Pod spoločnou strechou

25. júl 2016

Krásne a zdravé bývanie Na Výsluní

Nízkoenergetický, úsporný, tehlový dom a v rámci rozpočtu

V Loděnici u Berouna dokončili pred štyrmi rokmi krásny, moderný a výstavný dom.

Ako sa nám v úvode stretnutia zveril investor domu, pán Martin Štýber i jeho žena, pani Simona Fridvalská, so stavbou domu začali preto, že dosiaľ žili každý oddelene a chceli si zaobstarať spoločný domček, mať spoločnú strechu nad hlavou a výhľadovo založiť rodinu. Dnes v dome žijú spoločne s dvojročným synom Vašíkom.

Dali na radu i názor architekta

Chceli si postaviť dom, ale mali tiež nejaký rozpočet, do ktorého sa museli vojsť.  Potom už sa začali baviť s architektom i stavebnou firmou na aký typ domu samôžu v rámci daného finančného limitu dostať.

„Naše rozhodnutie ovplyvnil architekt domu, Ing. arch. Michal Prášil, jednak vďaka osobnému prístupu, aj tým, ako boli spracované štúdie budúceho domu. Po zvážení všetkých pre a proti smesa rozhodli pre variant, ktorý nám vyhovoval i v rámci nášho finančného rozpočtu“, hovorí k strategickému rozhodnutiu investor Martin Štýber.

Zostali teda pri návrhu nízkoenergetického, úsporného, tehlového domu.„Po prvé sa nám to páčilo dizajnovo, predovšetkým návrh vlastného rozloženia a usporiadania domu. Druhým faktorom, prečo sme sa takto rozhodli, bol variant – nízkoenergetický návrh v kombinácii s novým typom tehly HELUZ Family 50. Vo finále sme teda už vedeli, že sa dom nebude musieť zatepľovať a napriek tomu budeme mať parametre nízkoenergetického domu. A pri tom sa vojdeme do stanoveného finančného rozpočtu,“dodáva investor k rozhodovaniu o voľbe typu domu.

Ani architekt, ani stavebná firma neodporúčali iný variant ako z jednovrstvového muriva. „Zatepľovanie sa nám obom v dnešnej dobe zdá zbytočné, keď existujú murovacie materiály, ktoré umožňujú nahradiť zateplenie a splniť podmienky nízkoenergetického domu. A navyše, keď dom nie je zateplený, žije tak ako má, paropriepustnosť pri murive je úplne iná, ako keď je dom obalený izoláciou. Dom dýcha a je v ňom zdravé bývanie. Jednovrstvové murovanie je technológiou, ktorá sa tak trochu vracia späť, a navyše v súčasnosti spĺňa táto technológia aktuálne požiadavky na lacné, nízkoenergetické, moderné a zdravé bývanie“, hovorí k voľbe muriva z materiálov HELUZ projektant domu Ing. Arch. Michal Prášil.

S tehlou HELUZ Family 50 bez zateplenia

Na základe úžitkových vlastností materiálov HELUZ a predovšetkým ich tepelnoizolačných parametrov nebolo nutné, aby investor spolu s architektom konzultovali svoj ďalší postup s energetickým špecialistom. Vďaka znalosti stavebných materiálov HELUZ, vlastného rozloženia domu a celého komplexného návrhu potom veľmi jednoduchým spôsobom vypočítali predbežnú tepelnústratu celého objektu – 6,9 kW.

Skutočná tepelná strata objektu v Loděnici u Berouna je 6,8kW. Podľa dnešných noriem na pridelenie štítku budovy teda ide o nízkoenergetický dom, ktorý je zaradený do skupiny A.

Vypláca sa, keď je rovnaký dodávateľ projektu i stavebných prác

Vyprojektovanie si vzal na starosť Ing. Arch. Michal Prášil a vlastnú výstavbu domu zveril investor prostějovskej spoločnosti Progress project s.r.o.  Pre investora to bolo prakticky i obchodne oveľa zaujímavejšie, nechať si urobiť projekt od rovnakého človeka, ktorý robil i štúdiu, a bude pri tom ten istý človek, čo zaisťuje i fyzickú realizáciu domu.

Príprava stavby trvala štvrť roka. Dňa 15. novembra 2011 sa prvý krát koplo do zeme a 23. decembra toho istého roka, ted adeň pred Štedrým dňom, sa odovzdávali kľúče od hrubej stavby.

S HELUZom za tri týždne vymurované

Vlastné murovanie zabralo rekordné tri týždne. „I keď to je už niekoľko rokov, čo sa dom staval, pamätám si ten dátum dodnes, pretože výstavba prebiehala naozaj neskutočne rýchlo“ ,dodáva k rýchlosti výstavby investor domu Martin Štýber.

Ako sme sa od investora i architekta dozvedeli, na všetko murivo, vrátane murovacej peny, sapoužili materiály HELUZ.

Obvodové a nosné steny boli zhotovené z tvárnic HELUZ Family 50, priečky z tehál 11,5. Stropná konštrukcia z keramických stropných panelov HELUZ, na preklady sa použili systémové preklady taktiež od spoločnosti HELUZ  (HELUZ preklad plochý a HELUZ nosný 23,8).

Investor i architekt sapretieto materiály rozhodli preto, že sa na všetko murivo dal použiť Komplexný stavebný systém HELUZ, ktorý spĺňa parametre pre budúci nízkoenergetický dom.

Projektant i stavebná firma uprednostňujú materiály HELUZ na stavbu nízkoenergetických domov

Architekt i realizačná firma Progress project s.r.o. majú s materiálmi HELUZ veľmi dobré skúsenosti. Uprednostňujú ich výber na stavbu domov pre ich výborné tepelnoizolačné vlastnosti i preľahké získanie parametrov nízkoenergetického domu z jednovrstvového muriva.

Za celý čas, čo spoločnosť Progress project s.r.o. domy realizuje, nemali s materiálmi HELUZ žiadne problémy. Rovnaký názor má i investor, ktorý nemôže povedať, že by sa pri výstavbe domu objavili nejaké materiálové ťažkosti. Potvrdzuje to i rýchlosť murovania pri dokončení hrubej stavby, ale i termín odovzdania domu na nasťahovanie, ktorý bol v auguste 2012.

Investor by staval len dom z tehál a nízkoenergetický zase z tehál HELUZ Family 50

Keby sa dnes niekto investora opýtal, aký dom a z akého materiálu postaviť, odporučil by každopádne tehlový dom. Konkrétnejšie povedané, minimálne nízkoenergetickú stavbu postavenú z tehál  HELUZ Family 50, ktoré zvládnu požiadavky na tento typ stavby. Dom nie je nutné zatepľovať a pritom spĺňa všetky požiadavky moderného, lacného a zdravého bývania.

PARAMETRE BUDOVY:

Názov stavby:  NOVOSTAVBA RD Loděnice u Berouna

Projektant:  Ing. Arch. Michal Prášil

Stavebná firma: Progress project s.r.o. (Prostějov)

Merná potreba tepla na vykurovanie, podľa PHPP nejde o pasívny RD, kWh/(m2a)

Spotreba energií na vykurovanie a teplú vodu je do 43 kWh/m2 a rok

Energetická náročnosť budovy (podľa PENB):   A – mimoriadne úsporná

Zaradenie: Nízkoenergetický dom

Skladba konštrukcie: Jednovrstvová, bez zateplenia

Použitý materiál HELUZ:

Typ tehál na obvod – HELUZ Family 50,

Priečky: HELUZ 11,5

Stropy: keramické stropné panely HELUZ

keramické preklady HELUZ 23,8 a HELUZ preklad plochý