Miesto na relax, ohľad na zdravie a autentickosť – piliere modernej kancelárie

31. okt 2018

Kancelária je pre viacerých z nás druhým domovom. Prichádzame ráno, odchádzame poobede až večer a trávime v nej minimálne osem hodín denne. Pochopiteľne nám potom záleží aj na tom, aby sme sa v nej cítili dobre. Aby sme v nej vedeli efektívne pracovať, sústrediť sa, ale občas aj vypnúť hlavu a zavrieť oči či porozprávať sa s kolegami. Na to však musí byť vaše pracovisko pripravené.

Open space alebo uzatvorené miestnosti, klíma alebo bez klímy. To sú len dve z najčastejších dilem, s ktorými sa pri zariaďovaní kancelárskych priestorov stretávame. Niet sa však čomu čudovať, každému vyhovuje niečo iné a priestory by mali odzrkadľovať „povahu“ firmy a spĺňať aj úžitkovú funkciu. Napríklad, trendy hovoria jasné nie, otvoreným miestnostiam, pretože sa v nich nevime sústrediť. Čo však, keď ľudia musia pracovať v tímoch, ako na to, aby boli všetci spokojní a práca dosahovala skvelé výsledky? Skúste priestory rozdeliť na zóny.
Zdroj: Spinalis

Zóna oddychu, sociálneho kontaktu a zóna na telefonovanie
Pracovný stôl, police a stolička už nestačia. Ani jedna miestnosť na všetko. Preto väčšie firmy priestor rozdeľujú do samostatných častí – do zón. „V rámci otvorených priestorov by nemala chýbať intímnejšia zóna napríklad na telefonovanie. S požiadavkou vytvoriť ju sa stretávame pomerne často. Hlavne klienti, ktorých práca obnáša časté telefonovanie ocenia súkromie. Privítajú to aj ostatní kolegovia, ktorých telefonát takto nemusí vyrušovať a môžu sa bez rozptýlenia venovať svojej práci,“ hovorí architekt Martin Bujna zo štúdia ROOMFACTORY. Ďalšou zónou je miestnosť na nadväzovanie či utužovanie sociálnych kontaktov medzi kolegami. Hoci to môže byť aj obyčajná chodba, kde sa všetci stretnú pri kávovare, útulná kuchynka poskytne oveľa viac. Inou, nie však menej dôležitou, je oddychová alebo relax zóna. Nájsť v nej môžete všeličo – od pohodlných vakov, kníh a stolových hier až po playstation, čo ocenia hlavne mladší zamestnanci.

Zdravie do popredia
Okrem snahy vytvoriť príjemné pracovné prostredie sa pri zariaďovaní kancelárie čoraz častejšie stretávame so záujmom o zdravie. „Dnešným trendom sú multifunkčné kancelárie, ktoré vedia užívateľom poskytnúť rôzne možnosti sedenia a pozície tela, priestor na formálne aj menej formálne rokovania. Upúšťa sa od zaužívaných veľkopriestorových kancelárii a uplatňujú sa aj pracovné miesta bez stáleho sedenia. Pokiaľ je dnes štandardom kvalitné pracovné miesto zodpovedajúce konkrétnym potrebám užívateľa a ergonómii jeho tela, nadštandardom sú napríklad výškovo nastaviteľné stoly, vďaka ktorým je možné striedať sedenia a státie a vyhnúť sa tak „klasickému“ 8 hodinovému posedu,“ hovorí architekt Martin Bujna. To isté platí pri stoličkách. Na výber je dnes už aj stolička s pohyblivým sedákom na pružine, ktorý umožňuje prirodzený pohyb tela do oboch strán a zároveň spevňuje chrbtové a brušné svaly. Ak sa preto chystáte na nákup kancelárskeho zariadenia, nezabúdajte aj na zdravé sedenie, o ktoré sa vám postará napríklad kancelárska stolička Spinalis.
Zdroj: Spinalis

Priznané materiály
Ďalším znakom modernej kancelárie je autentickosť. Platí to hlavne pri výbere materiálov. Často sa používa masívne drevo, ktoré je opracované len minimálne, korok, meď či platina. Objavuje sa aj betón, ktorý milujú hlavne vyznávači industriálneho štýlu. Pri zariaďovaní nie je nutné vyhýbať sa ani výrazným farebným motívom, či na prvý pohľad neladiacim kombináciám ako napríklad koža a pletenina. Stačí si len vybrať podľa toho, čo sa vám páči, alebo výber nechať na interiérových dizajnérov, či architekta.