Nové okná ako oči Vášho domu

2. okt 2017

Výber nových okien nie jeiba o technických parametroch, úspore tepla či zvukovej izolácii. Svoj význam má aj vzhľad, farba, tvar okien a vchodových dverí, dôležitú roľu hráaj výber tienenia.

Aj okná môžu byť zaujímavé

Nové okná väčšinou vyberáte podľa vlastností a veľkú váhu v rozhodovaní hrá cena. MožnoVás ale prekvapí,akofarba, okenné priečky či tienenie dokážu premeniť vzhľad okna a s tým aj pohľad na celý dom. Keď sa oslobodíme od zažitej predstavy bielych plastových okien, môžu byťaj okná zaujímavým prvkom interiéru aj exteriéru.

Plastové okná vôbec nemusia byť biele, obľube sa už veľar okov tešia plastové okná v drevodekóroch. Pokiaľ sú takéto okná kvalitne vyrobené, nemusíte ich na prvý pohľad ani rozoznať od drevených okien. Stále populárnejšiesúaj plastové okná v odtieňoch šedej, pretože sa veľmi podobajú hliníku.

Moderné technológie ale umožňujú vyrobiť tiež modré či zelené plastové okná. Možnosti farebného prevedenia okien z dreva, hliníku či kombinácie dreva s hliníkovým opláštením sú ešte širšie. Farebné okná sa uplatnia nie len v novostavbách, ale ajštýlových rekonštrukciách. Veľmi zaujímavo pôsobí kombinácia rôznych farieb rámov a krídiel, ktoré prištýlových rekonštrukciách dokážu verne napodobniť pôvodný vzhľad.

Okná s dotykom prírody

Rok od roku sa väčšej obľube tešia drevená okná. Z hľadiska úžitkových vlastností sa od plastových okien nelíšia, ale drevo má svoje nesporné výhody spojené s väčšou tvarovou stabilitou, preto je možné vyrábať aj okná a dvere veľkých rozmerov či atypických tvarov.

Veľmi modernésú v poslednej dobe drevené okná v transparentnom prevedení. Je tak zachovaná prirodzená kresba dreva, bez toho aby ju prekrývala vrstva farebného základu. Takéto okná pôsobia napríklad v modernom interiéri ako veľmi nápadný prvok, ktorý príjemne zdôrazní kontrast medzi čistým designom a prírodou. Veľkej obľube sa transparentné prevedenie teší pri drevohliníkových oknách. Z vonkajšej strany je hliníkové opláštenie tónované prakticky do akejkoľvekfarby a  v interiéri pôsobia okná prírodným dojmom.

Okenné priečky robia divy

V minulosti si ľudia často kupovali okná s tzv. medziskelnými priečkami, najčastejšie v zlatom prevedení. Tá doba je dnes už minulosťou, a to ako z dôvodovestetických, tak aj praktických, medziskelné priečky totiž zhoršujú tepelnú izoláciu. Delenie okien pomocou napríklad nalepovaných priečok, pokiaľ je vkusne zvolené a zladené soštýlom stavby, môže pôsobiť veľmi elegantne a zaujímavo.

Nepodceňujte tienenie

Zadovážiť si s novými oknamiajtienenie je rozumné, na jednej strane si zaistíte, že všetko bude spoločne dobre fungovať, ale aj výborne vyzerať. Najčastejšie volené vnútorné žalúzie síce odvedú dobrú prácu za dobrú cenu, ale mali byste aj vedieť o ďalších možnostiach. Napríklad aj klasické vnútorné žalúzie v drevenom prevedení alebo s priestorovým efektom premenia interiér k nepoznaniu. Moderné prevedenie roliet, látkové plisé či rímske roletky vykúzlia z Vášho bytu zámocký interiér alebo naopak navodia príjemný pocit štýlovej chalupy. Je iba na Vás čo si zvolíte.