Parotesný prestup HELUZ pre tehlové komíny má tri benefity

1. apr 2019

Spoločnosť HELUZ začala dodávať nový parotesný prestup z penového skla Foamglass, ktorý v strešnej konštrukcii bezpečne napojí paropriepustnú fóliu na tehlové komínové teleso. Parotesný prestup HELUZ z dosiek Foamglas s hrúbkou 50 mm má hneď tri výhody: Nie je difúzny, bráni tvorbe rosného bodu a zrážaniu vlhkosti. Zároveň predstavuje tepelnoizolačné riešenie, ktoré zabráni úniku tepla okolo komína, pretože je napojené priamo naň. A toto priame napojenie môže byť vykonané zásluhou toho, že dosky z materiálu Foamglas sú nehorľavé. Podľa normy ČSN 734201 totiž musí byť komínové teleso na tuhé palivá vzdialené od horľavých materiálov minimálne 50 mm. Nehorľavý parotesný prestup HELUZ na tehlové komíny túto požadovanú päťcentimetrovú medzeru medzi paropriepustnou fóliou a komínom bezpečne preklenie a funkčne tak skompletizuje strešný paropriepustný systém. Viac na www.heluz.cz/cs/vyrobky/kominy 

Nový parotesný prestup tehlových komínov od spoločnosti HELUZ  je tvorený z dosiek z penového skla s hrúbkou 50 mm (výška 500 mm, dĺžka 450, resp. 850 mm). Dosky z Foamglassu sa v požadovanom mieste prestupu nalepia pomocou montážnych pomôcok na komínové teleso a po zlepení vytvárajú parotesný, nehorľavý a tvarovo stály prestup s veľkosťou 500 × 500 mm (resp. 500 × 900 mm).

Všelijaké riešenia nahradil systémový komponent podľa normy

„Podľa normy ČSN 734201 musí byť komínové teleso na tuhé palivá vzdialené od horľavých materiálov minimálne 50 mm,“ pripomína Jan Míchal, technický poradca spoločnosti HELUZ, a pokračuje: „Komínový prestup sa skôr riešil komplikovane, respektíve niekedy vôbec. V prípade, že investor dal strešný skladbový systém, tzn. paropriepustnú fóliu, minerálnu izoláciu, laty, kontralaty a škridly a keď chcel dodržať päťcentimetrovú normu, tak mu medzi fóliou a komínom vznikla medzera, ktorou zbytočne unikal vzduch, teda teplo, a nevychádzali mu dobre výpočty tepelných strát strešného plášťa. A mohol prísť o dotácie. Alebo keď niekto nalepil paropriepustnú fóliu priamo na komín, nepáčilo sa to kominárom, pretože fólia nemala atest, aby prišla do priameho kontaktu s komínovým telesom. Nehľadiac na to, že teplota komínového telesa je premenlivá, takže paropriepustná fólia na ňom aj tak nedržala a odlepovala sa. Preto spoločnosť HELUZ vytvorila túto zábranu z penového skla s hrúbkou 50 mm, čo je prvok, ktorý môže prísť do priameho styku s komínovým telesom, pritom je dodržaná bezpečnostná päťcentimetrová medzera a fólia na tejto zábrane drží prilepená tepelne odolným tmelom.“

Parotesný prestup HELUZ na tehlové komíny má hneď tri benefity

1/ Bráni zrážaniu vlhkosti, pretože penové sklo Foamglas nie je difúzne, takže nedochádza k vzniku rosného bodu, ktorý by viedol ku kondenzácii vodných pár, zrážaniu vlhkosti a možnej tvorbe plesní.

2/  Spĺňa protipožiarnu normu, pretože penové sklo Foamglas je nehorľavé, s hrúbkou 50 mm, takže vytvára normou požadovanú medzeru medzi komínovým telesom a horľavým materiálom, ktorým je nadväzujúca paropriepustná fólia.

3/ Znižuje tepelné straty, pretože dokončuje strešný systém s izoláciou priamym napojením na komín, takže okolo komína neuniká teplý vzduch.

Montáž parotesného prestupu HELUZ pre tehlové komíny:

Do miesta spodnej časti prestupu pripevníme okolo komína pomocou plastových sponiek montážnu pásku. Za ňu zavlečieme plastové rohy, ktoré budú prestup držať počas zaschnutia tmelu.

Na plochy dosiek nanesieme húsenicovo tepelne odolný tmel. Rovnako ho nanesieme aj na čelá (hrany) dosiek, ktoré budú spolu zlepené. 

Dosky položíme na plastové rohy a prilepíme na komín a k sebe tak, aby vytvorili okolo komína požadovaný prestup.

Všetky štyri zlepené dosky okolo komína stiahneme dodanou sťahovacou páskou. Pred konečným stiahnutím na hrany dosiek umiestnime ďalšie plastové rohy, aby dosky chránili pred poškodením.

Po zaschnutí tmelu (pri 15 °C min. 3 hodiny) obe sťahovacie pásky opatrne odstránime a prípadné nepresnosti začistíme, aby vznikol dokonale hladký povrch.

Všetky styky dosiek (zvislé aj vodorovné) a miesta spojov dosiek s komínovým plášťom tak zo spodnej strany, ako aj z hornej strany pretmelíme, aby po celom obvode prestupu nebol tmel nikde prerušený.