Krytina vhodná pre rekonštrukciu

13. mar 2023

Staršie domy či chalupy si častokrát vyžadujú rekonštrukciu strechy. Ich majitelia pri výbere strešnej krytiny okrem dizajnu zvažujú aj ďalšie aspekty. Pri rekonštrukciách je to hlavne materiál, z ktorého je krytina vyrobená a jej hmotnosť. V tomto článku vysvetlíme, že aj betónová krytina nepredstavuje pre strechu väčšiu záťaž ako ostatné materiály, a preto je vhodná pre rekonštrukciu. 


Z čoho teda? 

Na trhu prevládajú betónové, hlinené (pálené) a plechové krytiny. Betónová krytina Bramac patrí medzi najpredávanejšie na slovenskom trhu. Aké sú jej výhody?

+ Najnižšia nasiakavosť - Krytina Bramac nasiakne do svojho tela len do 6 % vody, t. j. až o 40 % menej ako v prípade konkurenčných (najmä hlinených) škridiel. Vďaka tomu má vyššiu mrazuvzdornosť. 

+ Robustnosť - Kvalitná strecha musí byť stabilná a robustná, aby odolala aj extrémnym prejavom počasia, akými sú silný nápor vetra, prudké dažde, sneh či krupobitie. Krytina Bramac je mimoriadne odolná voči poveternostným vplyvom a navyše výborne izoluje vonkajší hluk z dažďa, ruch z ulice a pod. 


+ Jednoduchá montáž - Vďaka vysokej presnosti vo výrobe je montáž krytiny Bramac veľmi jednoduchá. Škridly sa nedeformujú vypaľovaním pri vysokých teplotách. Nemajú ani zámky, ktoré by ukladanie komplikovali, takže strecha môže byť zrealizovaná rýchlo, už za 4 až 5 dní. 

+ Záruka a životnosť - Na krytinu Bramac dostanete písomne 30-ročnú záruku na mrazuvzdornosť, pri kúpe uceleného strešného systému vrátane originálneho príslušenstva ešte aj 15-ročnú záruku na funkčnosť strechy ako celku. Krytina Bramac však vydrží oveľa dlhšie ako trvanie záručnej doby, jej životnosť je až 100 rokov. 


www.bramac.sk  

Nízka hmotnosť 
Vedeli ste, že 1 kus starej škridly síce pôsobí ľahko, ale na 1 m2 ide až 17 kusov? Pri bežnej pálenej krytine je to 10 až 11 škridiel, pri Bramacu len 8 až 10 kusov. Hmotnosť novej krytiny Bramac je na 1m2 rovnaká a často aj nižšia ako mala pôvodná krytina.

Kde bývate? Aj záťaž je dôležitá! 
Pri výbere krytiny určite treba zvážiť aj okolnosť, že hmotnosť samotných škridiel je zanedbateľná pri zohľadnení celkového zaťaženia pôsobiaceho na strechu – t. j. hmotnosti krytiny, strešných lát, kontralát, tepelnej izolácie a poveternostných vplyvov. Veď napríklad 1 meter snehu na streche môže na krov a dom pôsobiť tiažou až 200 kg/m2 , pri celej streche je to až 40 ton. 


To znamená, že krov musí byť dostatočne dimenzovaný nielen pre krytinu, ale aj jej plánovanú celkovú záťaž, ktorá je v súčte až päťnásobkom hmotnosti škridly. 


Na stránke www.obnovtestrechu.sk nájdete porovnanie 1 m2 starej pálenej škridly, novej pálenej škridly a novej betónovej škridly Bramac.