Kto hľadá, nájde.

11. máj 2015

Keď sme otvorili katalóg, bolo jasné, že sa pozeráme do šťastnej budúcnosti

Pri pátraní po stavebnej spoločnosti manželia Kubátoví neraz vstúpili do slepej uličky. Nikto im nechcel postaviť dom za cenu, ktorú si určili. Keď si na internete otvorili stránky Ekonomických stavieb, všetko nabralo ten správny smer. Potvrdilo sa im príslovie, že : „kto hľadá, ten nájde“.

Na Vašej ceste za novým bývaním je zaujímavé, že ste sa nasťahovali hneď na vedľajší pozemok svojho pôvodného bývania. Bola to náhoda alebo zámer?

Z každého trochu. Bývali sme s rodičmi v rodinnom dome, ale tam sme pre seba mali k dispozícii iba byt 2+1. Plánovali sme rozšíriť rodinu, a tak sme začali premýšľať o výstavbe vlastného domu. V čase, keď sme sa pustili do hľadania stavebného pozemku a boli sme rozhodnutí, že si vlastný dom postavíme, dostali sme od rodičov do daru pozemok, ktorý susedí s ich pozemkom.

Boli ste rozhodnutí osloviť na realizáciu domu profesionálov, alebo Vás lákalo sa do stavby domu zapojiť?

Skôr ako sa zapojiť do samotnej stavby, nás lákala myšlienka, že si všetko naplánujeme podľa vlastných predstáv a nájdeme firmu, ktorá nám potom dom odborne postaví. Povedali sme si, že skôr ako zažiť dlhé roky nervov a starostí so stavbou vo vlastnej réžii, to radšej dom na kľúč. V tomto sme mali teda jasno. Horšie bolo rozhodnúť sa, či zvolíme dom murovaný alebo drevostavbu.

Prečo ste nakoniec vybrali murovaný dom?

Nebola to hneď taká jednoznačná voľba. Zvažovali sme, porovnávali, pozerali vzorové domy a premýšľali, čo pre nás bude ideálne ako kvalitatívne, tak cenovo. Určili sme si limit 100.000 Eur, za ktorý chceme dom postaviť, a to bol mantinel, ktorý sme nechceli prekročiť. Ale vo väčšine stavebných spoločností nám za takú cenu dom neponúkli. Až keď sme otvorili katalóg Ekonomických stavieb a odkrylo sa nám ich široké spektrum materiálov a možností, ako si svoj dom „zostaviť“, bolo nám jasné, že sa pozeráme do našej budúcnosti. ES nám boli schopné ako jediná firma ponúknuť dom v cenovej relácii, akú sme si predstavovali. Aby sme sa do nášho finančného mantinelu vošli, volili sme murovanú formu domu.

Dostali ste teda jeden návrh domu, ktorý zodpovedal cenovej relácii, a s tým ste súhlasili?

Dostali sme niekoľko návrhov, ako by mohol náš dom vyzerať, čo sme po skúsenostiach v ostatných firmách ani nečakali. Chceli sme menší dom, ale zároveň taký, aby v ňom mal každý člen rodiny svoju izbu a súkromie. Veľkostne mal zodpovedať minimálne 4+1. Z ponuky variantov sa nám najviac páčil dom Ekonomik N7-7. Ale prebehlo na ňom veľa zmien. Pán projektant bol veľmi otvorený našim nápadom a vďaka tomu sme mohli naše predstavy zakomponovať do výsledného prevedenia domu. Mohli sme uplatniť našu kreativitu a zároveň všetko konzultovať s odborníkom, a to bolo presne podľa nášho gusta.

Ako ste vyriešili financovanie svojho nového domu?

Rozhodli sme sa, že si vybavíme hypotéku, a to sami, bez pomoci ES. Veľká pomoc prišla zo strany našich rodičov, ktorí nám poskytli do zábezpeky svoj dom. Tým pádom išlo vybavovanie hypotéky ako po masle. Získali sme celú sumu na dom ešte pred zahájením jeho stavby a mohli sme si potom peniaze rozdeľovať na jednotlivé etapy sami.

Ako prebiehala samotná stavba domu? Riešili ste v priebehu nej nejaké zmeny oproti pôvodnému plánu?

Dom bol hotový neuveriteľne rýchlo. Za osem mesiacov od začiatku stavby bol kompletne pripravený na nasťahovanie. Vďaka tomu, že sme bývali hneď vedľa, mali sme celý priebeh stavby ako na dlani. Nečudo, že sme boli na stavenisku prakticky denne. Aj to prispelo k tomu, že sme sem tam nejakú tú zmenu uskutočnili a hneď sme ju prekonzultovali s vedúcim stavby. Zmeny prebiehali skôr až v interiéri domu. Radili sme sa, aké zvoliť drevené schodisko, či ako budú vyzerať vnútorné dvere.

Ako sa Vám v novom dome býva? Máte už ďalšie plány, ako svoje bývanie vylepšiť?

Tomu, kto vo svojom nikdy nebol, sa asi ťažko dá popísať, aký je to pocit, keď za sebou po prvý krát zavriete dvere vlastného domu. Pre nás to bolo nezabudnuteľné a ešte stále si užívame ten pocit novoty, ktorý tu sála z celého priestoru. Nemôžeme ale zaspať na vavrínoch. Máme pred sebou ešte veľa budovania. Plánujeme úpravu záhrady, výstavbu garážového státia, časom si chceme zaobstarať aj tepelné čerpadlo na vykurovanie.

Technické údaje :
Realizácia : Ekonomické stavby, s.r.o.
Typ domu : Ekonomik N7 - 7
Dispozičné riešenie : 4 + 1
Zastavaná plocha (m2) : 69,6
Úžitková plocha (m2) : 106,7
Technológia stavby :  YTONG 375
Strešný plášť : Bramac Natura
Podlahová krytina :  plávajúca laminátová
Okná : plastové
Dvere : obložkové zárubne + fóliované dvere
Kúrenie : plynový kotol