Najčastejšie otázky pri výbere krbových kachieľ

12. nov 2018

Krbové kachle vytvárajú príjemné teplo a útulnú atmosféru. V zime odľahčujú finančnú náročnosť hlavného kúrenia a ekonomicky dopĺňa vykurovanie. Na jar a na jeseň sa zase využíva na občasné zakúrenie v chladnejších dňoch. Viete ale čo je pri výbere kachieľ dôležité? Odborníci z Hornbachu pripravili odpovede na najčastejšie otázky pri nákupe krbových kachieľ.

1. Voľne stojace kachle alebo zamurovaná krbová vložka?

Pred nákupom je dôležité určiť vhodný typ kachieľ a ich umiestnenie, pretože každý typ má inú výšku a šírku. Voľne stojace kachle ponúkajú variabilné riešenie, pretože ich môžete postaviť do rohu, k stene alebo do voľného priestoru. Pri výbere krbovej vložky musíte počítať s tým, že budete v miestnosti stavať a vložku zamurovávať, preto sa najčastejšie umiestňuje do rohu alebo k stene. „Pri montáži je dôležité dodržať bezpečnostné opatrenia, ako sú napríklad nehorľavá podlaha, sklenená podložka alebo nehorľavá doska s rozmermi aspoň 50 cm spredu a 30 cm zo strany od ohniska. Vzdialenosť od horľavých materiálov by mala byť minimálne 80 cm, kachle zase aspoň 20 cm od steny,“ radí Marcela Bínová, odborníčka z oddelenia kúrenia a kachieľ v projektových marketoch Hornbach.

2. Kachle s teplovodným výmenníkom?

Krbové kachle so zabudovaným teplovodným výmenníkom vykúria viac miestností. Časť tepla sa používa pre priame vykurovanie miestností a zvyšok na ohrev vody. „Tieto kachle sú vhodnou alternatívou k hlavnému kúreniu. Niektoré výmenníky sú schopné dávať do zásobníka vody až 75% z celkového tepelného výkonu kachieľ,“ radí M. Bínová z Hornbachu. Naopak, krbové kachle bez výmenníka sú pripojené iba ku komínu a vyhrievajú iba danú miestnosť.

3. Čo je potrebné k inštalácií kachieľ?

Pre montáž krbových kachieľ potrebujete vhodný komínový systém vrátane dymovodu. Ak máte postavený komín, musí byť určený na pripojenie kachieľ na tuhé palivá. Dymovod - spojovací článok medzi kachľami a komínom, musí priemerom zodpovedať obom častiam a dá sa pripojiť k hornej aj dolnej časti kachieľ.

4. Aké ďalšie príslušenstvo potrebujeme?

Ku krbovým kachliam ešte patrí aj komínový systém, dymová rúra, izolačné dosky, palivo, vysávač na popol a krbové náradie. Pri stavbe nového domu alebo kompletnej rekonštrukcii je potrebné ešte myslieť na radiátory, čerpadlo ku kúreniu a expanznú nádrž.

5. Je možné namontovať ich bez pomoci?

Inštaláciu krbových kachieľ do systému by mal robiť odborník. Zároveň by ste nemali zabudnúť na kominára, s ktorým by sa mal celý proces  konzultovať a nakoniec všetko schváliť.

6. Ako sa starať o krbové kachle?

Aby krbové kachle vydržali čo najdlhšie, základom je kúriť v nich výhradne suchým drevom alebo drevenými briketami. Ďalej je dôležité každoročne, po sezóne kúrenia, nechať kominárom skontrolovať a vyčistiť komínový systém. K bežnej starostlivosti patrí aj čistenie krbového skla špeciálnym čističom a vynášanie popola. Na to je vhodný napríklad vysávač na popol. Nezabudnite tiež čistiť výmenník.

7. Dá sa na krbových kachliach variť?

Samozrejme. Ak chce teleso využívať aj na varenie, ideálny je sporák na tuhé palivá. Funguje na rovnakom princípe ako krbové kachle, vykúri miestnosť a zároveň na ňom môžete variť. Naviac väčšina sporákov má zabudovanú aj rúru na pečenie. Kúri sa v nich drevom a drevenými briketami. 

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/