Jeden dotyk stačí, inteligentná domácnosť sa postará

12. okt 2021

Napriek tomu, že sme si už zvykli, že čo-to v domácnosti funguje automaticky, predsa sa mnohí obávajú, že centrálne riadená domácnosť bude pre nich príliš zložitá. Obavy nie sú na mieste, s novinkou spoločnosti Somfy – TaHomou switch – si poradíte rovnako jednoducho ako napríklad s nastavením budíka. A na spustenie celého sledu úkonov vám bude stačiť jediný dotyk.

Poslúchne na dotyk

TaHoma switch je riadiaca jednotka, ktorá podobne ako jej staršia sestra TaHoma premium umožňuje ovládať všetky zariadenia v domácnosti prostredníctvom internetového pripojenia priamo z domu alebo odkiaľkoľvek na diaľku cez aplikáciu na mobile či tablete. Navyše ponúka dve individuálne nastaviteľné tlačidlá umiestnené priamo na jednotke, ktorými môžete spúšťať vaše najobľúbenejšie scenáre. Jediným dotykom tak môžete spustiť sled úkonov pri odchode – zhasnúť v celom dome, zatiahnuť žalúzie, odpojiť zásuvky, v ktorých by napríklad mohla zostať zapnutá žehlička, spustiť alarm… A podobne pri príchode či v iných vami zvolených situáciách.

Poslúchne bez kábla

TaHomu switch možno pripojiť na internet cez wifi. Nie je teda potrebný dátový kábel, stačí jednotku len zapojiť do elektrickej zásuvky. To umožňuje umiestiť ju kdekoľvek v byte, prípadne jej umiestnenie ľahko zmeniť.

Poslúchne na slovo

Vďaka tomu, že je systém automatizácie TaHoma switch kompatibilný so službami hlasových asistentov Google Assistant, Apple Home Kit a Amazon Alexa, môžete prostredníctvom nich ovládať zariadenia zapojené do aplikácie TaHoma aj vlastným hlasom. Môžete tak spustiť i ľubovoľný scenár, ktorý ste si sami vytvorili. Technológie sú natoľko pokročilé, že zachytia váš povel, aj keď je v domácnosti ruch alebo je zapnutý televízor. Dokonca môžete dať hlasový príkaz aj na diaľku, napríklad z auta.

Čo dokáže?

S TaHomou switch získate viac pohodlia, bezpečia aj času. S jej pomocou možno ovládať v domácnosti takmer všetko – tieniace prvky, osvetlenie, okná, dvere a brány, prvky bezpečnostného systému i kúrenie. TaHoma switch je kompatibilná takmer s tromi stovkami typov výrobkov Somfy a partnerov.

Bezpečnosť zaistia kamery a pohybové senzory, náklady na kúrenie sa znížia vďaka regulácii kúrenia v súčinnosti s automatickým ovládaním tieniacich prvkov na základe informácií zo slnečných a veterných snímačov.

A čo je dôležité – neustále máte kontrolu nad stavom všetkých zariadení zapojených do systému. Vidíte teda, čo je práve zapnuté či v akej polohe sa nachádzajú konkrétne žalúzie. A na diaľku môžete tento stav zmeniť.

Presne podľa potrieb

Azda najväčší prínos pre váš komfort poskytujú scenáre, ktoré si môžete vytvoriť presne podľa chodu vašej domácnosti. Zautomatizujete tak rutinné situácie a ušetríte tým kopec času. Skúsenosť ukázala, že sú to mesačne až desiatky hodín. Na riešenie základných situácií v domácnosti má TaHoma switch prednastavené scenáre. Môžete ich využiť také, akú sú, alebo ich zmeniť či doplniť. A na opakujúce sa situácie si ľahko vytvoríte mnoho ďalších scenárov. Zapojenie jednotlivých zariadení do systému i konfigurácia scenárov je maximálne intuitívne, ľahko pochopiteľné pre každého laika. Aplikácia navyše umožňuje aj zásah technika na diaľku – môžete požiadať o radu či okamžite riešiť problémy s odborníkom.