Okná znovuobjavené pre moderné bývanie

25. feb 2021

Spoločným prvkom súčasnej architektúry sú veľké presklené plochy. Dôvod je očividný – potreba viacej svetla a intenzívneho pocitu spojenia s okolím. Používajú sa nielen pre okenné krídla a dvere, ale takisto pre veľmi populárne zdvíhavo-posuvné dvere (HS portály). Svoje miesto majú ako u nových domov, tak aj pri rekonštrukciách starších stavieb. 

Pred desiatimi rokmi sa na trhu objavil kompozitný materiál na báze PVC a sklených vlákien RAU-FIPRO od spoločnosti REHAU, ktorý znamenal zásadný prelom v navrhovaní okenných systémov. Tento materiál eliminoval všetky neduhy veľkých formátov a umožnil vyrábať okná alebo dvere v rozmeroch, ktoré boli možné iba u hliníkových profilov. Navyše až do určitých rozmerov nebolo nutné používať oceľové výstuhy, čo viedlo ku zlepšenie súčiniteľa prechodu tepla a ku zníženiu hmotnosti okna. Teraz REHAU predstavuje novú generáciu kompozitného materiálu RAU-FIPRO X, ktorá posúva možnosti architektúry o ďalší kus ďalej, teda hlavne čo do šírky a výšky. 

Materiál RAU-FIPRO X má oveľa vyšší podiel sklených vlákien (o 53,8 % viacej), ako tomu bolo skôr. Výsledkom je výrazne väčšia stabilita a tvarová stálosť veľkých formátov. Nízka hmotnosť okenných prvkov vďaka absencii oceľovej výstuhy uľahčuje manipuláciu a následnú inštaláciu. Pritom však zostali zachované všetky pozitíva prvej generácie GENEO okien, čo znamená výborné tepelno-izolačné vlastnosti a vynikajúci hlukový útlm (do 47 dB). Dôležitý je takisto faktor bezpečnosti, pretože okná GENEO sú odolnejšie proti vlámaniu. To hlavné sa ale odohralo v náraste rozmerov. Nevystužené krídlo v bielej farbe môže byť s kompozitným materiálom RAU-FIPRO X navrhnuté až do výšky 2,4 m a šírky 1,45 m. Naopak u vystuženého profilu v bielom dizajne výška vzrástla až na 2,8 m a šírka na 1,6 m. Ak budete požadovať iný farebný dizajn, tak sa v prípade lepeného skla „musíte zmieriť“ s výškou 2,5 m a šírkou 1,5 m! Krídlo z tohto materiálu unesie sklo s hmotnosťou až 100 kg. 

Plastové okná sú veľmi obľúbené hlavne pre svoju dlhodobo ľahkú údržbu. Ohľadom širokej škály dekórov KALEIDO COLOR (od fólie pres farbu až po imitácie hliníka a dreva) je stupnica ich použitia z architektonického hľadiska bezkonkurenčne najširšia. Vďaka inovácii kompozitného materiálu RAU-FIPRO X má teraz okenný systém GENEO vylepšenú tuhosť a väčšiu odolnosť proti ohybu, čo je, vzhľadom k stále častejšiemu používaniu tmavých dekórov, veľmi dôležitým aspektom predovšetkým behom leta, kedy sa okenné profily zahrievajú aj na veľmi vysoké teploty. Ďalšie informácie nájdete na www.rehau.sk