Kalkulačka zateplenia

28. sep 2018

Stojíte pred dokončením stavby alebo vás čaká rekonštrukcia? Určite si vtedy položíte otázku „Stačí nám takáto hrúbka zateplenia? Aký izolant máme použiť?“

Odpovede na tieto otázky sa vyhľadávajú rôzne. Pri novostavbách zväčša informáciu dostanete priamo od projektanta alebo je súčasťou projektu. Inokedy, hlavne pri rekonštrukciách, je to mix rád z internetu a rôznych diskusných fór. Ale konečné rozhodnutie zväčša musíte urobiť aj tak sami.

Čo hovorí norma?
Odhliadnuc od rôznych rád, poďme sa pozrieť na to, čo nám hovorí norma.
Aby ste mali všetko pripravené pre žiadosť o stavebné povolenie alebo kolaudáciu stavby, vaša stavba by mala spĺňať, okrem mnohých iných vecí, aj požadované normové hodnoty – pozri tabuľku.

Od 1.1.2016 pre všetky nové a obnovované budovy platia odporúčané hodnoty. Ak sa pozeráte do budúcnosti, nie je na škodu, ak rovno splníte požiadavky na cieľové odporúčané hodnoty. Vaša stavba tak získa vyššiu pridanú hodnotu. Požiadavky normy platia pre stavby, kde je to funkčne, technicky a ekonomicky zrealizovateľné.
K stavebnému povoleniu potrebujete dodať aj Tepelnotechnické posúdenie nazývané aj Energetické posúdenie stavby. Vypracuje vám ho odborne spôsobilá osoba – projektant alebo architekt.

Ako získať základný prehľad?
Ak potrebujete získať základný prehľad, čo je vhodné pre váš dom, môžete využiť aj služby výrobcov zateplenia. Mnohí z nich ponúkajú služby, ktoré vám odporučia zateplenie pre váš dom alebo priamo vypracujú orientačný tepelnotechnický výpočet pre vašu konkrétnu stavbu a lokalitu. Získate tak rovno navrhnutý typ zateplenia, odporúčanú hrúbku a typ povrchovej úpravy.

Kalkulačka zateplenia
Vyskúšajte jednoduchú kalkulačku a dozviete sa, aké zateplenie potrebujete. Stačí si vybrať konkrétny typ muriva a izolant, ktorý preferujete. Kalkulačka vám ponúkne minimálne zateplenia tak, aby ste splnili normové požiadavky. Ak vo výbere nenájdete váš typ muriva, požiadajte o výpočet.
Kvalitná tepelná izolácia zabezpečí vyváženú klímu v interiéri a zvýši celkový komfort bývania.

Text: Baumit