Podlahové, stenové a stropné vykurovanie a chladenie Gabotherm®

1. jún 2020

Uvažujete nad efektívnym vykurovaním a chladením, ktoré vám vydrží na celý život? Plošné sálavé systémy sú jednoznačne skvelou voľbou. Systém Gabotherm® je ucelený súbor starostlivo vybraných komponentov špeciálne navrhnutých pre nízkoteplotné vykurovanie a chladenie a dokonale spolu ladia.

Ako funguje vykurovanie?

Pri obvyklom vykurovaní je vykurovacím telesom ohrievaný vzduch, ktorý prúdi smerom hore ku stropu a čiastočne ochladený sa vracia späť k podlahe. V miestnosti vzniká „konvekcia“ - charakteristické prúdenie vzduchu a pomerne veľký rozdiel teplôt vzduchu pod stropom a pri podlahe. Čím silnejšia a výraznejšia cirkulácia vzduchu je, tým je pre nás nepríjemnejšia. Víri prach, pele a iné častice, ktoré nás dráždia a narušuje našu tepelnú pohodu.

Pri sálavom vykurovaní je pomer obrátený – tepelný tok ohrieva vzduch (voľne ním prechádza) a k šíreniu tepla dochádza predovšetkým sálaním. Najvýznamnejšou výhodou sálavých systémov je vytvorenie homogénneho tepelného poľa v interiéri – v celej izbe alebo dome je rovnaká teplota. Dokonalá tepelná pohoda tak môže byť zabezpečená aj nižšou vykurovacou teplotou. To je základným predpokladom úspory energie. Plošné sálavé systémy sú vynikajúce aj z estetického hľadiska – nie sú potrebné žiadne radiátory a nemáte ani iné obmedzenia pre usporiadanie vášho nábytku alebo doplnkov.

Chceli by ste mať vo svojom domove počas horúcich dní príjemne chladno?

Zmenou klimatických podmienok máme čoraz horúcejšie letá, preto je táto téma aktuálna. Aké chladenie je pre náš organizmus najlepšie?

Každému sa už stalo, že dostal prievan, prípadne ho boleli uši alebo krk z nadmerného chladu z klimatizačných zariadení. Sú efektívne, výkonné, vychladia vzduch rýchlo a dôkladne. Avšak miera a intenzita ich chladenia je často v rozpore s našou tepelnou pohodou. Preto zamestnanci v tzv. „open space“ kanceláriách, majú stále po ruke svetre alebo šál - aj v najhorúcejšom lete.

Plošné chladenie podlahou, stenou alebo stropom zabezpečuje optimálnu tepelnú pohodu aj v horúcich letných dňoch, a to najprirodzenejším spôsobom – sálaním. Do potrubného rozvodu je privádzaná studená voda a ochladzovanie prebieha jemným sálaním medzi chladiacou plochou a všetkými teplejšími plochami v miestnosti, vrátane človeka. Predmety sa postupne ochladzujú a vytvára sa homogénne pole, v ktorom sa cítime dobre aj pri teplote 26 – 28°C – pretože je rovnomerná. Ak je vo vonkajšom priestore teplota od 32 – 35°C, je to optimálny teplotný rozdiel, ktorý nášmu organizmu neškodí, naopak, chráni ho pred prehriatím.

 

Môžem vykurovať a chladiť s jedným systémom?

Systém plošného vykurovania a chladenia Gabotherm® umožňuje celoročnú prevádzku. V letných mesiacoch je vypnutý, alebo sa využíva na chladenie, v zime sa využíva na vykurovanie a v systéme obieha vykurovacia voda. Pre vykurovanie je možné využiť akýkoľvek  nízkoteplotný zdroj tepla – plynový kondenzačný kotol, tepelné čerpadlo a dokonca aj kombináciu so solárnym zariadením.

Aby bolo možné systémom plošného vykurovania a chladenia Gabotherm® v zime vykurovať a v lete chladiť, je potrebné vybrať vhodný zdroj vykurovania a chladenia. Týmto zdrojom sú splitové alebo monoblokové tepelné čerpadlá, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a zároveň dokážu efektívne vykurovať, ale aj chladiť, čo vám ušetrí neskoršie náklady na klimatizačné zariadenia.

Najrozšírenejším vykurovaním v rodinných aj bytových domoch je teplovodné veľkoplošné sálavé vykurovanie, ktoré je charakterizované umiestnením vykurovacej plochy do stavebných konštrukcií, teda do podlahy, stropu alebo steny.

Základným prvkom systému Gabotherm® sú polybuténové rúrky viacerých rozmerov. Polybutén je materiál špeciálne vyvinutý pre plošné sálavé vykurovanie. Je veľmi pružný, s ideálnou hrúbkou, vďaka čomu výborne odovzdáva teplo alebo chlad. Má veľmi dlhú životnosť porovnateľnú so životnosťou budovy. Tento vysokokvalitný materiál ponúkame ako jediní v Čechách aj na Slovensku!

Nezáleží na tom, či máte starší dom, alebo práve plánujete nový dom. Vykurovanie aj chladenie vám navrhneme na mieru tak, aby vyhovovalo všetkým vašim potrebám a požiadavkám. Dôvody, prečo si za partnera vybrať práve Gabotherm®, nájdete na web stránke www.gabotherm.sk.