Keď mama začne vymýšľať...

19. feb 2018

A je to tu zas. Mama sedí v kresle a pred sebou má horu časopisov. Večer zase zapne počítač a niečo hľadá. A čo spravila dnes poobede? Z ničoho nič mi vyhádzala celú skrinku s hračkami. To neveští nič dobrého.

Vždy, keď sa mama začne takto čudne správať, oco chodí okolo nej veľmi opatrne. Už neraz mu mávala pred očami všakovakými obrázkami a keď sme na prechádzke, spomalí pri každom peknom dome a usmieva sa ako jarné slniečko. Len čo prídeme domov, vezme do rúk meter, kalkulačku a niečo kreslí a počíta. Že odkiaľ to viem? Veď bývame v garsónke a zo svojej postieľky vidím úplne všetko. Aj to, že stále niečo je. Už má také veľké bruško, že sa ani cez dvere nezmestí. Asi preto začala všetko premiestňovať a vymieňať. Knižnicu, stôl, pohovku a v kúpeľni dala vymeniť vaňu za sprchovací kút. No a pred chvíľou priviezli ďalšiu malú postieľku. Načo? Veď jednu už mám. Už viem! Budem mať bračeka! Ale kde ho dáme? Sem sa už nezmestí.

Nový život, nové bývanie

Výmenou nábytku, z malého bytu, veľký nespraví. To už vie aj mama. Túži po domčeku, aby sme sa tam zmestili všetci. Počul som, ako sa s ockom rozprávajú, že pôjdu do Prvej stavebnej sporiteľne. Vraj už 25 rokov pomáha ľuďom, ktorí nemajú dosť peňazí na to, aby si kúpili nové bývanie. 25 je asi dosť, veď ja mám len dva. Aj susedke Lenke pomohla, aj Paľkovi, aj polovici Slovenska. A nepotrebuje na to čarovný prútik, len šikovných a múdrych ľudí.

Zázračný úver

V PSS-ke taký majú. Boli sme v ich pobočke všetci traja. Ja som dostal plyšového lišiaka a oco s mamou úver. Neviem čo to je, ale veľmi sa tešili. Môžeme si zaň kúpiť alebo postaviť veľký dom. Teta povedala: „Máte veľkú výhodu v tom, že ste si u nás sporili. Vďaka nasporenej sume, získanej štátnej prémii a úrokom, máte možnosť pokryť až 100 % hodnoty nehnuteľnosti. Práve teraz, od februára až do konca mája, máme v ponuke úver zabezpečený nehnuteľnosťou s úrokovou sadzbou už od 0,99 % ročne fixáciou až na 5 rokov. A koľko môže stáť váš dom? Ak o úver požiadate obaja, PSS vám poskytne finančné prostriedky až do výšky 340 000 € pre na jednu financovanú nehnuteľnosť, jednotlivcovi až 170 000 €. V prípade, že ho budete splácať až 30 rokov, výška splátky aj s poistením nezaťaží váš rodinný rozpočet, aj keď patríte k rodinám s nižšími príjmami.“ Ani toto neviem čo znamená, ale viem, že sa mama s ockom rozhodnú múdro.  

Niečo aj pre mňa

Keď už sme v tej PSS-ke boli, uzatvorili aj mne zmluvu o stavebnom sporení. Nevadí, že som ešte malý. Za pár rokov pôjdem do školy a budem potrebovať prerobiť detskú izbu, na izbu školáka. Peniažky mi na účte budú pekne rásť tak, ako rastiem ja. Aj keď budem väčší mi budú sporiť, aby som raz, keď budem dospelák mohol bývať presne tak, ako si to vysnívam. Aj jeden milý ujo v televízii povedal: „Systém stavebného sporenia tu funguje už 25 rokov. Pomáha najmä ľuďom s nižšími príjmami zabezpečiť si svoje prvé, nové alebo lepšie bývanie. Preto urobíme všetko pre to, aby sa vás prípadné zmeny, o ktorých sa v súčasnosti diskutuje, dotkli čo najmenej alebo najradšej vôbec. V súčasnosti sa v stavebnom sporení nemení vôbec nič. Naďalej je tu pre každého, pre všetkých a stále rovnako výhodné.“  

 Aby ste sa aj vy mohli správne rozhodnúť a pre seba a svoju rodinu získať vysnívané bývanie, požiadajte o radu niektorého z obchodných zástupcov PSS. Ich zoznam nájdete na www.pss.sk, alebo zavolajte na telefónne číslo 02/58 55 58 55.