Nebojte sa veľkého formátu!

14. sep 2020

Veľkoformátová dlažba udáva trendy posledných rokov. Veľmi dobre sa dopĺňa hlavne s čistými líniami modernej architektúry, ale aj s okázalými historickými objektmi. Dokáže pôsobiť ako luxusný prvok podčiarkujúci eleganciu a štýl. Zjednocuje priestor a opticky ho zväčšuje. Uplatnenie nachádza v stiesnených priestoroch, ako aj tam, kde je potrebné podčiarknuť veľkosť vyskladanej plochy. Je ideálna aj na vizuálne prepojenie rôznych zón. Perfektne môže „sadnúť“ aj pri prepájaní interiéru a exteriéru v prízemných stavbách plynule prechádzajúcich do záhrady. 

Výrobca betónových dlažieb a komponentov na exteriérové i interiérové použitie, česká spoločnosť Presbeton, ponúka celý rad veľkoplošných dlažieb spĺňajúcich prísne kritériá súčasného stavebníctva.

ALMA sivá, povrch reliéfny

Betónová dlažba je vhodná hlavne do exteriéru, kde je schopná odolávať miestnym klimatickým podmienkam. Výhodou je aj priaznivá cena, ktorá sa ani pri veľkorozmernej luxusnej dlažbe nešplhá do závratných výšok. Vďaka moderným výrobným technológiám dnes navyše betón rozhodne nie je nudný sivý materiál. Rôzne štruktúry a prefarbené varianty, naopak, dokážu veľmi verne napodobniť napríklad kameň alebo drevo.

Monumentálna dlažba, ktorá vydrží všetko

Prémiová dlažba, ktorá znesie akúkoľvek záťaž, tak by sa dala charakterizovať dlažba MONUME XL z ponuky spoločnosti Presbeton. Je dostupná s naozaj impozantnými rozmermi, a to 1 m × 1 m alebo 1 m × 0,5 m, a v troch farebných odtieňoch, sivej, bielej a čiernej. Hrúbka dlaždice 12 cm zaručuje maximálnu odolnosť aj pri dennodennej záťaži, napríklad prejazdom nákladných áut. Dlažba MONUME XL má aj výborné protišmykové vlastnosti a je chránená vnútorným ochranným systémom Protect System IN, ktorý zabraňuje prenikaniu vody do štruktúry dlažby a uľahčuje čistenie. 

MONUME XL

Prírodný kameň ako inšpirácia

Pri hľadaní nových foriem betónových dlažieb je najväčšou inšpiráciou príroda. Kamenná dlažba stála vždy na vrchole pomyselného rebríčka najrôznejších materiálov, a to tak z hľadiska vzhľadu, ako aj odolnosti. Technologické možnosti výroby betónových produktov v súčasnosti umožňujú ponúkať betónovú dlažbu ako adekvátnu alternatívu namiesto prírodného kameňa.

Typickým príkladom je veľkoformátová dlažba ALMA, ktorej jemne zvrásnený povrch a nepravidelné hrany sú na nerozoznanie od prírodného kameňa. Dlažba je v ponuke s niekoľkými rozmermi, najväčší je 800 mm × 800 mm. Možno si vybrať z niekoľkých odtieňov sivej, doplnenej o teplé tóny žltej, okrovej a terakoty, čo umožňuje dokonale zladiť dlažbu s celkovým vzhľadom objektu. Dlažba ALMA je v ponuke s najušľachtilejšou povrchovou úpravou PCT na ľahkú údržbu a čistenie. Úprava PCT zabráni prenikaniu vody a ďalších nečistôt do štruktúry betónu. Vďaka tomu nedochádza k nežiaducemu narušeniu betónového povrchu a čistenie je ľahšie. Kvapkajúcu zmrzlinu, masť z grilovania či rozliate víno stačí zotrieť obyčajnou handričkou, nečistota nevsiakne a dlažbu trvalo nepoškodí. 

ALMA biela

Dlažba TRAVERTIN už svojím názvom jasne deklaruje, na ktorú horninu odkazuje. Pórovitá štruktúra a typický pieskovcový nádych dodávajú plochám s touto dlažbou s maximálnymi rozmermi 800 mm × 800 mm veľmi luxusný vzhľad.

TRAVERTIN

Drevo alebo betón?

Ďalší zásah do čierneho predstavuje betónová dlažba s imitáciou dreva. Drevo je jeden z najobľúbenejších materiálov vôbec. Pri exteriérovom použití však vyžaduje viac pozornosti a starostlivosti, než sú mu mnohí ochotní pravidelne venovať. Betónový obklad s reliéfom dreva predstavuje kompromis medzi jedinečnou štruktúrou drevených dosiek a bezúdržbovosťou betónového povrchu. Plošná dlažba DAREA s rozmermi 800 mm × 400 mm skrášli akúkoľvek terasu či priestor okolo domu. Minimálna nasiakavosť, ľahké čistenie a možnosť povrchovej impregnácie PCT sú pri prémiovej dlažbe samozrejmosťou.

www.presbeton.sk