Na to, ako sa cítite, má vplyv aj denné svetlo Výsledky medzinárodnej štúdie Healthy Homes Barometer 2016

5. dec 2016

Čím je bližšie koniec roka, tým je denné svetlo vzácnejšie. To, ako ho obyvatelia Európy vnímajú a aký majú k nemu vzťah sa snažila zistiť medzinárodná štúdia Healthy Homes Barometer 2016. Priniesla niekoľko zaujímavých zistení.
Európania dokázali, že vnímajú dôležitosť  a vplyv denného svetla na svoje zdravie. Aj to bolo jedným z výsledkov minuloročnej štúdie, Healthy Homes Barometer 2015. Denné svetlo sa ocitlo na štvrtej priečke z deviatich faktorov, ktoré priamo vplývajú na zdravie človeka – hneď po kvalitnom spánku, vetraní a jedení ovocia a zeleniny.
Zber odpovedí do štúdie Healthy Homes Barometer 2016 prebiehal počas októbra 2015 a na otázky odpovedalo 14 000 Európanov zo štrnástich európskych krajín. Cieľom výskumu bolo zistiť, čo presne Európania robia pre zdravý domov a ako ho vnímajú.  Výskumníci z Humboldtovej univerzity v Berlíne zistili niekoľko zaujímavých faktov.

Medzinárodnej štúdie Healthy Homes Barometer 2016 sa zúčastnilo 14 000 respondentov zo štrnástich európskych krajín.

Denné svetlo je pre človeka veľmi dôležité
Prirodzené svetlo má pozitívny vplyv na psychické a fyzické zdravie človeka. Udržiava jeho cirkadiánne rytmy a synchronizuje ich s prírodou. Aby ľudské telo správne pracovalo, malo by dennodenne vnímať intenzitu svetla. Vďaka nemu i bez hodiniek človek vie, kedy by mal začať oddychovať a naopak, kedy sa naštartovať do nového dňa.
Už v minulosti bolo preukázané, že dostatok denného svetla v kancelárii dokáže zvýšiť produktivitu pracovníka až o 15 %. Pozitívne vplýva na všetky vekové kategórie, najmä na deti. Jeho nedostatok môže zvýšiť hladinu stresu, podporovať únavu, či spôsobiť poruchy spánku. Charakteristickým ochorením, ktoré je prepojené s nedostatkom denného svetla je sezónna afektívna porucha (SAD) – vzniká v súvislosti so zmenou ročných období.
Prirodzené svetlo udržiava cirkadiánne rytmy človeka a synchronizuje ich s prírodou.

Nenahraditeľné prirodzené svetlo
Až 20 % opýtaných Európanov je podľa štúdie závislých od využívania umelého svetla počas dňa, pričom 76 % respondentov má potrebu ním svietiť. Aj keď sú obidva fakty negatívne, alarmujúce je druhé číslo – množstvo Európanov je príliš závislých od umelého dosvetľovania bez toho, aby si to uvedomilo. Práve preto treba myslieť na vytvorenie dostatočných svetelných podmienok v interiéri novostavby i rekonštruovaného objektu už v štádiu projektu.
Na vytvorenie dostatočných svetelných podmienok treba myslieť už v štádiu projektu.

Ak obývačka v prípade 37 % Európanov nie je dostatočne presvetlená, cítia sa vitálne buď nikdy alebo zriedka. Štúdia však ukazuje, že Európania sa vedia zo svojich chýb poučiť. Keď zistia, že žijú v zlých svetelných podmienkach, sú veľmi motivovaní konať a zmeniť svoju situáciu. Až 74 % respondentov z tých, ktorí nemajú dostatok denného svetla vo svojej obývačke, považuje za veľmi dôležité zaistiť viac denného svetla v interiéri, keď renovuje svoj príbytok.
Tieto zistenia poukazujú na veľmi dôležitý fakt: keď sa ľudia sťahujú do domu, ktorý je plný denného svetla, vnímajú rozdiel v jeho dostatku a nedostatku. Až kým nezažijú pocit maximálneho presvetlenia na vlastnej koži, nebudú vedieť o čo prichádzajú.
www.velux.sk