Návrat na vidiek

1. feb 2016

Každý, kto ako pán Tomáš prežil svoje detstvo na pokojnom vidieku, pochopí, že takýto človek si len ťažko zvyká na život v rušnom veľkomeste. A preto sa aj on po založení rodiny snažil o návrat ku koreňom a stavba vlastného bývania bola kompromisom pokojného bývania a možnosti dochádzania do zamestnania do mesta.

Premýšľali ste nad tým, že ak sa rozhodnete pre dom na kľúč, tak aj Vy sami by ste rovnako v niektorých fázach priložili ruku k dielu?
Pôvodný zámer bol dať si postaviť len hrubú stavbu a zvyšok dostavať svojpomocne. Ale po porade so známymi, ktorí už mali so stavbou svojpomocne skúsenosti som sa nakoniec rozhodol dať si postaviť dom do fázy pre bežné používanie a na dorobenie svojpomocne si nechal iba kúpeľňu v druhom poschodí a dve detské izby.

Rozhodovali ste sa pre murovaný dom alebo drevostavbu? Ako Vás ovplyvnila komunikácia s jednotlivými stavebnými spoločnosťami?
Na začiatku som uvažoval o drevostavbe, hlavne z finančných dôvodov, pretože náklady na ňu boli o niečo nižšie. Ale po konzultácii s odborníkmi a hlavne po konzultácii so susedom, ktorý vlastní 3 roky starú drevostavbu a neustále sa stretáva s prasklinami a plesňou, som sa rozhodol pre murovaný dom.

Je niečo, čo vás už pri prvom kontakte s ES príjemne prekvapilo, prečo ste sa pre ES hneď rozhodli?
Na prvom stretnutí sa nás osobne ujal riaditeľ ES, ktorý nám ochotne odpovedal na všetky naše otázky, bez toho aby na nás vyvíjal akýkoľvek nátlak. Rozhodnutie nechal úplne na nás, bez použitia obľúbených marketingových ťahov alebo planých sľubov. Naopak nám sám odporučil dostatok času na premyslenie si tak zásadného rozhodnutia.

Na prvé stretnutie ste do ES prišli už s konkrétnou predstavou, ako by mal Váš dom vyzerať, alebo ste si vyberali z hotovej ponuky v katalógu? Ktorý projekt Vás najviac oslovil?
Na prvé stretnutie sme išli už s vybraným projektom rodinného domu Magda. Chceli sme tu však zmeniť obvodové steny, aj vnútornú dispozíciu domu. Po prednesení všetkých našich požiadaviek na zmeny manažérovi projektu sme boli skontaktovaní s projektantom, ktorý po niekoľkých spoločných sedeniach všetky úpravy zakreslil do "nášho" projektu podľa našich požiadaviek.

Ste z tých ľudí, ktorí vďaka pracovnému vyťaženiu majú málo voľného času, preto ste uvítali, keď Vám ES ponúkli vybavenie stavebného povolenia úplne zadarmo?

Bohužiaľ mám zlé skúsenosti s rokovaním s úradmi, tak som túto ponuku rád využil a môžem povedať, že toto uľahčenie práce zo strany ES veľmi oceňujem.

Ako ste financovali stavbu domu ?

Financovanie stavby prebiehalo z hypotéky, ktorú pre nás vybavili ES kedy sme postupne platili jednotlivé dokončené etapy stavby. Tu musím vyzdvihnúť prácu manažéra stavby pána Sýkoru, ktorý s nami odovzdávanie jednotlivých dokončených etáp konzultoval a tým nedochádzalo k žiadnym problémom.

Čo sa týka jednotlivých materiálov, vedeli ste vopred aký typ napríklad krytiny si zvolíte, alebo ?
Druh muriva sme zvolili Ytong pre jeho pevnosť, ľahkú opracovateľnosť a skvelé izolačné vlastnosti. Spoločne pre zateplenie vatou sme to považovali za ideálne riešenie. Pri výbere strechy sme mali predstavu len o farbe, ktorú sme ladili k farbe domu. O ďalších druhoch materiálov a možnosťou ich použitia sme sa radili s projektantom a manažérom stavby.

Sledovali ste stavbu domu aj mimo plánované odovzdanie jej jednotlivých etáp a ako často ste na nej boli?

Stavbu som sledoval naozaj nepretržite. Bol som pri výkope základov, zaliatí základovej dosky, stavbe obvodových stien, stropov, strechy, priečok, podláh, obkladov, elektriny, plynu .... Jednoducho som bol pri každej fáze stavby a spoločne s manažérom kontroloval dodržiavanie stavebných postupov a kvalitu použitých materiálov. Považujem to za správne a vďaka tomu sa v budúcnosti vyhnem pochybnostiam o kvalite odvedenej práce. Takto môžem s čistým svedomím potvrdiť, že na mne ES nikde nešetrili a stavbu odviedli vo vysokej kvalite.

Ako sa Vám žije v novom dome? Zmenili by ste niečo?
Život v novom dome je skutočne nádherný. Už len ten pocit, že je všetko nové, čisté, vykonané podľa našich predstáv a že sa nemusí nič búrať, škriabať, maľovať .....Momentálne nás najviac zamestnáva rozmiestnenie nábytku, dovybavenie domu, úpravy na záhrade, stavba záhradného domčeka atď.
A či by sme niečo zmenili? To viete, že by sa niečo našlo, ale nie je to nič zásadné, takže s tým neponáhľame.

Realizácia : Ekonomické stavby, s.r.o.
Typ domu : Magda