Plyn v domácnosti – aj malé zmeny vám znížia účty za energie!

21. sep 2018

Veľkú časť rodinného rozpočtu tvoria náklady na energie. Prinášame vám inšpiratívne rady, ako znížite vo svojej domácnosti výdavky na spotrebu plynu. Ak doma vykurujete, varíte alebo ohrievate vodu plynom, nasledujúce tipy na šetrenie sú určené práve vám.

Malé zmeny s veľkým efektom
Začnite menšími zmenami pri varení. Ak to príprava pokrmu dovoľuje, varte v tlakovom hrnci – usporíte 15 až 50 % energie a až 30 % času. Skontrolujte tiež nastavenie plynového horáka – plameň má horieť rovnomerne modrým plameňom po celom obvode bez žltých špičiek a nesmie zhasnúť pri prepnutí z plného výkonu na minimum. Nerovné dno na hrnci môže pri varení zvýšiť spotrebu energie až o 40 %, odporúčame teda urobiť „inventúru“ hrncov a nádob na varenie.

Sledujte zľavy od dodávateľov plynu
Cena plynu na burze narástla už koncom minulého roka, čo zreteľne predznačuje nárast cien aj pre slovenské domácnosti. Nie všetci dodávatelia však ceny dvíhajú. Napríklad spoločnosť Stredoslovenská energetika, a. s., (SSE) ako jeden z mála dodávateľov plynu na Slovensku ceny v tomto roku nezvýšila. Pre zákazníkov zároveň pripravila zľavy až do výšky 16 % oproti dominantnému dodávateľovi plynu, čo môže domácnostiam priniesť výraznú úsporu. 

Bonus pre nových zákazníkov 
Ak žijete v rodinnom dome, plynom varíte, zohrievate vodu aj vykurujete, zaplatíte za spotrebu u dominantného dodávateľa plynu ročne približne 1 650 eur. Vďaka zľave od SSE môžete ušetriť aj viac ako 100 eur za rok. Výhodou je aj to, že máte energie „pod jednou strechou“ a komunikujete iba s jednou energetickou spoločnosťou. Pre nových zákazníkov pripravila SSE aj špeciálny bonus, cestovný poukaz v hodnote 100 eur, ktorý sa dá uplatniť vo viac ako 200 hoteloch v Európe.

Sledujte úniky tepla
Vaša spotreba je v prípade vykurovania plynom, samozrejme, priamoúmerná množstvu tepla, ktoré potrebujete na vykúrenie domu či bytu. Množstvo tepla, ktoré je potrebné na vykúrenie bytu či domu, je zase ovplyvnené aj únikmi tepla cez steny, podlahu, okná či strechu. V bytoch uniká až 40 % tepla cez okná, preto nahraďte okná s dvojitým zasklením izotermickými oknami, čo v konečnom dôsledku zníži stratu tepla o približne 50 %. V domoch platí rovnaké odporúčanie v rámci okien, ktoré spolu so stenami spôsobujú únik tepla od 20 – 35 %. Strecha si tiež zaslúži vašu pozornosť, keďže v rodinných domoch prepustí až 30 % tepla. Ak sa chystáte na výstavbu rodinného domu, precízne zvážte orientáciu – okná orientované na juh majú výrazne nižšie straty tepla. Steny domu môžete zase natrieť rôznymi, dnes už široko dostupnými nátermi a izolačnými materiálmi.

Viac informácií o zľave na plyn nájdete na www.sse.sk/vyhodnyplyn a ďalšie praktické rady na šetrenie energie si prečítajte na www.sse.sk/rady