhneme na mieru tak, aby vyhovovalo práve vašim potrebám a požiadavkám. Dôvody, prečo si za partnera vybrať práve Gabotherm®, nájdete na web stránke www.gabotherm.sk.