Okná pre akúkoľvek zimu

17. okt 2017

Niekoľko miernych zím Vás možno utvrdilo v názore, že výmena starých dosluhujúcich okien je zbytočná. Tohtoročný január sa ale ohlásil mrazmi, ktoré naplno pocítili nie len hory, ale aj nížiny. Pokiaľ uvažujete o tom, že sa do výmeny okien predsa len pustíte, mali by ste vedieť pár tipov ako na výber nových okien.

Ktoré okná sú najlepšie ?

Tie, ktorá splnia Vaše očakávania a ktoré nebudete musieť v budúcnosti „riešiť“, s výnimkou doporučenej údržby. Uvedomiť si, čo od nových okien potrebujete, by mal byť prvý krok. V hre je útlm zvuku, bezpečnosť detí alebo  ochrana pred zlodejmi. Vyplatí sa premyslieť si aj požiadavky na doplnky a tienenie. Je dobré taktiež  dopredu vedieť, akú  údržbu budú okná vyžadovať.

Voľba materiálu je otázkou skôr osobných preferencii, pretože každý materiál má svoje výhody aj nevýhody. „Plastové okná aj okná z dreva, hliníka alebo stále žiadanejšie drevohliníkové okná majú celkom  zrovnateľné vlastnosti,“ hovorí Ing. P. Holý obchodný riaditeľ  OTHERM okná. Pri výbere okien by ste mali riešiť  nie len   typ profilu rámu a krídiel, ale taktiež  parametre izolačného zasklenia, ktoré má na úžitkové vlastnosti okien zásadný vplyv.

TIP: Lepšiu ochranu pred zimou i útlm zvuku majú okná so stredovým systémom tesnenia, konkrétne u plastových okien ide o okná s tromi tesneniami, samozrejme v kombinácii so zodpovedajúcim zasklením.

Ako zvíťaziť nad vlhkosťou

Tradujú sa rôzne  mýty o tom, že „plastové okná nedýchajú“, v skutočnosti sa ale ľudia radi zbavia starých drevených okien, ktoré „dýchali“ - teda prefukovali. Keď udrú mrazy, sú nedostatky takýchto okien cítiť nie len na tele, ale hlavne v peňaženke. Nech si už  obstaráte  akékoľvek moderné okná, platí, že by ste sa mali naučiť správne vetrať, používať odsávače pár a myslieť na to, že z bytu musíte dostať prebytočnú vlhkosť. Preto sú novostavby často osadzované rekuperačnými  systémami, ktoré chránia teplo a odvádzajú  vlhkosť.

TIP: V zime vetrajte krátko a intenzívne – rýchle sa vymení vzduch, klesne vlhkosť, ale nevychladnú steny a vybavenie izby. Takto aj najviac ušetríte za teplo.

Nepodceňujte montáž

Vybúrať staré okno a namontovať nové sa oplatí  nechať na odborníkov. „Nejde o to len okno osadiť, ale musí byť správne parotesne ošetrená aj pripojovacia škára. Špatná montáž nenávratne znehodnotí aj tie najkvalitnejšie okná,“ vysvetľuje Ing. P. Holý z OTHERMU.

TIP: Okná sa dajú montovať aj v zime, ale limitujúca je teplota.  Vďaka  špeciálnym materiálom je montáž možná aj pri teplotách pod bodom mrazu.

Spoľahlivý dodávateľ je výhra

Chcite vedieť, kto Vaše nové okná vyrobil, predstavuje to i väčšiu istotu do budúcna. „Zákazníci majú možnosť navštíviť naše výrobné závody v Čechách aj na Morave a pozrieť sa, ako okná OTHERM vyrábame,“ upresňuje Ing. P. Holý a dodáva, „od našich obchodných partnerov, ktorí okná a dvere OTHERM predávajú, dostávajú zákazníci aj certifikát pôvodu, pri problémoch s dodávateľom sa môžu obrátiť na nás, stačí nám zavolať a ako výrobca preberáme záruky a servis. Robíme okná poctivo a tak si to môžeme dovoliť.“ 

Okná si obstarávate na desiatky rokov. Nemusí sa vyplatiť vyberať dodávateľa len podľa ceny alebo dokonca podľa výšky zľavy, ktorá nehovorí nič o kvalite ani o skutočnej hodnote.