Kompletný systém HELUZ zahŕňa aj doplnkové tehly

23. aug 2021

Pohodlie nielen pri samotnom užívaní domu, ale už pri jeho výstavbe je smerom, kade sa vydali spoločnost HELUZ – zjednodušiť a zrýchliť realizáciu. Základom je kompletnosť systému od jedného výrobcu v podobe tehál pre obvodové aj vnútorné murivo a najmä všetkých konštrukčných detailov riešených doplnkovými tehlami pre rohy, ostenia a parapety, ďalej prvky pre komíny, preklady, stropy či strechy.P

„Spoločnosť HELUZ dodáva na trh kompletný tehelný systém na hrubú stavbu: tehly, stropy, komíny aj keramické preklady, vhodné na výstavbu energeticky úsporných rodinných, aj bytových domov,“ hovorí Ing. Milan Komáromi, technický poradca spoločnosti HELUZ.

Tehly HELUZ FAMILY 2in1 predbehli dobu a normy

Tehly HELUZ FAMILY 2in1 svojimi tepelno-izolačnými parametrami pred desiatimi rokmi predbehli dobu, resp. normy. A napriek tomu, že od tohto roku už platia prísne požiadavky na stavbu budov s takmer nulovou spotrebou energie, naďalej majú tehly HELUZ FAMILY pred európskymi smernicami značný náskok. Murivo HELUZ FAMILY 2in1 spĺňa už od šírky 440 mm bez potreby dodatočného zateplenia odporúčanej hodnoty pre pasívne domy. V šírke 500 mm potom tieto tehly plnené patentovaným spôsobom polystyrénovými guľôčkami dosahujú hodnoty súčiniteľa prestupu tepla U = 0,11 W/m2K, teda najlepších tepelno-izolačných parametrov na trhu.

Prehriatiu interiéru bráni vonkajšie tienenie uložené v PREKLADE HELUZ FAMILY 3in1 nosný

Tzv. účka, teda hodnoty súčiniteľa prestupu tepla, neplatia len pre murivo, ale spĺňať ich musí celá konštrukcia domu a najmä okná, magistrála pre zimné úniky, resp. letné prenikanie tepelnej energie. HELUZ preto pred rokmi začal vyrábať nosné roletové a žalúziové preklady na uloženie schránok vonkajších roliet a žalúzií. Minuloročná novinka, PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný, bola pre tento rok vylepšená použitím grafitového polystyrénu, ktorý má oproti klasickému EPS výrazne lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Vnútorný priestor s izolantom je variabilný na umiestnenie vonkajších žalúzií, roliet, screenov alebo môže zostať z výroby vyplnený izolantom. PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný je plne skrytý pod omietkou, je prispôsobený na elektrické ovládanie a je možné ho inštalovať aj pre vyššie okná podľa voľby tieniacej techniky (až do rozmeru 5 m), bežne do rozmeru výšky 2,5 m, teda napríklad aj pre balkónové dvere.

Na tepelnú pohodu nadväzuje akustický komfort

Okrem tepelnej pohody sa mantrou výrobcov a používateľov stala akustická pohoda, teda potreba mať doma pokoj, odhlučniť sa od susedov či od vonkajšieho znečistenia hlukom. Prelomovým produktom bola HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená, čo je bezkonkurenčná tehla pre medzibytové priečky. Má len 21 cm, ale z pohľadu zvukovoizolačných vlastností dosahuje kvalitu klasickej tridsiatky. HELUZ v nej opäť skombinoval tehlový črep s materiálom, ktorý najlepšie vylepšuje požadovaný parameter – minerálnou vlnou. Okrem výbornej zvukovej izolácie (vzduchová nepriezvučnosť Rw = 57 dB) zároveň dochádza k významnej redukcii prenosu konštrukčného hluku.

Sortiment akustických tehál následne doplnil brúsený blok HELUZ AKU Z 17,5 pre nosné aj nenosné murivo so špecifickým tvarom pripomínajúcim písmeno „Z“. Murivo obojstranne omietnuté vápennocementovou omietkou hrúbky 15 mm má laboratórnu vzduchovú nepriezvučnosť Rw = 51 dB, čo je nadštandardná hodnota vzhľadom na malú hrúbku muriva vymurovaného na maltu pre tenké škáry.

Kompletný systém HELUZ zahŕňa aj doplnkové tehly pre konštrukčné detaily

Systémové stavanie však už dnes nie sú len základné tehly, rýchlu, bezproblémovú a v konečnom dôsledku aj lacnejšie výstavbu umožňuje projektovanie a používanie systému doplnkových tehál. Preto sú tehly HELUZ vyrábané v rôznych šírkach i dĺžkach a v každej šírke majú svoje doplnkové tehly pre riešenie konštrukčných detailov, ako sú rohy, ostenia či parapety. "Tým sa výrazne znižuje pracnosť realizácie muriva, eliminuje sa dorezávanie blokov, preto staviate rýchlejšie, kvalitnejšie bez tepelných mostov a navyše aj za rovnakú cenu, ako dokazujú cenové porovnanie. Vďaka doplnkovým tehlám má hrubá stavba dokonalú preväzbu a tým aj statiku, tepelno-technické vlastnosti obvodovej konštrukcie a akustiku obvodovej steny, "pokračuje Ing. Milan Komáromi.

Malta HELUZ SIDI reflektuje trend stavbu zjednodušiť

Kompletný systém doplňuje nová malta HELUZ SIDI, z výroby vopred pripravená tekutá malta, do ktorej sa na stavbe už nič nepridáva a ktorá sa aplikuje valčekom, ako keď sa maľujú steny. Na stavbe nie je potrebná voda, elektrina ani drahé pomôcky. Malta HELUZ SIDI reflektuje úbytok pracovných síl aj trend stavbu zjednodušiť a výrazne zrýchliť. Špeciálna systémová malta pre tenkú škáru HELUZ SIDI na murovanie vnútorných aj vonkajších nosných stien bola vyvinutá pochopiteľne pre stavbu nízkoenergetických aj pasívnych domov z brúsených tehál HELUZ.

www.heluz.sk