Podľa čoho si vybrať schody na povalu?

24. nov 2020

Potrebujete sprístupniť povalové priestory, ale na klasické schodisko nezostalo v interiéri miesto? Stavte na sťahovacie schody, ktoré sa úplne schovajú do konštrukcie stropu, takže ušetria miesto a zároveň sa s nimi ľahko manipuluje. Podľa čoho si ich ale vybrať?

Kde budú schody slúžiť?

Aby boli sťahovacie schody bezpečné a spoľahlivo fungovali, treba si výber určitého modelu dobre premyslieť a vziať do úvahy konkrétne požiadavky stavby. „Každý typ budovy kladie na sťahovacie schody iné nároky. Od toho, v akom priestore budú schody slúžiť, sa teda odvíjajú ďalšie kritériá, ktoré by mali spĺňať. Jeden zo základných parametrov, ktorými by ste sa mali pri výbere riadiť, sú teda tepelnoizolačné vlastnosti schodov, stanovené hodnotou prechodu tepla. V tomto prípade platí, že čím nižšie číslo, tým lepšie dokážu schody izolovať teplo. Ak napríklad chcete sprístupniť povalu v pasívnom dome, budete potrebovať schody, ktoré vyhovejú náročným požiadavkám na protipožiarne a tepelnoizolačné vlastnosti. Príkladom sú naše schody KOMBO a ARISTO, ktoré majú dve zateplené veká, takže tieto prísne energetické kritériá spĺňajú,“ vysvetľuje Petr Paksi, obchodný riaditeľ spoločnosti JAP FUTURE, ktorá sa zaoberá výrobou sťahovacích povalových schodov už takmer 30 rokov, a dodáva: „naopak, pre bežný rodinný dom, kde sa také náročné požiadavky na tepelnú izoláciu schodov nekladú, úplne postačia napríklad LUSSO ZP, ktoré disponujú jedným zatepleným vekom. Tieto schody vyrábame aj v v protipožiarnom variante LUSSO PP so špeciálnou vložkou vnútri veka.“

Práve požiarna odolnosť schodov je ďalší dôležitý parameter, ktorý výber rovnako zásadne ovplyvní. „Túto hodnotu spravidla stanovuje norma a uvádza sa ako počet minút, počas ktorých dokáže schodisko ohňu odolať. Zatiaľ čo v prípade niektorých novostavieb sa môžu vyžadovať práve protipožiarne schody, v iných typoch stavieb si vystačíte so zateplenými a napríklad aj v prípade garáží možno dokonca s jednoduchými schodmi s nezatepleným drevotrieskovým krytom, ako sú napríklad naše schody LUSSO,“ hovorí Petr Paksi z JAP FUTURE.

Kde budú schody umiestnené?

Aj to, do ktorého konkrétného miesta chcete sťahovacie schody ukotviť, môže ovplyvniť ich výber. „Hoci sa vo väčšine prípadov schody montujú klasicky do vodorovnej stropnej konštrukcie, v niektorých prípadoch môžu špecifické požiadavky konkrétnej stavby vyžadovať vertikálnu orientáciu. A práve z toho dôvodu sme vyvinuli model VERTICALE, ktorý je určený na montáž do zvislej steny,“ dopĺňa Petr Paksi z JAP FUTURE.

Ďalší faktor, na ktorý možno budete musieť prihliadať, je veľkosť stavebného otvoru. Hoci by sa jeho rozmery mali vždy prispôsobiť na mieru vybraným schodom, niekedy môže nastať situácia, že stropná konštrukcia nedovoľuje vybudovať dostatočne veľký otvor. V takom prípade stavte na model, ktorý zvládne aj atypické rozmery.

Viac informácií na www.jap.sk.