Nová Lambda YQ a systémové doplnky zaistia dokonalé fungovanie steny

17. okt 2016

Systém Ytong uviedol na trh nový rad tepelnoizolačných tvárnic, ktorá je určený pre jednovrstvové murovanie bez zatepľovania. Nová Lambda YQ má doteraz najlepšie vlastnosti z celého sortimentu Ytong - vyniká zvýšenou pevnosťou a zlepšenými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Systémové doplnky potom umožňujú postaviť celú stenu, kde sú v maximálnej miere eliminovaná rizika tepelných mostov a je zaručená jej dlhá životnosť a bezchybné fungovanie aj pri teplotných výkyvoch. Vlastnosti týchto komponentov prekvapia svojou jednoduchosťou pri stavebných prácach a úspornosťou materiálu. Ak sa pri výbere materiálu radi riadite "hlavou", zoznámte sa s týmto novým riešením YQ od Ytongu.

Nová Lambda YQ predstavuje optimálnu kombináciu najdôležitejších vlastností pórobetónu. Dosahuje pevnosť v tlaku P2 (min. 2 MPa) a súčasne vyniká nízkou objemovou hmotnosťou 300 kg/m3. Je teda o viac ako ¼ ľahšia než súčasná Lambda + hrúbky 450 mm.

Pre úspornú prevádzku a výstavbu nízkoenergetických a pasívnych domov je však zásadný najmä nízky súčiniteľ tepelnej vodivosti - 0,077 W/(m. K). Predstavuje tak nadčasové riešenie pre bývanie v 21. storočí aj bez dodatočného zateplenia. Svojou ľahkosťou prináša ďalšie zjednodušenie práce pri výstavbe, čo iste ocení aj mnoho svojpomocných stavebníkov. Lambda YQ si stále zachováva rovnaké prírodné zloženie, aké poznáme u Ytongu. Je teda materiálom ekologickým a takmer s neobmedzenou životnosťou.

Pre Ytong je typické systémové riešenie, preto spolu s Lambda YQ uvádza ďalšie novinky, tepelnoizolačnú zakladaciu maltu, špeciálnu ľahčenú tepelnoizolačnú omietku, výstužnú tkaninu Ytong a U profily YQ. Zakladacia malta účinne zabraňuje vzniku tepelných mostov medzi základovou doskou a murivom. Omietka zaistí ochranu steny aj pri dlhodobom striedaní teplôt a vlhkostných pomerov a ponúka päťnásobne lepšiu tepelnú izoláciu oproti bežnej lepiacej malte. Spoločne s výstužnou tkaninou Ytong tak vytvára perfektný povrch bez prasklín pre dlhú životnosť steny. Pomocou U profilov YQ je potom možné zhotoviť preklady až do svetlosti 4 000 mm. Vďaka previazanosti všetkých týchto prvkov je s Ytongom možné stavať celú stenu tak, že je minimalizované riziko tepelných mostov pri zachovaní difúznych vlastností materiálu. To znamená, že dom „dýcha“ a reguluje vlhkosť na optimálnu úroveň.

Od októbra 2016 bude sortiment rozšírený ešte o odľahčenú vnútornú omietku Ytong Innenputz a hladenú vnútornú stierku Ytong Glattputz. Oba produkty dopĺňajú systémové riešenie Lambda YQ a boli vyvinuté špeciálne pre prácu s Ytongom. Zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti steny a prispievajú k celkovej kvalite prevedenia stavby. Ich použitie ušetrí čas pri aplikácii aj spotrebu materiálu.

Vnútorná vápennocementová omietka Ytong Innenputz umožní vďaka svojej zrnitosti 0,5 mm vytvárať veľmi hladké povrchy. Je mimoriadne priedušná (faktor difúzneho odporu μ ≤7) a urýchľuje tak vysychanie stavby. Jej tepelný odpor λ10 s hodnotou 0,13 W/m.K zvyšuje tepelnoizolačné vlastnosti steny aj celkovú tepelnú pohodu. Vyniká tiež veľkú výdatnosťou, malou spotrebou a jednoduchou aplikáciou bez penetrácie. Pomáha tak k celkovému zrýchleniu povrchových úprav v interiéri.

Vnútorná stierka vystužená vláknami, umožní vytvárať mimoriadne hladké povrchy a pre docielenie extra hladkého efektu je možná finálna úprava brúsením. Je tiež vysoko priedušná, s hydrofilnou schopnosťou – pohlcuje vodnú paru a tým reguluje vzdušnú vlhkosť. Vďaka alkalickému zloženiu (pH > 12) znemožňuje rozvoj plesní a rias. Ďalšou výhodou je, že ľahko opraviteľná po poškodení či úpravách interiéru. Aplikácia je veľmi jednoduchá – stierku nie je potreba vystužovať tkaninou.