Nové bývanie v prírode

22. feb 2016

Stále sa zvyšujúci nájom, zhoršujúci sa stav bytu v starom panelovom dome a obtiažna komunikácia s majiteľom domu, ktorý nechcel investovať žiadne prostriedky do jeho opráv. Tieto dôvody viedli rodinu Havlíkovú k rozhodnutiu hľadať iné riešenie svojej nepriaznivej bytovej situácie. Po zlých skúsenostiach s bývaním v nájomnom byte sa rozhodli pre stavbu vlastného rodinného domu.

Rozhodli ste sa využiť služby stavebnej spoločnosti, pretože ste mali obavy, že by ste pri budovaní svojpomocne nemali na stavbu dostatok času, aby ste už budúci rok bývali v novom, prípadne či ste na stavbu dostatočný odborník, atď.?
Využiť služby stavebnej spoločnosti sme sa rozhodli hlavne preto, že sme obaja zamestnaní, nemáme potrebné odborné znalosti a stavba svojpomocne by sa nám určite časovo aj finančne značne predražila.

Keď ste sa rozhodli, že si necháte dom postaviť, stanovili ste si podmienky, ktoré musí Vami vybraná stavebná spoločnosť spĺňať?

Chceli sme takú stavebnú spoločnosť, ktorá by zabezpečila celý proces stavby od začiatku do konca. Pri výbere stavebných spoločností sme napríklad často narazili na podmienku postavenia si základovej dosky, čo bolo pre nás nemysliteľné. Ekonomické stavby sme si vybrali preto, že pre nás zariadili všetko, stavebným povolením počínajúc a kolaudáciou končiac.

Kde ste našli kontakt na ES a čo Vás doviedlo k zadaniu stavby domu práve Ekonomickým stavbám?
Kontakt sme našli v časopise, kde bol tiež odkaz na internetové stránky firmy Ekonomické stavby. Tu sme si prezreli už postavené domy, prečítali hodnotenie od klientov a zoznámili sa s podmienkami výstavby rodinného domu. Naše rozhodnutie pre zadanie stavby domu práve Ekonomickým stavbám najviac ovplyvnila práve komplexnosť ponúkaných služieb.

Podľa akých kritérií ste volili typ projektu domu a prečo? Nechali ste si odborne poradiť od ES?
Pôvodne sme premýšľali o stavbe prízemného domu. Keďže sa ale naša obec nachádza v chránenej krajinnej oblasti, kde novo postavené domy musia mať vyšší sklon strechy, vybrali sme si z ponuky katalógu Ekonomických stavieb poschodový dom Ekonomik N7.

Uvítali ste, keď Vám ES ponúkli vybavenie stavebného povolenia úplne zadarmo?
Ako som už povedala, sme s manželom obaja veľmi pracovne vyťažení a voľného času máme málo. Preto sme ponuku ES na vybavenie stavebného povolenia a všetkých administratívnych záležitostí s tým súvisiacich privítali s vďakou.

Museli ste oproti pôvodným plánom na stavbe zmeniť nejaký typ materiálu podľa rady odborníkov?
Keďže sme už od začiatku stavby úzko spolupracovali s manažérom stavby a projektantom, ktorí nás podrobne zoznámili s typmi materiálov, ktoré budú použité, k žiadnym veľkým zmenám počas stavby samotnej už nedochádzalo. Sami sme potom ešte doladili výber rôznych doplnkov do domu, ako boli napríklad dvere, obklady a dlažby atď.

Sledovali ste stavbu domu aj mimo plánovaného odovzdávania  jednotlivých etáp ?  Ako často ste na nej boli?
Samozrejme sme stavbu kontrolovali aj mimo odovzdávania etáp. Boli sme na nej vlastne každý deň, pretože sme okolo nej jazdili do zamestnania. Keď to bolo možné, vždy sme sa zastavili a išli sa pozrieť, ako stavba rastie.

Aké nové možnosti Vám bývanie v dome prinieslo ?
Nové bývanie nám prináša hlavne nezávislosť, bývame vo svojom, konečne máme svoje súkromie. Pri dome je záhradka, takže náš pes, ktorý bol predtým zavretý v panelákovom byte, behá celý deň vonku okolo domu. V letných dňoch si dávame raňajky na čerstvom vzduchu pod pergolou, popoludní odpočívame na čerstvo pokosenom trávniku  a večer si opekáme špekáčiky na ohni alebo grilujeme niečo dobré.

Realizácia : Ekonomické stavby s.r.o.
Názov domu :
Ekonomik N7
Okná :
plastové
Stre
šný plášť: Bramac
Dvere :
fóliované, zárubne : obložkové
Podlahová krytina :
plávajúca laminátová podlaha