Nový dom v dôchodkovom veku? Dnes už áno. Rýchlo a elegantne.

13. nov 2014

Zmenila sa vám v dôchodkovom veku situácia s bývaním? Alebo veľký dom, ktorý ste kedysi postavili pre celú rodinu je vám zrazu „priveľký“? Takúto záležitosť dnes musí riešiť veľa starších ľudí už aj kvôli úsporám energie. Alebo len z dôvodu, že deti vyrástli a zariadili si bývanie po svojom, alebo im chcú rodičia s bývaním pomôcť. Tak toto je príbeh starších manželov z Malinova, ktorých sme navštívili  v ich novom dvojdome.

Aké bolo Vaše pôvodné bývanie a čo Vás viedlo k rozhodnutiu obstarať si vlastný rodinný dom?

Poznáte to, deti poodchádzali a zostali sme s manželkou vo veľkom rodinnom dome na dedine sami. Zrazu nám bol ten dom priveľký a keďže sme vlastnili aj pozemok, po vzájomnej dohode s jedným zo synov sme sa rozhodli pre stavbu dvojdomu, čím sa vyriešilo aj jeho bývanie.

Aký bol dôvod, že ste sa rozhodli nechať si vystavať dom na kľúč? Nepremýšľali ste nad tým, že v niektorých fázach priložíte ruku k dielu? Alebo Vás skôr lákala predstava, že „prídete k hotovému“?

Pre stavbu domu na kľúč sme sa rozhodli preto, že nikto nepracuje v stavebníctve, nerozumieme sa tomu a zdalo sa nám to všetkým ako najlepšie riešenie. A aj tá predstava, že človek príde k hotovému je veľmi príjemná, však?

Keď už sa doma rozhodlo, že dom na kľúč, tak kam smerovali ďalšie Vaše kroky? Mali ste predstavu kam sa obrátiť a ako si najlepšie nájsť profesionálnu a dôveryhodnú stavebnú spoločnosť? A rozmýšľali ste aj nad tým, či murovaný dom alebo drevostavbu?

Predtým sme nepoznali žiadnu stavebnú spoločnosť, tak sme hľadali v časopisoch o bývaní a tam sme našli aj Ekonomické stavby. Výborné bolo, že sme si v okolí Bratislavy mohli pozrieť už aj postavené domy a tiež je výborné, že si môže zákazník vybrať z veľkej ponuky domov. Žiadnu inú firmu sme už potom neoslovili, pozreli sme si len referencie na internete. Vždy sme chceli len murovaný dom, o drevenom sme nikdy neuvažovali.

Vy ste teda našli kontakt v časopise o bývaní a ktorý z aspektov Vás ovplyvnil k zadaniu stavby práve u Ekonomických stavieb? Je niečo čo Vás príjemne prekvapilo?

So zástupcami firmy sme sa stretli prvý krát v Nitre v sídle firmy. Dostali sme veľa odborných informácií, ktoré boli pre nás veľmi cenné. Potom sme mali pár stretnutí na mieste stavby, stretnutie s architektom a počas celej stavby sme mali veľmi dobrý kontakt s pánom Takáčom. On nám poradil veľa vecí, o ktorých sme my nemali prehľad. Takže tých príjemných aspektov bolo viac.

Na prvé jednanie so zástupcami Ekonomických stavieb ste už išli s konkrétnou predstavou, ako by mal Váš budúci dom vyzerať, alebo ste si vyberali z hotovej katalógovej ponuky? Podľa akých kritérií ste volili typ domu?

Vyberali sme z katalógu Ekonomických stavieb a prispôsobili sme ho tak, aby vyhovoval našim predstavám a aj pozemku, keďže sme stavali dvojdom a pozemok je dosť úzky. Ďalej sme chceli, aby dom vyzeral moderne, žiadne výklenky, oblúky, vežičky, čím jednoduchšie, tým lepšie. Zmenu projektovej dokumentácie sme platiť nemuseli, túto službu nám v Ekonomických stavbách poskytli bezplatne.

Ktorá služba od Ekonomických stavieb Vás potešila najviac?

Sme všetci dosť pracovne vyťažení a preto nám prišlo vhod všetky vybavovačky nechať na Ekonomické stavby. Potešili sme sa tomu, veď koho baví chodiť po úradoch?

Ako ste financovali stavbu domu – z vlastných prostriedkov, z hypotéky alebo ste využili niektorú z ponúk finančného programu Ekonomických stavieb ? Využili ste aj možnosť postupného splácania podľa etáp stavby?

Dom sme financovali z vlastných zdrojov a vyhovovalo nám postupné splácanie podľa etáp stavby. Financovali sme len tú etapu stavby, ktorá sa práve stavala.

Ako dlho trvala samotná stavba domu a čo ste museli medzitým ešte riešiť? Nechali ste si poradiť od Ekonomických stavieb? Nakoľko ste zasahovali do detailného rozpočtu stavby a volili ste skôr lacnejšie varianty?

Celá stavba trvala asi 14 mesiacov. Boli menšie problémy, ale všetko sa vyriešilo.Stavebné materiály nepoznáme, nechali sme si všetko poradiť od Ekonomických stavieb - od stavbyvedúceho. Menili sme dosť vecí počas celej stavby - volili sme skôr drahšie riešenia ako bolo v rozpočte. Ekonomické stavby nám však vyšli v ústrety a u ich dodávateľov sme si vybrali všetko podľa našich predstáv.

Cena rozpočtu u Ekonomických stavieb je pevná a záväzná. Bolo to pre Vás výhodné mať takúto istotu?

To, že bola stanovená približná cena celej stavby bolo pre nás veľmi výhodné a užitočné. Je dobré, že sme pri podpise zmluvy o dielo mali istotu pevnej ceny. Tá sa menila iba pri nadštandardných riešeniach, ktoré sme si vybrali my a ktoré sme platili pri ich nákupe.

Sledovali ste priebežne stavbu domu? Vznikli nejaké prekážky, ktoré stavbu zabrzdili?

Na začiatku stavby boli problémy s mokrým pozemkom /bol marec/ a potom so susedom, ktorý nám znepríjemnil život a stavbu pozdržal. Keď sa tieto problémy vyriešili, stavba rástla podľa plánu a nakoniec všetko dobre dopadlo.  

 

Realizácia: Ekonomické stavby, s.r.o.
Názov domu: Rastúci dom 1, Rastúci dom 3
Dispozičné riešenie: Dvojdom, 4+KK, 3+KK
Zastavaná plocha: 181,45 m2
Strešný plášť: Bramac
Okná: plastové
Kúrenie: plyn. kotol
Zárubne: obložkové, Dvere: fóliované
Podlaha: plávajúca laminátová podlaha