Nový PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

30. mar 2020

Rodina tehlových prvkov HELUZ FAMILY na výstavbu nízkoenergetických a pasívnych domov sa rozrástla o PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný s variabilným priestorom na vonkajšiu tieniacu techniku. Ide o druhú generáciu jedinečného prekladu HELUZ na umiestnenie vonkajších žalúzií, roliet či screenov, bez ktorých sa výstavba úsporných domov už nezaobíde. V zime tieniaca technika minimalizuje úniky tepla, v lete, naopak, bráni prehrievaniu interiérov a zvyšuje komfort bývania. Viac na www.heluz.sk

Video na stiahnutie na https://www.youtube.com/watch?v=wbbn4Fzw1Zw

Video si pozriete po stiahnutí QR kódu:

Nový PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný s integrovanou, ale vyberateľnou tepelnou izoláciou je určený na jednovrstvové murivo z tepelnoizolačných tehál HELUZ FAMILY s najlepšími parametrami na trhu. Novinka má hneď niekoľko benefitov: má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, spĺňa požiarne normy a, samozrejme, zachováva jednotný modulový systém hrubej stavby z brúsených tehál HELUZ. Hlavné však je, že vnútorný priestor s izolantom je variabilný pri umiestňovaní vonkajších žalúzií alebo roliet, do tretice však môže zostať od výroby vyplnený izolantom. Na dom tak možno použiť jediný typ nosného prekladu bez toho, aby si stavebník vopred musel lámať hlavu, či bude chcieť inštalovať tienenie alebo nie. PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný je úplne skrytý pod omietkou, je prispôsobený na elektrické ovládanie a možno ho inštalovať aj pri vyšších oknách – až do rozmeru 2,5 m, teda napríklad aj v prípade balkónových dverí.

Maximálne využitie priestoru na tepelný izolant

Variabilita vnútorného priestoru je jednou z užívateľsky najzaujímavejších výhod nového PREKLADU HELUZ FAMILY 3in1 nosný. Zatiaľ čo sú rolety zrolované a schránka na ne by mala mať viac-menej štvorcový prierez, žalúzie sú na seba poskladané lamely a schránka na ne má obvykle menší obdĺžnikový prierez. Existujúci preklad mal však stabilný kruhový priestor, ktorý nebol pri montáži žalúzií využitý naplno, a to na úkor tepelnoizolačných vlastností. Nový PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný sa aj s týmto vyrovnal. 

„PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný sa dodáva na stavbu plne vybavený izolantom, nikto s ním nemusí nič robiť, možno ho osadiť, zamurovať a dosiahnuť nosnosť aj tepelnoizolačné vlastnosti, ako keby stavebník použil klasické nosné preklady 23,8. Kedykoľvek sa však môže rozhodnúť namontovať tienenie a tento preklad mu to dovolí vďaka možnosti postupne vyťahovať jednotlivé diely izolantu, čím postupne vznikne priestor na žalúziu, malú roletu alebo aj veľká schránka na roletu. V každej fáze teda v preklade zostáva maximum izolantu pre dané riešenie,“ vysvetľuje benefity novinky Ing. Miroslav Vacek, Ph.D., riaditeľ technického rozvoja v spoločnosti HELUZ.

Užívateľské výhody PREKLADU HELUZ FAMILY 3in1 nosný  

Nový PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný predstavuje dôležitý prvok nízkoenergetických a pasívnych stavieb, umožňuje slobodnú voľbu tieniacich systémov od rôznych výrobcov. Zaisťuje tepelný i akustický komfort, má masívnu betónovú časť a neoslabuje murivo. Je trvanlivý (z betónu, keramiky a tepelnej izolácie) a umožňuje ľahký prístup pri montáži aj údržbe tieniacej techniky. Pritom je skrytý pod omietkou a nevidieť ho na fasáde. Postupným vyťahovaním len niektorých častí izolantu zostáva maximum tepelnej izolácie pri zvolenom variante tienenia.

Výhody PREKLADU HELUZ FAMILY 3in1 nosný pre projektantov

Systémovosť PREKLADU HELUZ FAMILY 3in1 nosný zjednodušuje navrhovanie v rámci výškových modulov systému HELUZ. Preklad má dobrú únosnosť, veľkú požiarnu odolnosť (vyskúšané v laboratóriu) a lepšie tepelne izoluje ako prvá generácia. Na obvodové steny domu stačí použiť jeden typ prekladu a nahradiť ním klasické nosné preklady, osadenie tieniacej techniky je voliteľné. Preklad HELUZ FAMILY 3in1 nosný možno použiť pri svetlom rozpätí okien až 3,85 m a pri výške okien až 2,5 m v prípade žalúzií. Navrhovanie bude jednoduché vďaka technickým podkladom (CAD detaily, funkčné objekty pre Revit a ArchiCAD).

Vďaka optimalizovanej geometrii prekladu sa podarilo dosiahnuť nadštandardné tepelnoizolačné vlastnosti pri veľmi dobrej únosnosti. Hodnoty súčiniteľa prechodu tepla základného variantu prekladu sú vyrovnané s vlastnosťami muriva z tepelnoizolačných tehál HELUZ FAMILY. Pri šírke prekladu 50 cm je hodnota U = 0,13 W/(m. K). Preklad možno použiť tak v prípade muriva z tehál HELUZ FAMILY (U=0,15 W/(m. K)), ako aj pri HELUZ FAMILY 2in1 (U = 0,11 W/(m. K)). Podarilo sa zlepšiť i tepelnú väzbu v mieste napojenia okna na preklad. Tento detail je vo všetkých konštrukciách riešiteľským orieškom z hľadiska tepelnej techniky, pretože vkladáme do konštrukcie dutinu a oslabujeme ju. Nový preklad možno použiť tak do nízkoenergetických, ako aj do energeticky pasívnych domov. Oslabenie konštrukcie je oproti prvej generácii prekladu veľmi malé a nebráni dosiahnuť požadovaný energetický štandard domu.

Šírka prekladu HELUZ FAMILY 3in1 nosný (cm)

U (W/(m. K)) – základný variant prekladu

U (W/(m. K)) – murivo z tehál HELUZ FAMILY/FAMILY 2in1

50

0,13

0,14/0,11

44

0,16

0,17/0,13

38

0,21

0,20/0,15

Výhody PREKLADU HELUZ FAMILY 3in1 nosný pre stavebné firmy

Montáž samotného prekladu do muriva je rýchla a jednoduchá, PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný sa dodáva na palete, ktorá umožňuje osadenie nad otvory priamo hydraulickou rukou z dopravného prostriedku pomocou C-závesu. V priebehu pár hodín možno namontovať preklady na celý dom, pretože odpadá kombinácia klasických nosných a roletových nosných prekladov. Preklad umožňuje jednoduché osadenie tieniacej techniky, a to prakticky kedykoľvek po dokončení vonkajších omietok. Vyrába sa v oceľovej forme, aby horná plocha bola rovná, s minimálnou výrobnou toleranciou, takže sa hodí na murivo z brúsených tehál. Je to systémové riešenie v rámci stavebného systému HELUZ.

Vonkajšie tienenie zaistí tepelný i bezpečnostný komfort 

Výstavba nízkoenergetických a pasívnych domov sa bez vonkajšieho tienenia dnes už nezaobíde. Okrem zníženia tepelných strát v zimnom období a minimalizácie prehriatia interiéru v lete zaisťuje užívateľský komfort i v ďalších smeroch: zvyšuje akustickú pohodu, má masívnu betónovú časť a neoslabuje murivo, chráni domovy pred zvedavcami aj nepozvanými návštevníkmi a okná pred poveternostnými vplyvmi, čím predlžuje ich životnosť.