Päť najdôležitejších otázok pre budúcich stavebníkov

10. apr 2018

„Ako sme stavali dom“ je príbeh, ktorý počas života budete rozprávať veľakrát. Najskôr všetkým priateľom, známym a rodine, potom svojim deťom a ich deťom... Určite poznáte podobné histórie s lepším či horším koncom. Aby ten váš príbeh znel „...a potom v dome žili šťastne až do smrti“, premyslite si dopredu pár základných vecí. V budúcnosti sa tá chvíľa pri plánovaní dokáže v dobrom vrátiť.

1. Nechoďte do sveta stavebníctva sami – rovnako ako sa bez väčších skúseností nevydáte napríklad do Himalájí bez sprievodcu alebo na súd bez právnika, nevystačíte si pri stavaní s radami od kamarátov a z internetu. Kde ale takéhoto odborníka vziať? Kvalitní výrobcovia stavebných materiálov vás prevedú výstavbou od nápadu až po odovzdanie kľúčov. Napríklad Ytong má technického poradcu v každom regióne.

2. Myslite na zdravie – čím jednoduchšie je zloženie materiálu i celej budovy, tým lepšie. Napríklad stavebný systém Ytong sa vyrába z čisto prírodných surovín a dnes je možné z neho postaviť kompletne celý dom vrátane strechystropovschodov a tiež povrchových úprav. Pórobetón má schopnosť regulovať vlhkosť a vytvára v dome zdravú klímu, navyše svojim zložením zamedzuje vzniku plesní.

3. Predchádzajte problémom – ak zvolíte stavebné riešenie náročné na vykonanie remeselných prác a kombináciu viacerých materiálov, je potrebné starostlivo ustrážiť technologickú disciplínu a výsledné vyhotovenie. Oproti tomu systémové riešenie Ytongu je pomerne nenáročné. Majú ho preto v obľube aj svojpomocní stavebníci. Riziko chýb je tak menšie, navyše vzájomnú kompatibilitu a bezchybné fungovanie garantuje sám výrobca. Jedným z takýchto riešení je napríklad jednovrstvové murovanie bez zatepľovania. Použitím tepelnoizolačných tvárnic Lambda YQ dosiahnete hodnôt nízkoenergetickej výstavby.

4. Porovnávajte náklady s výslednou úžitkovou hodnotou – zistite si vopred životnosť stavebných materiálov. Ak v horizonte 20 až 30 rokov degradujú a dom bude potrebovať výmenu týchto materiálov, po splatení hypotéky vás čaká zháňanie financií na opravy. Navyše hodnota takýchto nehnuteľností podstatne klesá.

5. Doprajte si celoročný tepelný komfort – mnoho materiálov a ich kombinácií dnes už má vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti. Zaujímajte sa ale aj o to, či vám poskytnú dostatočný tepelný komfort po celý rok. Napríklad masívne murivo a strecha akumulujú teplo, čo oceníte aj v lete, pretože to bráni prehrievaniu. Systém Ytong ponúka kompletný systém týchto masívnych prvkov, vrátane stropov, schodísk a aj strechy. Tá účinne zabráni horúčave a nahradí klimatizáciu v podkroví.